Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Büyük risk ortaya çıktı! O emekliler yüzde sıfır zam alacak

Büyük risk ortaya çıktı! O emekliler yüzde sıfır zam alacak

Aziz Çelik, emekli aylıklarındaki artış sisteminden kaynaklanarak, bazı emeklilerin yüzde sıfır zam alabileceğini vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Büyük risk ortaya çıktı! O emekliler yüzde sıfır zam alacak


Aziz Çelik'in X hesabından yaptığı açıklama şu şekildedir:

"Son 5 aylık enflasyon verileri ortaya çıktıkça, emekli aylıklarının ne kadar olacağı konusundaki tahminler de başladı. Ancak emekli aylıklarını bekleyen önemli bir tehlike bulunmaktadır. 2023'ün son 6 aylık enflasyonunun yüzde 38-40 civarında olması neredeyse kesindir. Bu durumda, hükümetin seçim nedeniyle bu oranın biraz üzerine çıkabileceği söylenebilir.

Memur, işçi ve esnaf emekli aylıklarında yüzde 50'lik bir artış öngörelim. Ancak artış sisteminden kaynaklanan nedenlerle, bazı emekliler çok daha düşük zam oranlarıyla karşılaşabilirler, örneğin yüzde sıfır, yüzde 10, yüzde 20 veya yüzde 33 gibi. Bunun sebebi, zamların fiilen alınan en düşük aylığa değil, kök aylıklara yapılmasıdır (7 bin 500 TL).

Bilindiği gibi, düşük kök aylıklar Hazine katkısıyla halen 7 bin 500 TL'ye tamamlanıyor. Eğer en düşük aylıktaki tamamlama oranı ortalama zam oranında olmazsa, düşük emekli aylığı alan milyonlarca emekli düşük zamla karşı karşıya kalabilir. Tamamlama işlemi 7 bin 500 TL'de kalırsa, emeklilerin önemli bir bölümü sıfır veya yüzde 10-20 gibi zamlar alabilir.

En düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye tamamlanırsa (yüzde 33 artış), emeklilerin çoğunluğu yüzde 50 değil, yüzde 33 zam almış olur. Temmuz 2023'te yaşanacak bu adaletsizlik gündeme gelebilir. Temmuz 2023'te bu konuda uyarıda bulunmuştum. Bir kez daha uyarayım: Milyonlarca emekli sıfır veya düşük zamlarla karşılaşabilir. En düşük emekli aylığı yüzde 50 artsa da, gelecekteki durum 11 bin 250 TL olacaktır.

Bu seviyedeki bir emekli aylığıyla geçinmek mümkün olabilir mi? Ancak milyonlarca emekli bunun altında kalabilir. Hükümet, Hazineden ödenecek miktarı düşük tutmak için bazı emeklilerin daha düşük zam almasına neden olacak bir uygulama yapabilir."

Aziz Çelikveriler

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
PlayStation hesapları kalıcı olarak askıya alınıyor

PlayStation hesapları kalıcı olarak askıya alınıyor