Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Ev sahibi kiracı anlaşmazlığında mahkeme masraflarını kimde?

Ev sahibi kiracı anlaşmazlığında mahkeme masraflarını kimde?

Türkiye'de son dönemde artan ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları, mahkemelere yansımaya devam ediyor. Açılan davalarda mahkeme masrafları da gündeme .

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ev sahibi kiracı anlaşmazlığında mahkeme masraflarını kimde?

Süleyman Gezici

Türkiye'de hukuk sistemine göre, bir kişi dava açmak için ilk başta karşılaşılan masrafları ödemek zorundadır. Bu durumda ev sahibi kiracı aleyhinde dava açacaksa mahkeme masrafını ödeyerek işe başlar. Dava sonucunda kusurun kimde olduğuna göre masrafları yüklenecek olan kişi belirlenir.

Kusur tamamen kiracıda çıkarsa o zaman tüm mahkeme masraflarını kiracı karşılamak zorunda kalır.

Ancak, mahkemelerde bazen kusur her iki tarafta da olabiliyor. Bu durum gerçekleşirse mahkeme masraflarının kimin ödeyeceği farklı bir kuralla belirlenir. Mahkemede tarafların haklılık oranlarına göre mahkeme masrafları paylaştırılır.

Örneğin, kiracı yüzde 40 oranında ve ev sahibi de yüzde 60 oranında haklı bulunursa o zaman mahkeme masrafları haksızlık oranına göre paylaştırılır. Bu denklemde mahkeme masraflarının yüzde 40'ı ev sahibi tarafından, yüzde 60'ı ise kiracı tarafından ödenir.

Ev sahibi kiracı davalarında sadece mahkeme masraflarının ödenmesi ise konu kapatılamıyor. Bunun bir de avukat masrafı bulunuyor. Haksız olan taraf karşı tarafın avukatının ücretini de ödemek zorundadır.

Bu nedenle, ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları konusunda dikkatli olunması ve olası masraflar göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Soylu'un söktüğü rütbeyi Yerlikaya geri verdi

Soylu'un söktüğü rütbeyi Yerlikaya geri verdi