Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem ALTIN PORTAKAL'A EYLEM GÖLGESİ!

ALTIN PORTAKAL'A EYLEM GÖLGESİ!

2014 Yılında Menderes Türel’in talimatı ile kapatılacağı söylenilen ve işten çıkarılan 31 Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) emekçileri, 9 yıldır haklarını arıyor. 2014’te Menderes Türel’in talimatı ile işten çıkarılan 31 emekçi, mağduriyetinin giderilmesi için 2019’dan bu yana adım atmayan Muhittin Böcek’e karşı ses yükseltti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ALTIN PORTAKAL'A EYLEM GÖLGESİ!

9 Yıldır büyük bir mağduriyet yaşadığını söyleyen emekçiler bugün Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaparak haklarını isteyecek. 2014 Yılında Menderes Türel’in Başkanlığı döneminde kapatılacağı söylenen ve bu yüzden işten çıkarılan 31 emekçi, 9 yıldır hakkını alamadı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019’da el değiştirmesi sonrası da mağduriyetleri giderilmeyen 31 emekçinin, yaklaşık 3,5 milyon TL tutarında alacağı olduğu öğrenilirken, işten çıkarılan bir emekçinin ise engelli olduğu belirtildi.

2_20201202122110

VAKFA KAYYIM MI ATANDI?

AKSAV emekçilerinden uzun dönem işsiz kalan birçok kişi olduğu ileri sürüldü. Engelli bir emekçinin de işten çıkarıldığı ve zor zamanlar yaşadığı belirtilirken; emekçilere ‘Vakfı kapatıyoruz’ diyerek işten çıkardıkları ama vakıfın uzun yıllardır kapatılmadığı söylendi. İddiaya göre AKSAV’a kayyım atandı. Vakfın ve kendilerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden alacağı olduğunu dile getiren emekçiler, belediyenin bu tutarı ödememesine isyan etti.

HAKLARI GASP EDİLDİ

Vakfın, Hasan Subaşı zamanında 1995 yılında kurulduğunu ifade eden emekçiler, vakfın kuruluşunda Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve ATSO gibi şehrin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının olduğunu yani vakfı şehrin dinamiklerinin kurduğunu aktardı. Her seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı’nın aynı zamanda da vakfın başkanı olduğunu dile getiren mağdur emekçiler, Menderes Türel’in ikinci döneminde ‘Vakfı istemiyorum’ dediğini iddia etti. 3,5 Milyon TL’ye yakın bir alacakları olduğunu söyleyen emekçiler, maaşlarının, tazminatlarının ve özlük haklarının gasp edildiğini belirterek isyan etti. Bugün belediye önünde eylem yaparak haklarını arayacak olan emekçiler, ‘Alın terimizin hakkını istiyoruz’ dedi.

“9 YILDIR MAĞDURİYET YAŞIYORLAR”

AKSAV emekçilerinin avukatı Baştuğ Çalışır, “9 Yıldır ödenmemiş bir alacak var. Bana vekalet bir yıl önce verildi. Bir yıldır belediyeye müracaatlarımız oldu. Bir yıldır bekliyoruz ama hiçbir şey olmadı. Hak ve emekten bahseden insanların sorumsuzca davranılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Eylemci bir ruhumuz var ve bu durumun eylemsiz olmayacağını düşünüyoruz. Tek çarenin eylem ve güç birliği olduğunu düşünüyoruz. Bu mağduriyet giderilmezse her hafta belediye önünde basın açıklaması yapacağız ve Altın Portakal Film Festivali’nde de basın açıklaması yapacağız. 60-70 Yaşındaki insanların emeklerinden bahsediyoruz. Sorumluluk ahlakidir. Büyükşehir Belediyesi bu soruna çözüm üretilmelidir. “Vakıf bizim değil” diyemezler çünkü başkanlar vakfın başkanlığını da yaptı. AKSAV alacaklıdır, bu durum kanıtlandı. 10 Yıl önce bu para ödenseyd insanlar mağduriyet yaşamayacaktı. Bu insanlara en büyük kötülüğü Menderes Türel yaptı ama şu an Muhittin Böcek Başkan, 4 yıldır da konuyla ilgili hiçbir ilerleme olmadı. Altın Portakal’a yeniden eklenmesi gereken bir vakıf olabilirdi ama bu yönetim bu duruma hiç yanaşmadı. Menderes Türel bu kötülüğü emekçilere ve Antalya’ya yapmış, Muhittin Böcek döneminde de bu durum düzeltilmedi” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VURGUSU

Baştuğ Çalışır, “Ben bu kişileri sadece avukatı olarak temsil etmiyorum. 16 yıllık CHP üyesi olan bir avukat olarak da temsil ediyorum. Vekalet verilme tarihi Mayıs 2022'dir. Genel seçimlere zarar vermemek adına durduk. Peki haklarımızı anlatmak ve bir çözüm bulmak için bu süre zarfında, iki kere özel kaleme, iki kere de genel sekreterliğe bir çözüm üretmek ve mağduriyeti gidermek için, dosyalarla başvuruda bulunuldu. CHP seçmeninin oylarıyla seçilip de çözüm bulmak için oturulan koltuklardan bir çözüm çıkmazsa, kafaları kuma gömenlere ayna tutmak ve ne olduklarını halka ve örgüte ifşa etmek, önce halkçılık, sonra bir hak savunuculuğu ve nihayetinde örgütlü mücadelenin güzel de bir örneğidir” dedi.

“ÇÖZÜLMEZSE DAHA ÇOK KONUŞACAĞIZ”

Çalışır, “Yapılacak basın açılmasına, Antalya'nın yakın dönem siyasi tarihine de iz bırakmış iki örnek üzerinden bakmak gerekir. Serbest Bölge’deki Novamed grevi ile Menderes Türel'e ilk döneminde  seçimi kaybettiren ortak nokta olan ‘şoför camiasının’ örgütlü mücadele gücü. Bu olayda tekrar ve haklı olan bu kişilerin damarlarında vücut bulmaktadır. Bu eylem planı çerçevesinde şimdilik planlanan 8 basın toplantısı ile her hafta haklılığımızı ve mağduriyetimizi dile getireceğiz. Festivale kadar çözülmezse, festival bu mağduriyetin gölgesinde başka eylem ve açıklamalarla gerçekleşecektir. Pandoranın kutusu açıldığına göre herkesin her şeyi bilmeye, kimin kim olduğunu ve konulara nasıl yaklaştığını görmeye hakkı vardır. Bu anlamda toplumsal konulara ve emeğe en çok saygı duyduğuna inandığımız CHP, TİP, YSP ve İYİ PARTİ il başkanlarını ziyaret edip, süreci, mağduriyetimizi anlatacağız. Siyasi yardımlarını ve desteklerini talep edeceğiz. Bu seneki festival ya 9 yıllık emek gaspı ve mağduriyetin giderildiği bir sanat festivali olacak ya da emekçilerin mağduriyeti gölgesinde, mağdurların eylemlerinin tartışıldığı bir etkinlik olarak tarihe geçecektir” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Konuklar da şahitler de ağır

Konuklar da şahitler de ağır