Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Antalya Tarım Konseyi Turunçgil Hastalıkları Hakkında Bilgilendirdi

Antalya Tarım Konseyi Turunçgil Hastalıkları Hakkında Bilgilendirdi

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turunçgillerde görülen “yeşillenme” hastalığının Türkiye’ye girişini önlemek ve hastalığın yerinde yayılmasını engellemek için bir dizi tedbir alıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya Tarım Konseyi Turunçgil Hastalıkları Hakkında Bilgilendirdi
KAYNAK: ATB/Bülten

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turunçgillerde görülen “yeşillenme” hastalığının Türkiye’ye girişini önlemek ve hastalığın yerinde yayılmasını engellemek için bir dizi tedbir alıyor. Bu kapsamda, “Turunçgil Yeşillenme Hastalığı” konusunda bir toplantı düzenlendi.

Toplantı Detayları

Toplantı, ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi ve Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Karaca moderatörlüğünde yapıldı. Toplantıya ATAK Başkanı Ali Çandır, ATAK İcra Kurulu Üyeleri BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, danışma kurulu üyeleri ve sektör paydaşları katıldı.

Türkiye’nin Turunçgil Üretimi

ATAK Başkanı Ali Çandır, Türkiye’nin turunçgil üretiminin yüzde 11’ini Antalya’nın gerçekleştirdiğini belirtti. Çandır, Antalya Tarım Konseyi’nin tarımla ilgili bir sıkıntı çıkmadan önlem alınması için birçok konuda öncü olduğunu ifade etti.

Yeşillenme Hastalığı Tehlikesi

Toplantının moderatörü BİOTED Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Karaca, yeşillenme hastalığının Türkiye’de görülmediğini, ancak bu hastalığın kapıda olduğunu belirtti. Karaca, KKTC’de görülen yeşillenme hastalığının, alana ilk girdiği andan itibaren turunçgil üretiminde yüzde 40 kayıplara neden olduğunu ve Türkiye’de 7 milyon ton üretimi olan turunçgilin bu hastalıktan mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

Alınması Gereken Önlemler

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, KKTC’den turunçgil ithalinin devam edebileceğini, ancak hastalığa karşı hem yerinde hem de ülke sınırlarına girişte ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Panik olmayalım, etkin önlem alalım” dedi.

Bakanlık Açıklaması

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Daire Başkanı Suat Kaymak, yeşillenme hastalığının Türkiye’de görülmediğini vurguladı. Kaymak, hastalığın KKTC’de görülmesi üzerine Bakanlık olarak alarm durumuna geçerek, böceğin KKTC’de eradike edilmesine yönelik çalışma başlattıklarını kaydetti.

Öneriler ve Çözüm Önerileri

Toplantıda, hastalığın ülkemize girişinin önlenmesi için etkin önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, tüm paydaşların temsil edildiği bir “turunçgil masası” kurulması önerildi. Antalya Zirai Karantina Müdürlüğü Ekrem Çetin, KKTC’de görülen yeşillenme hastalığının ithalat ve başka yollarla Türkiye’ye girmemesi için alınan önlemleri anlattı ve insan sağlığına zararlı olmayan ilaçlamaların yapıldığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: 'KISKAÇ-8' Operasyonlarında 61 Şüpheli Yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: 'KISKAÇ-8' Operasyonlarında 61 Şüpheli Yakalandı