Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem “Asgari yaşamı reddediyoruz”

“Asgari yaşamı reddediyoruz”

Birleşik Kamu-İş çatısı altında bulunan Tüm Yerel-Sen Antalya Şubesi, Toplu İş Sözleşmeleri’nin başlaması sonrası basın açıklaması yaptı. Tüm yerel-Sen Antalya Şube Başkanı Demet Kurupınar, “Asgari yaşamı reddediyoruz” diyerek TİS görüşmelerine emekçinin hakkının korunmasını istedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Asgari yaşamı reddediyoruz”

“TİS görüşmelerinin önceki yıllarda imzalanan altı sözleşme kamu çalışanlarının yıllardır yasadığı temel sorunların hiçbirine kalıcı çözüm getirememiştir” diyen Tüm yerel-Sen Antalya Şube Başkanı Demet Kurupınar, “Bu görüşmelerde de olumlu bir sonuç̧ alınacağını düşünmüyoruz. Grev hakkı bulunmayan bir toplu sözleşme surecinden çalışanlar yararına bir sonuç̧ alınamadığını önceki sözleşme dönemlerinde çok acık bir şekilde gördük. Gerçek enflasyonun kıyısına bile yaklaşmayan, emeğin değerini giderek ucuzlatan yüzde 6- 8'lik zamlarla imzalanan toplu sözleşmeler, kamu çalışanlarını son iki yıldır olduğu gibi iktidarın insafına bırakmıştır. İktidar ek gösterge, yetersiz olan toplu sözleşme zamlarının artırılması, emeklilikte yasa takılanlarla ilgili düzenlemelerde olduğu gibi çalışanları doğrudan ilgilendiren düzenlemelerde sendikaların, talep, görüş̧ ve önerilerini dikkate bile almamıştır. İktidar, yandaş̧ sendikacılık yüzünden Türk sendikal hareketini görmezden gelmektedir” dedi.

“ACIMASIZ EKONOMİ İLE KARŞILAŞACAĞIZ”

Başkan Demet Kurupınar, “TÜİK'in son aylarda yüzde 38 - 39 seviyesinde hesapladığı yıllık enflasyon, gerçekte üç haneli oranlarda seyretmektedir. İktidarın 2022 Ocak, 2023 Ocak ve 2023 Temmuzunda toplu sözleşmeyle belirlenen ve enflasyon farkı esas alınan sözleşme yerine daha yüksek oranda zam yapmak zorunda kalması TÜİK'in enflasyonu gizlerken ipin ucunu kaçırmış olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye Temmuz 2023'le birlikte yeni bir enflasyon tusunamisine yakalanmaktadır. 14 Mayıs seçimlerini izleyen iki aylık sürede dolar kuru yüzde 33,6, Euro kuru yüzde 37,4 oranında artmıştır. Bu artışların önümüzdeki aylarda da devam etmesi kaçınılmazdır. Kurdaki bu artışlar iktidarın KDV ve ÖTV gibi vergilere yaptığı zamlarla birleşerek çalışanlara çok yüksek enflasyon olarak yansıyacaktır.  İktidarın uyguladığı "akıl dışı" ekonomik politikalardan seçim kaybetme korkusuyla bir türlü çıkamamasının ağır faturasını başta kamu çalışanları olmak üzere ücretli ve sabit gelirliler ödemektedir. Gelir dağılımındaki adaletsizlik giderek artmakta özellikle ücretliler gelirden giderek daha az payla yetinmektedir. Ücretliler, sabit gelirliler ve toplumun diğer alt gelir grupları 2024 yılında çok daha acımasız bir ekonomik baskıyla karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

“EMEKÇİLERE GREV HAKKI TANINSIN”

“İktidar 2024 yerel seçimlerinden sonra IMF reçetelerine benzer sert bir dizi ekonomik önlemi yürürlüğe koymak zorunda kalacaktır” diyen Başkan Demet Kurupınar, “2024-2025 toplu sözleşme görüşmelerinde 2024 yılına ilişkin bu olumsuz beklentilerin görüşme masasına getirilmesi ve taleplerin buna göre oluşturulması zorunludur.  Tüm Yerel Sen olarak kamu emekçilerinin grev hakkının tanınmasını istiyoruz. Sendikal hareketin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, sendikal rekabetin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz. Kamu çalışanlarından TÜİK'in enflasyon hesaplarına güvenmesi beklenmemelidir. TÜİK enflasyonu hesaplarken oldukça cimri davrandığı için, ücretlerin belirlenmesinde artık TÜFE yerine, bir bakıma enflasyon ve büyüme oranının bileşiği olan milli gelirdeki cari fiyatlarla artış oranının dikkate alınması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

DSC_0659

“TOPLU SÖZLEŞME YASAYA UYGUN HALE GETİRİLMELİ”

“Kamu çalışanlarına 8 bin 250 lira aylık kira yardımı yapılmalı, büyükşehir statüsündeki illerde bu orana yüzde 25 artı ilave olarak ödenmelidir” diyerek kira fiyat artışına da dikkat çeken Başkan Kurupınar, “Memurlar ve diğer ücretlilerin en büyük sorunlarından biri de vergi yükünün ağır olmasıdır. Ücretlilerin gelir vergisi yüzde 15'te sabitlenmelidir. Yerel yönetimlerde toplu sözleşmeler yasayla zorunlu hale getirilmeli, belediye başkanının insafına bırakılmamalıdır. Yerel yönetimlerde toplu sözleşme yapılmasını kısıtlayan unsurlar yasalardan çıkarılmalıdır.Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, yerel yönetimlerde personelin liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gereği ve personel planlamasının esas alınarak o belediyenin norm kadro durumları ve ihtiyaçları da değerlendirilerek her yıl zorunlu hale getirilerek mülakat kaldırılmalıdır. İşyerinde kadın çalışanlara yönelik taciz, şiddet ve mobinge karşı ağır cezalar getirilmelidir Yerel yönetimlerde tüm çalışanlara yılda iki ikramiye ödenmelidir. İtfaiye, zabıta ve güvenlik görevlilerinin maktu mesai ücretleri mutlaka artırılarak, taban aylığı düzeyine çıkarılmalıdır. Maktu mesai ücretine gelir vergisi ve damga vergisi muafiyeti getirilmelidir. Maktu mesai ücretinden emekli sandığı kesintisi işveren tarafından ödeme yapılarak emekliliğe yansıtılmalıdır. Senelik izinleri, mazeret izini ve sendikal izinlerinde herhangi bir kesinti yapılmamalıdır. Yıllık izin hakkının hesaplanmasında Cumartesi ve Pazar günleri, dikkate alınmamalı, izin süresi iş günü üzerinden esas alınmalıdır” diyerek taleplerini aktardı.

“PERSONELİN ÇOCUKLARI İÇİN KREŞ HİZMETİ”
Başkan Kurupınar, “Yerel Yönetimler kreş açarak çalışanların çocuklarının ücretsiz yararlanması sağlanmalıdır. İtfaiye çalışanları için ‘Afet ve Acil Durum Hizmetleri Sınıfı’ ile mesleki statü oluşturulmalı, Zabıta çalışanları yerel kolluk kuvveti statüsü ile ‘Zabıta Hizmet Sınıfı’ oluşturulmalıdır. İtfaiye çalışanlarının fiili hizmet süreleri tüm görevde geçen süreleri kabul edilerek yıllık 90 güne çıkarılmalıdır. Zabıta ve Güvenlik görevlileri de aynı şekilde fiili hizmet zammından yararlandırılmalıdır. Memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri 3600 ek göstergeden faydalandırılmalıdır. Kamu Avukatlığı "Kariyer Meslek Sınıfı" olarak kabul edilmelidir. 4800 Ek Gösterge, Makam Tazminatı ve Emsale Uygun Temsil Tazminatı ile mali ve ekonomik hakları verilmelidir” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Belediye personeli aşurede buluştu

Belediye personeli aşurede buluştu