Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem İmam namazda ölürse namaza devam edilir mi? Müdahale için namazı bozmak caiz mi?

İmam namazda ölürse namaza devam edilir mi? Müdahale için namazı bozmak caiz mi?

İmamın secdede ölmesi kameralar tarafından kaydedilirken, vatandaşlar 'İmam namazda ölürse namaza devam edilir mi?' gibi soruların yanıtlarını merak ediyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İmam namazda ölürse namaza devam edilir mi? Müdahale için namazı bozmak caiz mi?

Endonezya'da bulunan Balikpapan şehrinde bir imam namaz kıldırırken hayatını kaybetti. Al-Ula Camii'nde 2 Ocak 2024 günü sabah namazı sırasında meydana gelen olayda secdeye varan cami imamı Andi Syamsul Bahri kalkamadı. Cemaatten bir kişi namazı kıldırmaya devam ederken, namazın ardından imamın kalp krizi geçirerek secdede hayatını kaybettiği belirlendi.

Bu olayın ardından, cemaatin imama yardım etmek için namazı bozmaması tartışma konusu oldu. 'İmam namazda ölürse namaza devam edilir mi? Müdahale için namazı bozmak caiz mi?' gibi soruların yanıtları merak edildi.

Imaqm

İmam namazda ölürse namaza devam edilir mi?

Konuyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu'nun soru cevap kısmında şu bilgiler yer alıyor:

Cemaatle namaz kılınırken bayılan, hastalanıp düşen, kalp krizi geçiren birine müdahale etmek için namazı bozmak caiz midir?

'İslâm dini, canın, malın, dinin, aklın ve neslin korunmasını zorunlu saymış, bunları korumaya yönelik her şeyi farz, bunlara zararlı olan her şeyi de haram kılmıştır (Şâtıbî, el-Muvâfakât, 1/31 v.d.). İnsan hayatı son derece önemlidir ve korunmalıdır. Namaz da îfa edilmesi gereken dinin beş temel esasından birisidir ve dinin direğidir (Tirmizî, Îmân, 8 [2616]).

Başlanan bir namaz normal hallerde bozulmaz. Ancak; malı korumak, canı korumak ve önemli olan herhangi bir şeye zarar gelmesini önlemek amacıyla zarurî durumlarda farz veya nâfile namaz bozulabilir (bkz. el-Fetâva’l-Hindiyye,1/109). Bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda mübah, bazen de müstehap olur. İnsan canına yönelik bir tehlike karşısında o insana yardım etmek maksadıyla namazın bozulması vaciptir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/51,52).
Bu itibarla, cemaatle namaz kılınırken bir kişinin bayılması, kalp krizi geçirmesi, denize veya kuyuya düşme tehlikesi geçirmesi vb. durumlarda, yanında namaz kılanların namazlarını bırakıp ona yardımcı olmaları gerekir. Bu kişiler namazlarını daha sonra iade ederler (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/77). Zira Allah, zaruri durumlarda kul haklarına öncelik verilmesini istemiştir (Serahsî, el-Mebsût, 2/186).'

İmam Namazda Ölürse Namaza Devam Edilir Mi

Ne olmuştu?

Endonezya'nın Balikpapan kentinde bulunan Al-Ula Camii'nde, 2 Ocak sabah namazı sırasında yaşanan trajik olayda, cami imamı Andi Syamsul Bahri kalp krizi geçirerek secdede hayatını kaybetti. Güvenlik kameraları tarafından anbean kaydedilen olayda, imamın kalp krizi geçirdiği anlar gözler önüne serildi. Bahri'nin secdede vefat etmesi sonrasında, cemaatten bir kişi hemen namazı kıldırmaya devam etti. İmamın kalp krizi geçirdiği anlar, güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerle belgelendi. Cemaatin sakin bir şekilde namazlarını tamamlamaya devam ettiği anlar, cami güvenliğinin hemen müdahale etmesiyle yaşanan trajedi sınırlı kaldı. Cemaatten bir kişinin, vefat eden imamın yerine geçerek namazı kıldırması, cami cemaatinin dayanışma ve birlik içinde olduğunu gösterdi. Bu duygusal anlar, camide bulunanlar arasında derin bir etki bıraktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AMD'nin yeni AM4 işlemcileri ortaya çıktı

AMD'nin yeni AM4 işlemcileri ortaya çıktı