Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Alanya'da işçi kıyımı: Emekçiler direnişte

Alanya'da işçi kıyımı: Emekçiler direnişte

Alanya’da Görev Holding’in işlettiği Mediterranean Breeze isimli otelde çalışanlar işten çıkarıldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Alanya'da işçi kıyımı: Emekçiler direnişte

Arda KIR / Akdeniz Gerçek

150 işçinin mağdur olduğu işletmede uzun süredir maaşlarını alamayan işçiler direniş çadırı kurarak, ‘Emekçinin birliği sermayeyi yenecek’ diyerek haklarını istedi.

Alanya Konaklı’da bulunan Mediterranean Breeze isimli otelde çalışan işçiler işten çıkarıldı. Konuya sadece Türkiye İşçi Partisi Antalya İl Başkanlığı’ndan destek geldi. Otel işletmesinin başka bir şirkete devredilmesi sebebiyle 9 Ağustos’ta lojmanlarından çıkarılan işçiler aylardır maaşlarını alamıyor. Uzun süredir maaşlarını alamayan işçilerin yanı sıra otel işletmesinin, işçi sigortalarını da kanuna uygun şekilde yapmadığı iddia edildi. Öte yandan bir diğer iddiaya göre otelin mühürlü olduğu ancak mühürlü olmasına rağmen hala aktif hizmet verdiği ortaya atıldı. Mağdur olan işçileri, Kimimizin sigortası 1 günlük kimimizin 10 günlük yatırılmış Aylardır burada emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sigortamız yatırılmıyor. Haklarımız yeniliyor” diyerek isyan etti.

BAKANLIK KONUYA EL ATMIYOR

TİP MYK Üyesi Yunus Başaran, “Personelin ve acenteların paralarını ödemiyorlar ve işletmeyi bırakıp kaçıyorlar. 6 aydır hatta geçtiğimiz sezondan alacağı olan insanlar var. Emekçiler mağdur. Otelin işletmesini de başka bir firma alıyor ve oteli yeni alan firma da çalışan personelin büyük çoğunluğunu işten çıkarıyor hatta lojmanlardan da atıyor. Bunun üzerine kalacak yeri olmayan işçilerin bir kısmı memleketine döndü veya başka bir iş çıktı. Bu işlemden etkilenen işçiler otelin önünde direniyor ama emekçileri mağdur eden şirket yetkilileri orada olmadıkları için emekçilerin bir muhatapları yok. Bizde holding merkezi üzerinde avukatlarımız görüşmeye çalışacak. Görev Holding, emekçilere, ‘Paramız yok, para toplamaya çalışıyoruz. Alacaklarınız ödenecek’ diyor ama ortada somut bir durum yok. Otel işletmesini yeni alan firma borç ve ödemeler ile işletmeyi almadıysa bu borç Görev Holding’e ait. İnsanlar zaten sezonluk çalışıyorlar ama geldiğimiz noktada emekçi bırakın parasını almayı sokağa atılıyorlar. Bu duruma Turizm Bakanlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Kaymakamlığı bir şey yapmıyor. Her başvurdukları mercide kapılar emekçilerin suratına kapanıyor. Sezonun ortasında emekçiler sokakta kaldı. Emekçilerin ciddi alacakları var. Bir de emekçilerin sigortası da doğru şekilde gösterilmemiş, kiminin 1 gün kiminin 1 hafta sigortası gösterilmiş ama insanlar aylardır burada çalışıyor. Burada bir suç var. Bu işte sorumluluğu olanların bu işe el atmaları lazım ama bu mesele ile ilgilenen birisi olmadı. Bizim avukatlarımız işçilerin vekaletlerini alıyorlar. Hukuki süreçleri yürüteceğiz. Turizm Bakanlığı’nın bu işi halletmesi için harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu. 

WhatsApp Image 2023-08-31 at 15.15.27

“HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ”

Güvenlik Müdürü Hülya Arga, “Bizi lojmanlarımızdan çıkardılar. Herhangi bir taşkınlık yapmadık biz emeğimizin peşindeyiz. Emeğimizin karşılığını yatıracaklarını söylediler ama yatırmadılar. Bize zaman verin ödeyeceğiz dediler, tamam dedik ama ödeme günü geldiğinde hiçbir karşılık alamadık. Son çare olarak direniş çadırı kurduk. Grevimiz devam ediyor hakkımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz. Şu an 150’ye yakın emekçi mağdur. Bunun yanı sıra firma ve acentalarda parasını alamadı. Onlarda mağdur. Ben buranın güvenlik müdürü olarak görev yapıyordum. Sigortalarımız da tam olarak yatırılmıyor. 1 günlük sigortası yatan, 3 günlük sigortası yatan arkadaşlarımız var 30 günlük sigorta yatmamış. Bundan sonra bütün sigortaları yatırdılar. Turizm emekçileri sezonluk çalışıyor biz departman müdürleri ise sürekli olarak çalışıyoruz. Bu şekilde anlaşma yapılmıştı. Bize ‘Parayı toplamaya çalışıyoruz. Haklarınız kuruşu kuruşuna ödenecek’ denildi. Biz şu an direniş çadırımızda bekliyoruz. Haklarımızı alıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Döşemealtı’nda tiyatro esintisi

Döşemealtı’nda tiyatro esintisi