Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem ÇOCUKLARIMIZ YAŞASIN!

ÇOCUKLARIMIZ YAŞASIN!

Veli-Der Antalya Şube Başkanı Tülin Koç Dünya çocuklar gününde Çocuk işçiliği, çocuk yaşta cinsel istismar, Dünyada ve Ülkemizde Çocuk Hakları İhlalleri hakkında basın bildirgesi yayınladı.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ÇOCUKLARIMIZ YAŞASIN!

Tülin Koç “Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, her çocuğun haklarını doya doya yaşayabilmesi ve güvenli ortamlarda “çocukça” yaşayabilmesini ve çocuklarımızın yeniden oyun oynayabilecekleri sokaklarda ve bölgelerdeki çatışmaların bir an önce son bulmasını ümit ediyoruz” dedi.

YILDA ORTALAMA 8 BİN ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR

Türkiye’de cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğradığını söyleyen Başkan Koç “Türkiye’de her 3 çocuktan biri, beslenme ve ısınma ihtiyacının yeterli karşılanmadığı hanelerde yaşıyor.  Her 5 çocuktan biri, aile gelirine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda kalıyor. 10 çocuk işçiden 8’i kayıt dışı olarak çalışıyor. Sadece 2019 yılının ilk 9 ayında 55 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Türkiye’de cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor. Türkiye, çocuk yaşta evliliklerde Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının nüfusa oranı yüzde 15. Son 10 yılda yarım milyon kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. 2002’den bu yana, 18 yaş altı yaklaşık yarım milyon kız çocuğu doğum yaptı” dedi.

ÇOCUKLAR TEMEL HAKLARINDAN MAHRUM KALIYOR

Dünya üzerindeki çocukların haklarını koruyabilmek ve geliştirebilmek adına faaliyet gösteren uluslararası organizasyonlara ve birçok ülkenin kabul ettiği sözleşmelere rağmen her yıl milyonlarca çocuk en temel haklarından dahi mahrum bir şekilde şiddet, istismar ve çeşitli sömürülere maruz kalmaktadır diyen Başkan Koç “ Çocuklar, en temel haklarından mahrum bir şekilde işçi ve asker olarak kullanılmakta, fuhuş yapmaya zorlanmakta, fiziksel, cinsel ve duygusal şiddete maruz kalmakta ve çatışmalardan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalmaktadırlar. Tüm bunların yanı sıra, her yıl binlerce çocuk çeşitli sebeplerle kaçırılmakta ve ortadan kaybolmaktadır” diye konuştu.

MİLYONLARCA ÇOCUK ŞİDDETE VE SÖMÜRÜYE MARUZ KALIYOR

Çocuk haklarına yönelik en büyük ihlallerden biri çocuk işçiliği olduğunu söyleyen Tülin Koç “ Çocuk işçiliği ve sömürü bugünün dünyasında milyonlarca çocuk için her günlük tekrar eden acı bir gerçektir. Bu çocuklar tehlikeli koşullar altında çalışmalarının yanı sıra çoğu zaman çocuk istismarına ve sömürüye de maruz kalmaktadırlar. Çocuk işçiliği en genel anlamıyla özellikle 0-15 yaş aralığındaki çocukların çocukluklarını yaşamalarını engelleyen, çocukları potansiyellerinden, saygınlıklarından, eğitimlerinden alıkoyan, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimleri açısından zararlı olabilecek işler olarak tanımlanabilir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çocuk işçiliğini yasaklamaktadır. Ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına ilişkin Acil Eylem Sözleşmesi de çocuk işçiliğiyle mücadelede önemli kararlardandır. Ancak, BM raporlarına göre bugün dünyada 152 milyon çocuk işçi bulunmaktadır ve bu çocukların 73 milyonu oldukça riskli sayılabilecek işlerde çalıştırılmaktadır. Çocuk işçiliği mağdurlarının yüzde 48’ini 5-11 yaş aralığındaki; yüzde 28'ini 12-14 yaş aralığındaki ve yüzde 24'ünü 15-17 yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Çocuk işçilerin en yoğun görüldüğü sektör yüzde 71 ile tarım sektörü iken madenlerde çalıştırılan çocuk işçilerin oranı ise yüzde 12’yi bulmaktadır. Çocuk işçilerin yüzde 38’i kız, yüzde 62’si ise erkektir” dedi.

DÜNYADA HER KIZ ÇOCUĞUNDAN BİRİ CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR

Çocuk haklarının en insanlık dışı ihlal edildiği durumlardan biri de çocukların cinsel, fiziksel ve duygusal istismar olduğunu vurgulayan Başkan Koç “Teknolojinin de gelişmesiyle hızla yayılan cinsel istismar eylemlerinden en çok etkilenen gruplardan biri de şüphesiz ki çocuklar olmaktadır. Birleşmiş Milletleri tarafından küresel çocuk istismarına yönelik yayınlanan bir rapora göre ise dünya üzerindeki her 10 kızdan 1’inin cinsel istismara uğradığı belirtilmektedir. Raporda, yalnızca 2012 yılında 95.000 çocuğun bu sebeple öldüğü tespiti de yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2020 yılında ‘‘Çocuklara Yönelik Şiddet’’ başlığıyla paylaştığı bilgilere göre 2019 yılında yaşları küresel çapta 2-17 yaş arası 1 milyardan fazla çocuğun fiziksel, cinsel veya duygusal şiddet veya ihmal yaşadığı tahmin edilmektedir. Buna ek olarak, 2-4 yaş arası 300 milyon çocuk düzenli olarak ebeveynleri ve bakıcıları tarafından fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Ayrıca, istismara uğramış bir çocuğun yetişkin olarak başkalarını istismar etme olasılığının daha yüksek olduğu ve böylece şiddetin bir nesilden diğerine aktarıldığı gerçeğinin de unutulmaması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin (ÇHS) 34, 35 ve 36. maddeleri devletlerin çocukları onlara zarar verecek her türlü sömürüye ve istismara karşı korumasını gerektiğini açıkça bildirmektedir” diye konuştu.

3,7 MİLYON ÇOCUK MÜLTECİ KAMPLARINDA YAŞIYOR

Dünyadaki mülteci nüfusunun yarısını oluşturan çocuklardan 110.000'i ailelerinden koparılmış çocuklar olduğunu ayrıca, bu insanların çok büyük bir kısmı eğitim, sağlık ve dolaşım özgürlüğü gibi en temel haklarından dahi mahrum şekilde yaşamak olduğunu vurgulayan  Başkan Koç“En temel çocuk haklarından mahrum kalan bir diğer grup ise mülteci çocuklardır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı rakamlara göre 2019 yılının sonunda dünya genelinde 79,5 milyon zorla yerinden edilmiş insan bulunmaktadır. Bu insanların ise yarısı 18 yaşının altında olan 26 milyonu mülteci statüsündedir. 17 milyon çocuk ise çatışma, savaş ve iç savaş gibi nedenlerden dolayı kendi ülkeleri içinde zorla yerinden edilmiştir. Çocuklar dünya nüfusunun üçte birinden azını oluşturmalarına rağmen trajik bir şekilde, dünyadaki mültecilerin yarısını oluşturmaktadırlar. Bugün, yaklaşık 33 milyon çocuk doğduğu ülke dışında yaşamaktadır. 3,7 milyon çocuk ise mülteci kampları ve toplama merkezlerinde yaşamaktadır. Dünyadaki mülteci nüfusunun yarısını oluşturan çocuklardan 110.000'i ailelerinden koparılmış çocuklardır. Ayrıca, bu insanların çok büyük bir kısmı eğitim, sağlık ve dolaşım özgürlüğü gibi en temel haklarından dahi mahrum şekilde yaşamaktadırlar” dedi.

ÇOCUĞUN EĞİTİM HAKKI YERİNE GETİRİLMİYOR

Başkan Koç “4+4+4 kesintili eğitime geçilmesiyle yüzbinlerce çocuğumuz örgün eğitimin dışında kalarak eğitim hakkından mahrum kalmış; buna bağlı olarak da çocuk yaşta evliliklerde ve çocuk işçiliğinde büyük oranda artış olmuştur. Son 10 yılda 16-17 yaş grubunda toplam 381 bin 418 kız çocuğu evlenmiş, son 5 yılda, 84 bin 462 kız çocuğu doğum yapmıştır. 2019 yılından 2021 yılına kadar dünyayı etkisi altına alan COVİD 19 pandemisi, eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığı ülkemizde, bu eşitsizliği daha da derinleştirmiş, dezavantajlı çocuklarımızın eğitime erişim hakkı neredeyse imkânsız haline gelmiştir. Yaşadığımız bu pandemi sürecinde dört milyondan fazla çocuğumuz örgün eğitimin dışına çıkmıştır. Bu çocuklarımız, ya küçük yaşta evlendirilmiş, ya mevsimlik tarım işçisi olarak ya da sanayide, merdiven altı atölyelerde iş güvenliğinden ve güvencesinden yoksun bir şekilde emeği sömürülmüştür. Türkiye’de farklı inanca mensup çocukların zorunlu din dersine tabi tutulması sözleşmeye aykırıdır. AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği çok sayıda karara rağmen zorunlu din dersi uygulaması devam ettirilmektedir. Türkiye’de 1,5 milyon mülteci çocuk geçici koruma altındadır. Bu mülteci çocukların 610.000’i okula kayıtlı durumdadır. Bununla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, hâlen 350.000’i aşkın mülteci çocuk, eğitim sisteminin dışında bulunuyor. Her ne kadar ‘herkes için eğitim hakkından bahsedilse de farklı cinsel yönelimlere ve cinsel kimliklere sahip çocuklar yine görmezden gelinmeye devam ediyor” dedi.

ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Çocukların sömürülmeyeceği bir dünya kuracaklarını söyleyen Başkan Koç “Veli-Der olarak çocuklarımıza borcumuz ve sözümüz var: Gecelerinde aç yatmayacakları, gündüzlerinde sömürülmeyecekleri bir dünyayı mutlaka kuracağız! Çocukların hiçbir tehlike ve tehdide maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan, barış içinde ve güvenli bir ortamda çocukluklarını mutlu ve özgürce yaşayabilmeleri için çocuklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, her çocuğun haklarını doya doya yaşayabilmesi ve güvenli ortamlarda “çocukça” yaşayabilmesi adına bütün yerel yönetimlere ve merkezi yönetimlere geleceğimiz olan çocuklarımız için her türlü yardımı ve desteği sunmaları çağrısını yapıyor ve çocuklarımızın yeniden oyun oynayabilecekleri sokaklarda ve bölgelerdeki çatışmaların bir an önce son bulmasını ümit ediyoruz. Her çocuğun ve bireyin çocuk haklarını bildiği, uyguladığı ve uygulattığı, çocuklarımız için hep birlikte yeniden inşa edeceğimiz barış dolu bir gelecek hedefiyle, Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun” dedi. HABER MERKEZİ                       

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Katı yakıt (kömür) satın alınacak

Katı yakıt (kömür) satın alınacak