Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Celal Şengör Atatürk'ü anlatırken gözyaşlarını tutamadı!

Celal Şengör Atatürk'ü anlatırken gözyaşlarını tutamadı!

İzmir'de İlber Ortaylı ile söyleşiye katılan Celal Şengör, katıldığı TV programında da Atatürk'ü anlatırken duygusal anlar yaşadı.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Celal Şengör Atatürk'ü anlatırken gözyaşlarını tutamadı!
KAYNAK: Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyetin 101. yılı kapsamında gerçekleştirdiği söyleşide ünlü bilim insanları Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Celal Şengör'ü konuk etti. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde sahneye çıkan İlber Ortaylı ve Celal Şengör izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Atatürk'ü anlattı

Atatürk'ün eğitim vizyonuna vurgu yapan Prof. Dr. Celal Şengör, kitap okumanın yanı sıra tatbikatın da önemli olduğunu ifade etti. Şengör, Atatürk'ün eğitim sistemine geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Atatürk eğitim sistemini aslında ilk zamanlarında Zabit ve Kumandan ile Hasbihal adlı kitabında anlatıyor. Atatürk diyor ki; 'Bir zabitin Harbiye’den mezun olması demek onun kumandan olabileceğine garanti veren bir şey değildir. Bu, sadece o subayın bir teğmen olarak bir takımın başına geçmesi demektir. O bölüğün komutanı, onun öğretmeni olacaktır. Orada teğmen, bölük komutanı olmayı öğrenecektir. Ondan sonra bölük komutanı olduğunda alay komutanı onun öğretmeni olacaktır' diyor. Atatürk Cumhurbaşkanı olduğunda ise, 'Tahsil sadece kitaptan yapılmaz. Tahsil eden kitapta yazılanı kısmen de olsa tatbik etmek zorundadır.' Atatürk, eğitim özelinde işi öngörüyor. 'Okullarımızda laboratuvar olması gerekiyor' diyor. Atatürk’ün eğitim sistemine dönmemiz gerekiyor. Bana 'Atatürk’e hala ihtiyacımız var mı' diye soruyorlar. Ben de onlara Atatürk adını akılla değiştirin diyorum. Evet, bizim akıla ihtiyacımız var' ifadelerini kullandı. Şengör'ün, Atatürk hakkında konuşurken gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Celal Şengör Atatürk'ü Anlatırken Gözyaşlarını Tutamadı!

Ortaylı: Eğitim tarzı para hırsıyla yetişen bir nesil ortaya çıkarıyor

İlber Ortaylı, gençlerin okuma alışkanlığından uzaklaşmasına dikkat çekerek günümüz eğitim sistemini sorguladı. Eğitimde Atatürk'ün ideallerine yeniden odaklanılması gerektiğini belirtti ve Cumhuriyet'in eğitim sisteminin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Ortaylı, 'Gençlerimiz maalesef okuma alışkanlığından çok uzak. Bu eğitim sistemi ne Türkiye’de ne de dünyada bizi bir yere götürüyor. Para hırsıyla yetişen bir nesil ortaya çıkarıyor. İnsan yetiştirmeyi hedef almayan bir eğitim tarzı var. Türkiye’de eğitim de bu çukura girmiştir. Cumhuriyet’in eğitim felsefesi anlaşılmadı. Cumhuriyet eğitim sisteminin bir daha gözden geçirilmesi gerekliliği çok açıktır. Cumhuriyet’in nasıl insan yetiştirmek istediğini yeniden anlamamız gerekiyor. Bizim Kemalist dönemi iyi anlamamız lazım. Sanayileşme tamam ama bir milletin medeni olmak için başka şeylere de ihtiyacı var. Çok iyi coğrafya ve tarih bilecek. Atatürk buna gayret etmiş. Bu maalesef yarım yamalak gidiyor, hatta gitmiyor. Memleketin okullarında coğrafya dersi kaldırılıyor.

Halk TV'de gözyaşlarını tutamadı

Öte yandan Halk TV'de Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programına katılan Şengör, gözyaşları içinde Atatürk'ü anlattı.

Şengör şunları söyledi: 'Bakın benim 2 dedem, 'Biz vatan kaybetmiş insanlarız. Atatürk bize bir vatan hediye etti. O vatana sahip çıkalım' derdi. Bakın biz bu vatanı bu çocuklara bırakacağız. Anneler babalar unutmayın Atatürk'ü hatırlayın hatırlatın. Biz bu vatanı ne şartlarda kazandık. Vatanımızı içinde kaçılan değil, özlenen bir yer haline getirelim. Bir sürü kafasız yüzünden biz gençlerimizi kaybediyoruz. Benim hocam hademenin oğluydu. Benim hanımım onu ne zaman görse 'İngiliz Lordu' gibi derdi. Ben onunla konuşurdum. 'O Atatürk bize burs verdi bizi okuttu. O bize bu vatanı cennet gibi bıraktı' derdi. Atatürk iktisadi ve kültürel bir gelişmeyle taçlandırılmamış zafer boş zaferdir. Bize Kültür Müdürlüğü lazımdı demiş bir lider Atatürk. Atatürk'ün dedikleri hayat ansiklopedisi gibi. Çünkü Atatürk, Anadolu köyünün ne halde olduğunu biliyor. Bizimkiler Türk olduğunu hatırlamıyor. O köylerin ne halde olduğunu biliyordu. Anadolu halkının karnı kurtçuklarla doludur. O kurtçuk şnsanı yer bitirir. O kadar çok sakat hasta vardır ki oralarda. Anadolu insanının ne halde olduğunu bilen bir liderdi. Türk olduğunu bilen bir liderdi. '

Celal Şengör

Celal Şengör kimdir?

Tam adı Ali Mehmet Celâl Şengör'dür. 24 Mart 1955'te İstanbul'da doğan Türk akademisyen, bilim insanı ve yer bilimci Şengör, yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınıyor. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koyan Celal Şengör, Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetti.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu, Rus Bilimler Akademisi ve Sırp Bilimler ve Sanatlar Akademisi üyesi olan Şengör, Mehmet Fuad Köprülü'den sonra Rus Bilimler Akademisi'ne seçilmiş ikinci Türk profesör oldu. 

2010 yılında, Alman Jeoloji Derneği tarafından Gustav Steinmann Madalyası'na layık görüldü. Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesinden şeref bilim doktoru ünvanına sahip oldu. 

1990 yılında Avrupa Akademisi'ne kabul edilen Şengör, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991'de ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. 1991'de Kültür Bakanlığının Bilgi Çağı Ödülü'nü kazandı. 1992'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Ana Bilim dalında profesörlüğe yükseldi. 

Prof. Dr. Celal Şengör, 2022 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden emekliye ayrıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gazze’de can kaybı 22 bin 835'e yükseldi

Gazze’de can kaybı 22 bin 835'e yükseldi