Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem En Büyük İsraf İnsan İsrafı

En Büyük İsraf İnsan İsrafı

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)'ın 10. Olağan Toplantısı’nda “Küresel Riskler ve Piyasalar” konusu ele alındı. Toplantı, 10 Haziran 2024 Pazartesi günü Akra Otel’de gerçekleştirildi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
En Büyük İsraf İnsan İsrafı
KAYNAK: ANSİAD/ Bülten

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)'ın 10. Olağan Toplantısı’nda “Küresel Riskler ve Piyasalar” konusu ele alındı. Toplantı, 10 Haziran 2024 Pazartesi günü Akra Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantının Açılışı ve Katılımcılar

Toplantı, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek’in açılış konuşmasıyla başladı. Özbek, 13 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen 35. Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulu olarak görevi devraldıklarını belirtti ve katılımcılara 2024 yılı 1. Faaliyet Dönemi hakkında bilgi verdi. Özbek, dönemin son toplantısı olduğunu ve 2024 Eylül ayında ANSİAD toplantılarının yeniden başlayacağını söyledi.

Toplantıya, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve Ekonomi Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Emre Alkin, Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal İletişim ve Satış Birim Müdürü Hande Eğilmez Eniş, Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal Finansman Genel Müdür Yardımcısı Orkun İnan ve Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Özlen Bilgin katıldı. Toplantının moderatörlüğünü Ekonomi Yazarı ve Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Sami Altınkaya yaptı.

Prof. Dr. Emre Alkin: “Kriz Hiçbir Zaman Geçmeyecek”

Prof. Dr. Emre Alkin, “İyi Kaptan Kötü Havada Belli Olur” başlıklı konuşmasında krizin hiçbir zaman geçmeyeceğini belirtti. Alkin, “Önceden 10 – 11 yılda bir kriz olurdu. Şimdi her dakika kriz var. Dünya ateş topuna döndü. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Güzel zamanların kıymetini bilmek lazım” dedi.

Alkin, Türkiye’nin Panama Kanalı’ndan daha fazla mal taşıdığını ve önemli bir yerde olduğunu belirtti. Alkin, “Zor zamanlarda bir araya gelme başarısını gösteren Türkler iyi zamanları yönetmeyi hiçbir zaman bilemedi. Sürekli bilgiyi kendisine sakladı. Burada öyle riskler var ki çok dikkatli olmak lazım. Bunların hiçbirine gücümüz yetmez. En uzak mesafe birbirini dinlemeyen ve anlamayan insanlar arasındadır. Böyle bir lüksümüz yok. Herkes herkesi dinleyecek. Bugün dünyanın en büyük sıkıntısı demokrasidir. Ülkelerin geleceğinde söz sahibi olmayacak insanlar ülkenin gençlerinin gelecekteki hallerine karar veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Yazarı Sami Altınkaya: “Yaptığımız En Büyük İsraf İnsan İsrafıdır”

Ekonomi Yazarı ve Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Sami Altınkaya, Türkiye’nin borçlu bir ülke olduğunu ve bu durumun pek çok konuda farklı yöntemler izlemesine sebep olduğunu belirtti. Altınkaya, “Türkiye’nin toplam 450 milyar dolar bir borcu var ama Türkiye’ye baktığınız zaman 180 milyar dolar gibi bir döviz rezervimiz 120 dolar gibi de altın rezervimiz var. Yani 300 milyar dolarımız aslında var. Yastık altı dediğimiz para da 300 milyar dolar. Toplamda 600 milyar dolar bir paramız var. Yurt dışına kaçan paralara baktığımızda o da 600 milyar dolar civarında bir para.1 trilyon 200 milyar dolar civarında bir para var. 450 milyar dolar olan borcumuz aslında çok büyük bir rakam değil. Eğer Türkiye katma değer üretim yapabilirse ve israf ekonomisinden vazgeçerse ki burada yaptığımız en büyük israf insan israfıdır. İnsanımızı doğru kullanmıyoruz. Örneğin Prof. Dr. Erdal Arıkan 5 G teknolojisini dünyada bulan Türk profesörüdür. Çin devleti 600 milyon dolar vererek bu makaleyi Prof. Dr. Erdal Arıkan’dan satın aldı. Ve son 10 yılda Çin’in 5 G teknolojisini geliştirerek kazandığı para 500 milyar dolar. Türkiye’nin aslında insan kaynağı kapasitesini doğru kullanabilip teknoloji ile buluşturabilseydi Türkiye dış borç problemini çözmüş olurdu” dedi.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal İletişim ve Satış Birim Müdürü Hande Eğilmez Eniş: “Piyasada Yurtiçi Tarafta Bizim Güçlü, Zayıf ve İlgi Çekici Yönümüz Ne Olabilir?”

Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal İletişim ve Satış Birim Müdürü Hande Eğilmez Eniş, yurtiçi piyasaları değerlendirdi. Eniş, "Piyasada yurtiçi tarafta bizim güçlü, zayıf ve ilgi çekici yönümüz ne olabilir? Fırsat olarak sayabileceğimiz şey iskontolu işlem görüyor olmamız. Gelişmekte olan ülkeler arasında baktığımız zaman Türkiye’nin gerçekten fiyat kazanç oranları çok aşağıda kalmış. Şu an çok cazibiz aslında. Zayıf yönümüz ne olabilir? Önümüzde çok fazla bir hikayemiz kalmadı. Kısa dönemde hikayemiz bu ayın sonunda gri listeden çıkma beklentisi. Bundan sonrası için yeni bir hikayeye ihtiyacımız var gibi görünüyor. 2016 – 2017 yıllarında Türkiye yatırım yapılabilir notunu kaybetti. Bu yıllardan sonra 2018’den 2024’e kadar piyasadan altı yıl boyunca para çıkışı olduğunu görüyorsunuz. Özellikle piyasada öngörülebilir ve öngörülemeyen risklerle karşılaşıyoruz. Özellikle öngörülemeyen ne ile karşılaştık? 2020 yılında pandemiyi yaşadık. 2020 yılında özellikle çıkışların arttığını görüyorsunuz. Bunlar yabancı portfolyoların çıkışları. 2020 yılında tabi bu çıkışlarla birlikte piyasa el değiştirmiş oldu. Aslında daha çok yerli yatırımcı ve yabancı yatırımcı işlemleri el değiştirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
THY Kurban Bayramı tatilinde 90 ek sefer düzenleyecek

THY Kurban Bayramı tatilinde 90 ek sefer düzenleyecek