Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Antalyalı turizmcilerden kritik çağrı

Antalyalı turizmcilerden kritik çağrı

Alanya turizm sektörü temsilcileri bazı kararların yeniden gözden geçirilmesi için kritik çağrıda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalyalı turizmcilerden kritik çağrı
KAYNAK: Haber Merkezi

Turizm amaçlı konut kiralayanlar için izin belgesi alma zorunluluğu getiren bir kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylandı. Bu izin belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek. Konutlar yılda en fazla 100 gün turizm amaçlı kiralanabilecek. Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, bu konutlardan binde 7.5 pay alacak. Konut sitelerinde turizm amaçlı kiralama yapılması için kat maliklerinin oy birliği gerekecek.

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, kanun teklifindeki bazı maddelerin otel işletmecileri açısından haksız rekabet yaratabileceğini ve turist deneyimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Dahaoğlu, kanun teklifinin yeniden incelenmesi ve turizm sektörünün tüm paydaşlarının görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

Turizmcilerin isteğiyle hazırlanan kanun teklifi, kentimize faydadan çok zarar verebilecek bir durum yaratıyor. Evlerin turizme açılması, dünyada yaygın ve talep edilen bir uygulama. Ülkemizde ve kentimizde de olması, turizmin devamlılığına katkıda bulunur. Biz bu uygulamanın yasaklanmasını değil, düzenli ve güvenli yapılmasını savunuyoruz. Fakat maalesef meclisten geçen kanun teklifindeki maddeler değiştirilmezse, uygulama sona erecektir. Devlet yetkililerimizin konuyu yeniden gözden geçirmelerini umuyoruz" diye konuştu.

Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu da “Mecliste görüşülen kanunda birçok şart var ki, bunlar vergi beyanı, kimlik bildirimi gibi dünyanın birçok yerinde de uygulanan unsurlar. Ama düzenlemede öyle bir şart var ki, aslında Airbnb’yi bitiriyor. Buna göre kısa süreli kiralamalarda kat maliklerinin oybirliği ile iznini almak gerekiyor. Her apartmanda en az bir kişi evlerin kısa süreli kiralanmasına itiraz edecektir. Neden etmesin ki? Kat maliklerinin izin vererek kazanacağı hiçbir çıkar yok. İtiraz ederek kaybedeceği de yok. İtiraz edenler, en azından komşusunun para kazanmasını engellemenin keyfini çıkarır. Airbnb’nin kentler üzerindeki toplu etkisi ise tartışılır. 2010’ların başında İstanbul batılı turistlerin ilgi odağıyken Beyoğlu hızla Airbnb’le doldu. Bizim millet, evine yabancı almayı sevmediği için sadece Airbnb’ye hizmet eden evler çoğaldı. Mahalleli artan kiraları karşılayamayınca, mahalleyi bırakmak zorunda kaldı. Sonra turistler İstanbul’dan uzaklaşınca mahalleler hayalet şehre döndü. Şimdi bu boşlukları göçmenler kaplıyor. Son üç yılda o boşlukları kaplayan göçmenlerin sayısı iyice çoğaldı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Antalya'da feci kaza: Çok sayıda yaralı var