Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem ‘Hukuku yerle bir ettiler’

‘Hukuku yerle bir ettiler’

Antalya Adliyesi’nde avukatların ‘hukuk dışı’ olarak nitelendirilen X-Ray ile üstlerinin aranması uygulaması tepki çekmeye devam ediyor. Adliyede hukukçular ile güvenlik görevlileri arasındaki gerginlik yeni bir boyuta taşındı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Hukuku yerle bir ettiler’

    2016 yılından bu yana Antalya Adliye binasında başlatılan x-ray ve duyarlı kapı araması, binaya giriş yapan herkese eşit şekilde uygulamaya başlandı. Bundan kısa bir süre sonra 2802 sayılı Yasa’nın 88. Maddesi gereğince hakim ve savcıların aranmasından talep doğrultusunda vazgeçilmesine rağmen, avukatlara yönelik bu uygulama halihazırda avukatların aranmayı reddetmesi halinde adliye binası dışına çıkarılmaya çalışılmaları ve hatta fiziki müdahale ve saldırılarla karşılaşmasına varacak boyutlara taşındı.

    Bahsi geçen uygulamanın İstanbul Çağlayan ve Antalya Adliyelerine has bir uygulama olduğuna dikkat çeken Antalyalı hukukçular, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde dahi aranmak istenilmezse zorlukla karşılaşılmadığını ifade ediyor.

    Aramaya tabi tutulmadan görevini yapmak üzere çalışma alanı olan adliyelere giriş yapmak isteyen avukatlara yönelik isimlerinin alınarak yapılan girişin hukuka aykırı bir yönü bulunuyormuşçasına tutanak tutulması yoluna gidilmesine karşı harekete geçen avukatlar dikkat çeken bir açıklama yayınladı.

‘SAVUNMA ETKİSİZLEŞTİRİLİYOR’

    Açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: 

    “Tutulan tutanaklar, bahsi geçen eyleme suç isnad etmeye çalışılarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Avukat Suçları Bürosuna ve disiplin işlemi yönünden de Antalya Barosuna disiplin işlemi yapılması talebiyle gönderilmektedir. Baromuz gönderilen evrakı aynen iade etmekte, Avukat Suçları Bürosu da soruşturmaya yer olmadığına dair karar vererek, Kabahatler Kanunu 32. Madde uyarınca “YAZILI EMRE İTAATSİZLİK” adını verdikleri kabahatten dolayı para cezası verilmek üzere İdari Yaptırım Bürosuna gönderilmektedir.

    Öncelikle yazılı bir emir bulunmamaktadır. Yanlış bilgilerle dolu Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne ait bir görüş yazısı yazılı emir gibi addedilerek işlemler yapılmaktadır. Oysa gerçek dışı bilgileri haiz işbu görüş yazısının sonunda takdirin Cumhuriyet Başsavcılığında olduğu açıkça ifade edilmektedir. Yargının üç kurucu ve eşit unsurundan biri olan savunmayı etkisizleştirmeye, değersizleştirmeye yönelik bu tutumu doğru bulmuyoruz.”

HUKUKÇULAR ŞİKAYETÇİ OLACAK

    Antalya Cumhuriyet Başsavcılığıyla defalarca yapılan sözlü görüşmelerde yapılanın haksızlığı sözlü olarak ifade edilmesine karşın, belirtilen işlemlerin yapılmaya devam edilmekte olduğuna ve bu emri uygulayanlardan ilk örnekte yasal olarak şikayetçi olacaklarına işaret eden avukatların açıklaması şöyle devam etti:

    “Bizler mesleğimizin onurunu kapı girişlerinde idarenin keyfi uygulamalarına teslim etmeyecek kadar hukuk bilen avukatlar olarak, itibarımızı yerle yeksan etmeye yeltenirken hukuku yerle yeksan eden kişilerin hukuk dışı tutumlarına karşı mesleğimizin onuruna sahip çıkacağız.  

    İtibarımızın çalışma alanımıza girerken yok edilmesine, yargının üç kurucu eşit bileşeninden bir olan savunmayı etkisizleştirilmesine değersizleştirilmesine, hakların bir bir yok edilmesine kılıf olarak kullanılagelen uydurulmuş bir “güvenlik” gerekçesiyle bizlere sopa göstermeye çalışmalarına, avukatı hor görmelerine, polis memuru veya güvenlik görevlisi ile saatler süren tartışmaları yanlış olduklarını adları gibi bilenlerin makam odalarında oturarak, arbedeyi izleyip keyiflenmelerine, adliye içindeki iş barışını bozmaya yönelik keyfi uygulamalarına karşı susmayacağız.”

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Delta varyantı endişesi

Delta varyantı endişesi