Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Ayasofya'nın turist kapısına kepenk takıldı

Ayasofya'nın turist kapısına kepenk takıldı

Prof. Dr. Hasan Fırat Diker'e göre, yeni Ayasofya giriş kapısı geçici. Minare restorasyonu tamamlandığında kaldırılacak. Güvenlik için geçici bir çözüm.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ayasofya'nın turist kapısına kepenk takıldı

Ayasofya Camii'ne yönelik yeni ziyaret alanı kapısı, tarihi yapının mimarisine uyumsuzluğuyla dikkat çekiyor. UNESCO'nun önerisi üzerine hayata geçirilen "ziyaretçi yönetim planı" çerçevesinde, ibadet için gelenlerle turistleri ayırmayı amaçlayan uygulama bugün başlıyor.

Yabancı turistler, bu düzenleme kapsamında camiye 25 euro karşılığında bilet alarak giriş yapacaklar. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yabancı turistler, III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki gişeden bilet alacak ve girişlerini caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altındaki rampadan gerçekleştirecekler.

Ancak, bu yeni giriş kapısı, özellikle sosyal medyada tarihi yapının mimarisine uyumsuzluğu nedeniyle tepkilere yol açtı. Modern malzemelerle inşa edilen ve üzerinde "Ayasofya-i Camii Kebir-i Şerifi Ziyaret Alanı-Visiting Area" yazılı kapının, tarihi dokuya aykırı olduğu birçok kullanıcı tarafından vurgulandı. Kapının, dükkanlarda kullanılan kepeng sistemi ile açılıp kapandığı fotoğraflarla görüldü.

Bu tepkilere karşılık olarak, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu kapı geçici bir yapıdır. Minarenin restorasyonu tamamlandığında kaldırılacak. Ziyaretçilerin güvenliği için, minare iskelesi altından geçecekleri için bu geçici yapı oluşturuldu" bilgisini paylaştı.

KöfgdjhFbgdfa

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dolar kaç TL? Euro kaç TL? 15 Ocak 2024

Dolar kaç TL? Euro kaç TL? 15 Ocak 2024