Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Antalya Sanayici ve İş İnsanları'ndan 100. yıl mesajı

Antalya Sanayici ve İş İnsanları'ndan 100. yıl mesajı

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Akıncı, bu özel günün önemini vurgulayarak, Cumhuriyet'in kuruluşuna giden süreci ve Atatürk'ün rolünü anlattı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya Sanayici ve İş İnsanları'ndan 100. yıl mesajı
KAYNAK: ANSİAD/ Bülten

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan mesaj yayınladı.

Akıncı, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bu yıl 100. yıl dönümünü kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden zorlu yolun başlangıcında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk olarak şöyle seslendi: ‘Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz, beni fırka grubuna davet edin, bir konuşma yapacağım.’ Ertesi gün Kemalettin Sami Paşa, vermiş olduğu bir takrir ile Ata’mızı meclis kürsüsüne davet etti. Herkes Ata’mızın ne söyleyeceğini merakla bekliyordu ve kürsüye çıkan Ulu Önderimiz Atatürk, tarihimize geçen şu sözleri sarf etti: ‘Saygıdeğer arkadaşlar, üzerinde durduğumuz meselenin çözümünde karşılaşılan güçlüklerin sebebi, bütün arkadaşlarca anlaşılmıştır sanırım. Eksiklik ve yanlışlık uygulamakta olduğumuz usul ve şekildedir. Gerçekten de yürürlükteki Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'na göre, bir hükümet kurmaya teşebbüs ettiğimiz zaman, bütün arkadaşların her biri bakanları ve hükümeti seçmek mecburiyeti ile karşı karşıya kalıyor. Hepinizin birden hükümet üyelerini seçmek zorunda kalmanızda görülen güçlüğün giderilmesi zamanı gelmiştir. Geçen dönemde de aynı şekilde güçlüklerle karşılaşılıyordu. Görülüyor ki, bu usul bazen birçok karışıklıklara yol açıyor. Yüksek heyetiniz bu güçlüğün çözülmesi için beni görevlendirdi. Ben de bilginize sunduğum bu görüşten hareket ederek düşündüğüm şekli tespit ettim. Onu teklif edeceğim. Teklifim kabul edilirse kuvvetli ve kendi içinde uyumlu bir hükümet kurmak mümkün olacaktır. Devletimizin şekli ve niteliğini tespit eden ve hepimiz için bir gaye olan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun bazı noktalarına açıklık kazandırmak gerekir.’”

Akıncı, Atatürk'ün bu konuşmasından kısa bir süre sonra verilen kanun teklifinin ilk maddesinde "Türkiye Devleti'nin şekli hükümeti, Cumhuriyettir." ifadesinin yer aldığını belirtti. Oylamada Atatürk'ün önerisinin kabul edildiğini ve Türkiye'nin tam 100 yıl önce Cumhuriyet rejimine geçtiğini hatırlattı.

Cumhuriyet yönetiminin demokrasinin en gelişmiş şekli olduğunu ve seçim esasına dayandığını vurgulayan Akıncı, Cumhuriyet'in hürriyet, medeniyet, adalet, özgürlük, sevgi, dostluk, insanlık ve barış olduğunu ifade etti. Cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı bu değerlerin ülkenin geleceğinin temelini oluşturduğunu söyledi.

ANSİAD olarak, Cumhuriyet'in kazandırdığı değerlere bağlı kalarak Türkiye'nin daha ileriye gitmesi, demokrasinin güçlenmesi ve hukukun üstünlüğünün korunması için çaba harcadıklarını belirten Akıncı, ANSİAD'ın Cumhuriyet'in güçlü bir temsilcisi olarak çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Akıncı, mesajını şu sözlerle tamamladı:

"Bu duygu ve düşüncelerle gençlerimize çağdaş uygarlığın temeli Cumhuriyet'i armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi minnetle anıyor ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Yolunuz açık, kılavuzunuz Mustafa Kemal Atatürk olsun. Gönüllerimizdeki ölümsüz liderimizin de dediği gibi 'Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.'"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şehitkamil belediye başkanından cumhuriyet mesajı

Şehitkamil belediye başkanından cumhuriyet mesajı