Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Devlet tüccar olmasın!

Devlet tüccar olmasın!

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, devletin tüccar zihniyetinden vazgeçmesini istedi. Serbest piyasa kurallarının işlemesi gerektiğini kaydeden Çandır, “Devlet sadece düzenlemeli, izlemeli ve denetlemeli. Ancak böylelikle piyasalar düzelir” dedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Devlet tüccar olmasın!

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Şubat Ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların hala devam ettiğini söyledi. Kasım ayından bu yana geçen yılın aynı dönemine göre bozulmaların söz konusu olduğunu kaydeden Çandır, özellikle ekonomik güven, satın alma ve üretim endekslerinde, kredi, istihdam ve dış ticaret büyümesinde, başta konut, beyaz eşya ve otomobil satışları olmak üzere mal ve hizmet ticaretindeki daralmada bu gidişatın görüldüğünü ifade etti.

BÜYÜME DEVAM ETMELİ

Yılbaşından itibaren daralan bir ekonomiden çıkışı sağlayacağı düşünülen ilave tedbirlerin uygulamaya başlandığını hatırlatan Çandır, ”Bunların içerisinde kapasite kullanım oranını artırıcı, satışları güçlendirici ve ilave borçlanmayı kolaylaştırıcı olanlar öne çıkmakta ve hepimizin dikkatini çekmektedir. Bu tedbirlerin beklenen sonuçları yılın 2. yarısından itibaren göstermeye başlamasını temenni etmekteyim. Çünkü bizim sürdürülebilir büyümeye şiddetle ihtiyacımız bulunmaktadır. Özellikle küresel ticaretin ve ekonominin sınırlandırılmaya çalışıldığı, adına ticaret savaşları dedikleri ticareti engelleyici politikaların arttırıldığı bir ortamda sürdürülebilir büyümemizi sağlamak her zamankinden daha zor olacaktır. Ancak zorluk var diye büyüme çabamızdan vazgeçmemiz de mümkün değildir. Çünkü biliyoruz ki büyümek demek daha çok üretim, daha fazla istihdam, daha fazla iş ve aş demektedir. Bu uğurda yılmadan ve enseyi karartmadan kararlılıkla çalışmalıyız” dedi.

2019’A İYİ BAŞLAMADIK

2018 yılı dış ticaretinin Antalya ve ülke bakımından olumlu geçse de halen istenilen ölçülerde olmadığını vurgulayan Çandır, “Tarım ve hayvancılık açısından 2018 yılı dış ticaret performansımızı incelediğimizde ülkemiz ihracatı yüzde 5 artarken kentimizin ihracatı yüzde 9 artmıştır. İthalatta ise ülkemiz genelinde yüzde 3 artış görülürken kentimizde herhangi bir artış yaşanmamıştır. Buradan görmekteyiz ki 2018 yılında tarım ve hayvancılık dış ticaretindeki performansımız ülkemiz genel performansından daha iyi gerçekleşmiştir. Ancak 2019 yılı Ocak ayı genel ihracat rakamlarına baktığımızda Antalya olarak iyi bir başlangıç yapamadık. Antalya vergi dairelerine kayıtlı bulunan firmalarımızın genel ihracatı yüzde eksi 8 azalmıştır. Yani yüzde 5 artış görülen Türkiye genelinden geride kalmıştır. Kentimiz öncü sektörü olan yaş meyve sebze ihracatındaki performansımız ise yüzde eksi 12 rağmen bizde aynı düzeyde kalmıştır” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEK ENDİŞESİ

Ocak ayı karşılıksız çek ve protesto edilen senet büyümesinde Antalya’nın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Çandır, şöyle konuştu: “2018 yılındaki kredi büyümeleri böyle gelişirken karşılıksız çek ve protesto edilen senetlerde ciddi boyutta bozulmalar görülmüştür. Özellikle tutarlarında ortalamanın üzerinde artışlar söz konusu olmuştur. Ülkemiz genelindeki karşılıksız çek tutarında yüzde 72’lik kentimizde ise yüzde 45’lik artış yaşanmıştır. Protesto edilen senet tutarında ise ülkemiz genelinde yüzde 49’luk artış görülürken kentimizde yüzde 21’lik artış gerçekleşmiştir. 2019 yılı Ocak ayı itibariyle ise bu bozulmanın boyutları biraz daha artmıştır. Karşılıksız çek tutarı; Türkiye’de yüzde 93, Antalya’da ise yüzde 136 artmıştır. Protesto edilen senetlerin tutarı ise; ülkemizde yüzde 82, kentimizde ise yüzde 75 artmıştır. Görüldüğü gibi Ocak ayı karşılıksız çek ve protesto edilen senet büyümesinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir gerçekleşme yaşamış bulunmaktayız. Yaşadığımız bu bozulma, Antalya iş dünyasının genel karakteristiğine son derece terstir. Bu bozulmanın nedenini ise ancak içinde bulunduğumuz aşırı zor koşullarla açıklayabilmekteyiz.”

DÖVİZ BASKI YARATIYOR

“Öncü ekonomik göstergelerdeki bozulmaların kaynağında döviz fiyatlarındaki ve ona bağlı fiyat hareketlerindeki bozulmalar yatmaktadır” diyen Çandır, şöyle devam etti: “Son birkaç aydır döviz fiyatlarında belirli bir istikrar sağlanmış olsa da aşırı oynak dönemin artçı etkileri fiyatlar genel seviyesi üzerinde hala ciddi baskılar yaratmaktadır. Bu baskının en önemli ayağı üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki üretici fiyatları aleyhine olan aşırı açıklıktır. Bizleri doğrudan ilgilendiren yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının mevcut düzeyi üzerimizde dayanılması zor bir baskı yaratmaktadır. Gerek düşen alım gücü ve talebin etkisiyle gerek hala artmaya devam eden maliyet etkisiyle üretici ve girişimci kesimlerin varlığını koruması giderek zorlaşmaktadır.”

ÜRETİCİYİ MALİYET BİTİRDİ

“Örneğin; Son dönemde gündemden hiç düşmeyen yaş meyve sebze fiyatlarındaki artışların kaynağı; mevsimsel etkilerin yanı sıra maliyetlerini karşılayamayan üretici kesimin üretim kompozisyonunu değiştirmesinden ya da üretimden vazgeçmesindendir. Yaş meyve sebze fiyatlarındaki aşırı artışların ya da dalgalanmaların azaltılması için sürdürülebilir ve yapısal tedbirlerin başında maliyet-fiyat ilişkisini sağlıklı hale getirmek, üretimden tüketime fire ve zayiat oranlarını düşürmek ve sektörde bütüncül bir değer zinciri yaratmak gelmektedir. Yani sistemin son halkasına ya da aradaki bazı halkalara odaklanarak sürdürülebilir bir fiyat istikrarı sağlamak mümkün değildir.”

TARIMDA DEVRİM ŞART

Çandır, konuşmasının son bölümünde devletin tüccar olduğunu ileri sürdü. Devletin bu zihniyetinden vazgeçmesini isteyen Çandır, “Tarımda devrim şart. Şu anda planlama yapmamız, devrim yapmamız için koşullar oluştu. Ayrıca, devlet serbest piyasaya karışmamalı. Sadece düzenlemeli, izlemeli ve denetlemeli. Ancak böylelikle piyasalar düzelir” şeklinde görüşlerini açıkladı.

SÖNMEZ: ET PATLAYACAK

ATB Yönetim Kurulu Üyesi Ata Sönmez ise et piyasasının durumunun kötü olduğunu belirterek, önümüzdeki nisan mayıs aylarında et fiyatlara bir patlama beklediğini söyledi. Sönmez, Et ve Süt Kurumu’nun piyasanın çok altında et sattığını iddia ederek, “Üreticiyi zorlamaya devam ediyorlar. Böyle giderse düşen fiyatlarla üreticiyi tamamen bitirecekler. Devletin et fiyatlarına müdahale etmemesi lazım. Et ve Süt M-Kurulu’nun fiyatları piyasanın çok altında. Ben 40 yıldır böyle bir şeyi ilk kez görüyorum. Serbest piyasa şartları çalışmıyor. Yakında ‘et patlayacak’ şimdiden uyarıyorum” dedi. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 .

  

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kırcami’de tapu savaşları

Kırcami’de tapu savaşları