Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem BES Antalya Şubesi'nden Büyük Tepki! Liyakat İstiyoruz!

BES Antalya Şubesi'nden Büyük Tepki! Liyakat İstiyoruz!

Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın Yargıtay binasındaki Adalet Akademisi programında torpil referans mesajlarının ortaya çıkmasına sert tepki gösterdi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BES Antalya Şubesi'nden Büyük Tepki! Liyakat İstiyoruz!
MUHABİR: Kamer Durdu

Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın Yargıtay binasındaki Adalet Akademisi programında Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı mülakatı öncesi cep telefonuna gelen torpil referans mesaj görüntülerinin yayınlanması üzerine açıklamalarda bulundu. Mol, “Kamusal görev ve unvanlar hiç kimsenin ve partinin mülkiyetinde değildir. Kamusal hizmet ve unvanlar toplumun ortak mülkiyet hakkı olduğundan toplumun bütününe açık ve eşit olması gerektiği, hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel esas olarak benimsendiği, dolayısıyla bakan, bakan yardımcıları ve yüksek bürokratların aracılık etmediği/edemediği adil bir sınav hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Adalet Bakan Yardımcısı’nın Torpil Mesajları Medyada Yayıldı

Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın Yargıtay binasındaki Adalet Akademisi programında Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı mülakatı öncesi cep telefonuna gelen referans mesajlarını yanıtlayan ve Adalet Bakanı Özel Kalemine ilettiği yaklaşık yarım saat süren mesajlaşma görüntüleri FOX TV’de yayınlandı. Medyada hızlıca yayılan Adalet Bakanlığı torpil haberleri mesajlaşma görüntüleri her ne kadar RTÜK tarafından yasaklansa da toplum vicdanında derin yaralar açmış, kamuya olan güven bir kez daha sarsılmıştır.

Adalet Bakanı’nın Torpil İddialarına Yanıtı

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’un “Bakan yardımcımızla ilgili basına intikal eden hususları biz de gördük. Torpil iddialarını reddediyoruz. Tek kriterimiz liyakattir.” Ve gelen mesajlarla ilgili “Bunların değerlendirmesini yapacak olan komisyonlardır. Referansları, başka talepleri olabilir. Bu talepler değerlendirilirken, ilgili komisyonlar kişinin liyakatine bakar. Bizim tek kriterimiz liyakattir.” diyerek adeta referans mesajlarına sahip çıkması kabul edilemez.

Kamusal Hizmetlerde Liyakat ve Kariyer İlişkisi

Mol, "Kamusal hizmetleri yürütülmesinde liyakat ve kariyer ilişkisini ortadan kaldıran mülakat haksızlığı yetmezmiş gibi, kamusal unvan ve görevlere açıktan atama, birden fazla görevin belli kişiler marifetiyle vekâleten yürütülmesi sıkça başvurulan liyakat kariyer ilişkisini ortadan kaldıran yöntemler olarak öne çıkmaktadır. Kamusal hizmete ilk işe giriş sınavları dahil olmak üzere görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanan mülakatın kaldırılması için seçim öncesinde söz verildiği halde halen bir düzenleme yapılmaması ve iktidarın ağırdan almasının altında, kamusal alandaki istihdamın en küçüğünden en büyüğüne kadar her seviyede liyakat ve kariyer ilişkisini ortadan kaldıran uygulamaların olduğu görülmektedir. Bu durum, kamusal hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini engellemekte ve toplumun kamusal hizmetlere olan güvenini sarsmaktadır" dedi

Mülakat Haksızlığı ve Kamusal Görevlere Atama

Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, kamusal hizmetlerin yürütülmesinde liyakat ve kariyer ilişkisini ortadan kaldıran mülakat haksızlığına dikkat çekti. Mol, kamusal unvan ve görevlere açıktan atama ve birden fazla görevin belli kişiler marifetiyle vekâleten yürütülmesinin liyakat kariyer ilişkisini ortadan kaldıran yöntemler olarak öne çıktığını belirtti.

Seçim Öncesi Sözler ve Gerçekler

Mol, kamusal hizmete ilk işe giriş sınavları dahil olmak üzere görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanan mülakatın kaldırılması için seçim öncesinde söz verildiğini ancak halen bir düzenleme yapılmadığını ifade etti. İktidarın ağırdan almasının altında, kamusal alandaki istihdamın en küçüğünden en büyüğüne kadar her seviyede liyakat ve kariyer ilişkisini ortadan kaldıran uygulamaların olduğunu belirtti.

Adalet Bakan Yardımcısı’nın Torpil Skandalı

Adalet Bakan Yardımcısı’nın, Adalet Bakanlığında binlerce yargı emekçisinin bin bir emekle hazırlandığı görevde yükselme sınavında yazılı sınavı kazanan adayların girmeye hak kazandıkları mülakat sınavında torpile kayırmaya ve emek hırsızlığına aracılık ettiği ifşa oldu. Bu durum kamuoyunda büyük tepki topladı.

Büro Emekçileri Sendikası’nın Mücadelesi

Büro Emekçileri Sendikası, mülakat uygulamasının emek hırsızlığı olduğunu ve kamusal hizmetlerin yerine getirilmesinde liyakat kariyer ilişkisini ortadan kaldırdığını belirtti. Sendika, mülakat uygulamasına başından beri karşı durduklarını ve kamuda görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakatın kaldırılması için idari yargıda davalar açtıklarını, yasa değişikliği için siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirerek yasal değişiklik için önerilerde bulunduklarını ifade etti.

Kamusal Görev ve Unvanlar Toplumun Ortak Mülkiyeti

Mol, kamusal görev ve unvanların hiç kimsenin ve partinin mülkiyetinde olmadığını, toplumun ortak mülkiyet hakkı olduğundan toplumun bütününe açık ve eşit olması gerektiğini vurguladı. Hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel esas olarak benimsendiği bir sistem için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Arda Güler Real Madrid'in kasasını dolduruyor

Arda Güler Real Madrid'in kasasını dolduruyor