Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Emeklileri kızdıracak komisyon kararı

Emeklileri kızdıracak komisyon kararı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesini düzenleyen madde eklenerek, oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’nin tüm emeklilere 15 bin lira verilmesi önergesi ise reddedildi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emeklileri kızdıracak komisyon kararı
KAYNAK: ANKA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin günlük kiralık evlere ilişkin sınırlama getiren “torba kanun” teklifine  sadece çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesini düzenleyen madde eklenerek kabul edildi. CHP’nin emeklilere 15 bin lira verilmesi önergesi ise AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

AKP’nin TBMM’ye sunduğu Konutların Turizm Amaçlı Kullanılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Teklife AKP’nin önergesi ile yeni madde eklendi. Çalışmayan emeklilere 5 bin lira ikramiye ödenmesine ilişkin düzenleme de teklife eklendi. Düzenlemeye göre çalışmayan emeklilere 5 bin lira ikramiye ödemesi yapılacak. Düzenlemeye göre emekli olan bir kişi Ekim ayında bir gün bile çalışsa ikramiye alamayacak.  CHP’nin, bütün emeklilere 15 bin lira verilmesi yönündeki önergesi ise AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

GÜNLÜK KİRALIK EVLERE BELGE ZORUNLULUĞU 

Teklifle, konutları, turizm amaçlı olarak 100 günden  kısa süreli kiralamalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunlu tutuluyor.  Bir konutun turizm amaçlı olarak kiralanabilmesi tüm kat maliklerinin oy birliği ile karar almalarına bağlanıyor. Konut sitelerinde ise sadece turizm amaçlı kiralanacak konutun bulunduğu binanın kat maliklerinin o birliği aranacak. Üçten fazla bağımsız bölüm  bulunan binaların en fazla yüzde 25’i için  aynı kiraya veren adına  izin belgesi verilecek. İzin belgesini alma yükümlülüğü kiraya verene ait olacak.  Kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralamalar  (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak. İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun başkalarına kiralanması yasaklanıyor. Bu konutları kiralayanların kimlik bilgilerinin düzenli olarak kolluk kuvvetlerine bildirilmesi zorunluluğu getiriliyor. Bu konutlarla ilgili olarak getirilen düzenlemelere uymayanlara ağır para cezaları öngörülüyor.

BELGESİZ YAPANLARA CEZA GELİYOR

Teklifle, izinsiz kiralama faaliyeti yapanlara ve izin belgesi sahiplerine yönelik idari yaptırımlar da belirlendi. Buna göre, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.

MAHKEME KARARI SONRASI YENİ DÜZENLEME 

Seyahat acentelerinin, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanununda Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına da bağlı olarak yeniden düzenleniyor.  Düzenlemede, Anayasa Mahkemesi’nin “Sayıştay’ın TBMM’ye Ajans hakkında sunacağı raporda münhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alması, kamu kaynaklarının kamu yararına uygun şekilde kullanmasını güvence altına almamaktadır, demokratik devlet ilkesiyle bağdaşmaz” diyerek kanunda iptal ettiği hükümler yeniden düzenleniyor.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermayesi  300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkarılıyor. Döner sermaye işletmesine turizm bölgelerinde atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesisi kurma, işletme ve işlettirebilme olanağı sağlanıyor. Kamunun, şimdiye kadar tahsisli kamu taşınmazları üzerindeki turizm tesislerine sağlanan lojman alanı tahsisi turizm işletme veya yatırım belgeli tüm tesisleri kapsayacak şekilde genişletiliyor. Belediyeler ve diğer yetkili idarelerden çalışma ve işyeri ruhsatı alan konaklama tesislerinin, Bakanlıktan  belge alma zorunluluğuna ilişkin süre bir yıldan altı aya indiriliyor. Süresinde belge almadığı için ruhsatı iptal edilen işletmelerin yeni ruhsat almaları Bakanlığın olumlu görüşüne bağlanarak zorlaştırılıyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dışişleri Bakanlığı'ndan Lübnan'daki Türklere uyarı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Lübnan'daki Türklere uyarı