Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem KAMU EMEKÇİLERİ ANKARA’YA YÜRÜYOR “ARTIK YETER!"

KAMU EMEKÇİLERİ ANKARA’YA YÜRÜYOR “ARTIK YETER!"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Akdeniz Gerçek Gazetesi’ni ziyaret etti. Başkan Kablan Yeşil, “Bu ülkenin özellikle tek adam rejimine geçişle beraber bütçe hakkı gasp edildi. Bütçe hakkımızı istiyoruz ve buna sahip çıkıyoruz. 17 Aralık’ta bu mücadeleyi birlikte büyütelim” diyerek Antalya’dan da mitinge yoğun katılım beklediklerini söyledi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAMU EMEKÇİLERİ ANKARA’YA YÜRÜYOR “ARTIK YETER!"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 17 Aralık Cumartesi günü Ankara’da “Seçim bütçesi değil, halktan-emekten yana, geçim bütçesi istiyoruz mitingi” gerçekleştirecek. İki günlük program için Antalya’ya gelen ve 17 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştirilecek olan mitingle ilgili çağrıda bulunan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil gazetemize yaptığı ziyarette, “2023 bütçesinde kesenin ağzını işçiler, emekçiler, emeklikler, çiftçiler, küçük esnaflar için yani halkın yüzde 99’u için açmıyorlar. Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz. Bunun için bir adım daha atıyoruz.  Emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için 17 Aralık Cumartesi günü Ankara’da buluşuyoruz” dedi.

KESK (2)-1

“RAFLAR DOLU CÜZDAN BOŞ”

İki günlük bir program için Antalya’ya gelen ve Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, 2023 bütçesini eleştirdi. Uzun süredir ülkemizde siyasi iktidarın yönettiği ekonomik politikalarından dolayı karşı karşıya kaldığımız ciddi bir ekonomik kriz var. Pandemiyle birlikte katlanan ama sonrasında da özellikle Türkiye’deki kamusal hizmetlerin dizayn edilişinden tutunda, kaynakların nereye nasıl kullanılacağına varana kadar yaratılmış olan bir kriz var. ‘Avrupa’da marketler boş bizi kıskanıyorlar’ diyorlar. Bizim raflarımız dolu ama bizim cüzdanlarımız boş, ceplerimiz boş. Marketlerdeki o raflardan yaşamımızı sürdürebilecek kadar dahi yiyecek- içecek alabilecek durumda değiliz” dedi.

KESK (3)

“AKP’NİN SEÇİM BÜTÇESİ”

“2023 Bütçesinin sarayın, sermayenin, patronların, büyük holdinglerin bütçesi olduğu gerçeğiyle bir kere daha karşılaştık” diyen Kablan Yeşil, “Önceki bütçeler de demokratik ve halktan yana bütçeler değildi ama çok belirgin bir seçim bütçesi oluşturmuş AKP. Böylesine bir yoksulluğu krizi derinleştiren harcamaların olduğu bir bütçeyle karşılaşmadık” diye konuştu.

KESK (1)

“BU BİR SOYGUN”

Başkan Kablan Yeşil, “Hazinenin yüzde 70’i dolaylı vergilerden oluşuyor. Dolaylı vergilerin yüzde 16’sını biz emekçi bordrolular oluşturuyor. Bütçe açığından daha fazlayı bir grup sermayedarın parasını, dolarını korumaya, bizim cebimizden alıp veriyorsunuz. Bu bütçede bir tane uçağın inmediği, havaalanlarına, sözünü ettiğimiz yüzde 70’lik dolaylı vergilerden verilmiş hazine garantileri var. Buna ayrılan korkunç kalemler var. Bu bütçe bize şunu söylüyor: Ödediğiniz her kuruş vergi cebinizden, uluslararası sermayedarlara, Türkiye’deki büyük şirketlere faiz gideri olarak geri dönecektir. Vergi harcaması diye bir kalem tanımlıyor. Vergi harcamasında büyük şirketlerin, o yüzde 1’lik dediğimiz kesimin faiz girdilerinin silinmesi söz konusu. Bizim her yüz liralık ödediğimiz verginin 18 lirası vergi harcaması adı altında sermayenin vergilerinin silinmesine gidiyor. Bu bir soygun ve bu iktidar bir soygun iktidarı. Ortada çok profesyonel bir soygun var. Bu ülkenin emekçilerini işçilerini, kamu çalışanlarının, hepimizin emeği, alın teri hakikaten böyle profesyonel bir şekilde soyuluyor, çalınıyor ve bir avuç sermayedara, rantın, talana açılmış doğamızın yok edilmesine kullanılıyor” ifadesini kullandı.

“SOFRAMIZDAN EKSİLİYOR”

Dünyada silahlanmada ilk 10 ülke arasına girdiğimizi söyleyen Başkan Kablan Yeşil, “Böylesine barış politikasını yaşama geçirmemiz gereken bir arada özgür yaşamı var edecek bir coğrafyadayken, biz bu kadar farklı kimliklerin var olduğu bir coğrafyadayken, savaş politikalarıyla bütün sınır ötesi operasyonlarla maalesef bugün Kuzey Suriye’ye atılan bir rokette bizim soframızdan eksilen ekmek vardır. Dolayısıyla her zaman ekonomik krize karşı, yoksullaşmaya karşı mücadele, aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir, bir insan hakları mücadelesidir. Özgürlükler ve eşitlik mücadelesidir. Bunun olmadığı bir yerde bir ülkede bizim insanca yaşam koşullarımızın var olmasından söz edemeyiz” dedi.

“KADININ ADI YOK”

“Bütçenin en ayrımcı kalemlerinden biri de kadınlara” diyen Kablan Yeşil, “Kadınlar hiç yok. Hatta zaten bu iktidar döneminde kadının adı dahi olmadı. 2011 yılında Kadın Bakanlığını kapattı. Ardından protokollerde var olan 11’inci kalkınma programında özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği üniversitede var olan protokollerin hepsinden toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını dahi kaldırdı. Mesela bütçede 154 olan sığınakların 159’a çıkartılması var. 4 tane artırılması var.  O dahi yapılmıyor. Yani ayrılan kaynağın yarısı bile kullanılmıyor” şeklinde konuştu.

“BÜTÇE HAKKI GASP EDİLDİ”

Kablan Yeşil konuşmasının devamında, “Bu ülkenin özellikle tek adam rejimine geçişle beraber bütçe hakkı gasp edildi. 17 Aralık Ankara Mitingini örgütlerken en temel söylemlerimizden biri bütçe hakkımız istiyoruz ve buna sahip çıkıyoruz. İkinci olarak da emek düşmanı, kadın düşmanı, bütün yoksullaşmayı arttıran krizi derinleştiren, savaş politikalarına dayalı olan bu bütçeye karşı diyoruz ki emekten, halktan yana, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe mücadelesini birlikte büyütelim. Çünkü bu toplumda bu coğrafyada eşit özgür bir arada yaşayabileceğimiz koşulları var edebileceğimize inanıyoruz. Bu mitingin sloganı da aslında ‘Artık yeter. Geçinemiyoruz. Seçim bütçesi değil, geçim bütçesi istiyoruz’ diye belirledik. Hem ekonomik krize, hem yoksullaşmaya, artan işsizliğe, bir yandan da demokratik taleplerimizi dillendireceğimiz çok sesli bir miting öngörüyoruz. Antalya’dan da yoğun bir katılım bekliyoruz” dedi.

SONGÜL BAŞKAYA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Boğaçay’a konut olmaz!

Boğaçay’a konut olmaz!