Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem İkinci el otomobil fiyatları yükseliyor mu düşüyor mu?

İkinci el otomobil fiyatları yükseliyor mu düşüyor mu?

İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar nominal olarak artmış olsa da, enflasyonun etkisiyle düzeltilen reel fiyatlar alıcılar için cazip bir düşüşe işaret ediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İkinci el otomobil fiyatları yükseliyor mu düşüyor mu?

Yeni yılın başlamasıyla birlikte, ikinci el otomobil piyasasında fiyatlar nominal olarak artmış olabilir ancak enflasyonun etkisiyle düzeltilen reel fiyatlar alıcılar için cazip bir düşüşe işaret ediyor. Özellikle belirli yaş ve kilometre aralığındaki araçlara olan talep bu durumu şekillendiriyor. Yakıt verimliliği, düşük bakım maliyetleri, güvenilirlik ve marka değeri gibi faktörler genellikle piyasada en çok aranan araçları belirliyor.

Reel Fiyatlar ve Trendler

Geçtiğimiz yılın kasım ve aralık aylarında düşüş eğilimi gösteren ikinci el otomobil fiyatları, 2024 yılı Ocak ayında nominal olarak artış gösteriyor. Ancak, enflasyona indirgenmiş reel fiyatlar düşük seviyelerini koruyor. Satılık otomobillerin reel fiyatı, geçen yılın aynı dönemine göre %8,5, bir önceki aya göre ise %6 oranında düşüş gösterirken, nominal fiyatlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla %50,9 artış gösterdi.

İkinci El Piyasasında Değişkenlik

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'e göre, sıfır otomobil fiyatlarındaki artışlar ikinci el otomobil fiyatlarına da yansıyor. Ancak, fiyat artışlarına rağmen ikinci el fiyatlarında sabitlik gözlemleniyor. Ertemel'e göre, geçen yılın piyasa koşulları olağanüstüydü ve bu durum fiyatlamalara doğrudan yansıdı. Dolayısıyla, geçen yılki ve bu yılki fiyatlamalar arasında doğrudan bir kıyaslama yapmak sağlıklı olmayabilir.

Talep ve Beklentiler

Ertemel'e göre, şu anda piyasada sıfır araçlara olan talebin artmasıyla birlikte genç ikinci el araçlara olan ilgi de artıyor. Özellikle 2 veya 3 yaşındaki ve 50.000 km altındaki araçlara olan talep son bir ay içerisinde artış gösteriyor. Ancak, genel olarak ikinci el talebinde ve dolayısıyla satış adetlerinde bir miktar artış yaşanıyor.

Öngörüler ve Beklentiler

Ertemel'e göre, önümüzdeki dönemde sıfır araç fiyatlarının artmasına rağmen ikinci el fiyatlarının sabit kalması nedeniyle, ilkbahar ayları itibarıyla ikinci el otomobil talebinin artması bekleniyor. Ancak, mevcut koşullar ve artan talep göz önüne alındığında, ikinci el otomobil fiyatlarında da bir artış yaşanabileceği öngörülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya nöbetçi eczane 27 Şubat 2024 Salı

Antalya nöbetçi eczane 27 Şubat 2024 Salı