Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem İstanbul Havalimanı'nda Afrika Uçuşlarında Maymun Çiçeği Kontrolleri Takibi

İstanbul Havalimanı'nda Afrika Uçuşlarında Maymun Çiçeği Kontrolleri Takibi

İstanbul Havalimanı'nda, M çiçeği virüsüne karşı Kongo ve çevresindeki ülkelerden gelen uçuşlar sıkı takip altında. Şüpheli yolcular izole alanlarda muayene ediliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstanbul Havalimanı'nda Afrika Uçuşlarında Maymun Çiçeği Kontrolleri Takibi
KAYNAK: Anadolu Ajansı

İstanbul Havalimanı'nda özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile çevresindeki 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşlar, M çiçeği (mpox) virüsü tehdidi nedeniyle sıkı bir şekilde izleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu ilan etmesinin ardından, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından havalimanında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Uçuş sırasında veya sonrasında şüpheli görülen yolcular, yakın takibe alınıyor.

Havalimanı'nda titiz sorgulama ve kontroller yapılıyor

İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, yürütülen kontroller hakkında bilgi vererek, özellikle Kongo’dan gelen uçakların kapısına kadar giderek sorgulama yaptıklarını belirtti. Kavak, "Uçuş süresince hastalık belirtileri gösteren, döküntülü veya ateşli yolcular olup olmadığını detaylı bir şekilde inceliyoruz. Zaman zaman şüpheli yolcular gündemimize geldi, ancak hiçbirinde M çiçeği virüsüne rastlanmadığı için seyahatlerine izin verdik" dedi.

Şüpheli vakalar için izole alanlar oluşturuldu

Virüsün yoğun görüldüğü bölgelerden gelen uçuşlardaki şüpheli vakalar, havalimanında oluşturulan izole alanlarda bekletiliyor. Bu alanlarda yapılan muayeneler sonucunda, şüphelenilen vakalar önceden belirlenmiş hastanelere sevk ediliyor. Dr. Kavak, virüsün en belirgin semptomlarının döküntü, ateş ve lenf bezlerinde şişlik olduğunu ifade etti.

 ‘yakın temastan kaçınmak çok önemli’

Havalimanı personeline yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenerek, hastalıkla ilgili farkındalık artırılıyor. Dr. Kavak, "Solunum yoluyla bulaşmadığı için biraz daha rahatız, ancak yakın temastan kaçınmak çok önemli" diyerek, virüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin altını çizdi. Ayrıca, temizlik personelinin eldiven kullanması önerilirken, havalimanı ve uçaklarda genel bir maske zorunluluğu bulunmadığını da belirtti.

İmmün sistemi zayıf olanlar risk altında

M çiçeği virüsü, özellikle immün sistemi zayıf olan bireyler için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ancak, DSÖ'nün açıkladığına göre hastalık şu an için salgına dönüşme potansiyeline sahip değil. Çiçek aşısı, bu virüse karşı %95 koruyucu etki sağlıyor ve riskli bölgelerde aşılama çalışmaları hızla devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da Yalnız Yaşayan 61 Yaşındaki Adam Evinde Ö*ü Bulundu

Antalya'da Yalnız Yaşayan 61 Yaşındaki Adam Evinde Ö*ü Bulundu