Bir taraftan Gazipașa'da (uzunca bir zamandan bu yana) tehlikeli turizm projeleri ne karşı amansız bir mücadele veren Gazipaşa'yı sevenler platform üyeleri șimdi de Gazipașa’da bir "TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ" nün temelinin atılması yolunda yeni bir proje çalışması içinde bulunuyorlar.
Projenin koordinatörü ve teknik boyutta akım şemasının hazırlanmasında bir numara uzman kiși, Doçent Dr. Yüksek Ziraat Mühendisi İbrahim GEDİKOĞLU bu konuda ilçenin can suyu durumundadır.
Gazipaşa'nın kalesi " GAZİPAŞA'YI SEVENLER PLATFORMU' olarak ilçede bu şekilde planlamış oldukları başlatma hareketiyle bir milat yaratmış olacaklar. Aynı zamanda bu çok ayaklı projenin hazırlanıp uygulanmasıyla Gazipaşa'nın birçok alanda șahlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Öncelikle proje detayında Gazipaşa mevcut Örtü altı tarımsal faaliyetine ek olarak tropikal meyveciliğe dayalı tarımın da başkenti olacaktır. Bölgemizde organik tarımcılığın önderliğinin yanı sıra tarımda kimyasal terörün engellenmesi, kentsel ve kırsal tarımcılıkta bilimin kural ve kaidelerinin uygulanması, arazilerde verim arttırıcı çalışmaların planlanması, üretimde kalite faktörünün ele alınması, arazilerde toprak analizlerinin ve tarımda verimliliğin arttırılması, küresel iklim değişikliğinin dikkate alınarak tarımsal sulama tekniği üzerinde çalışmalar yapılması, kalite kontrol, toprak kalitesinin belirlenmesi, bitki zararlılarına karșı mücadele yöntemleri üzerinde olduğu kadar diğer faaliyetlerin de amaç ve hedefine yönelik çalışmalar boyutunda tarımsal kalkınmanın temininde , sektörünün ihtiyacına yönelik , getiriler bazında ivmenin yükseltilmesi bakımından AR GE (araștırma geliştirme ) biriminin oluşturulması, mesela ihtiyaç duyulan laboratuvarların kurulması, geniş tabanlı ve sürdürülebilir manada, her alanda çiftçi eğitim programlarının hazırlanası, Üretimin max. Seviyelere getirilerek ihracatın arttırılması gibi, aynı zamanda bir rehber, ir danışman kurum niteliği kazanan enstitünün durumuna has bir statüyle yönetilmesi konusu da yapılan proje çalışmaları kapsamında yer alacaktır. Özellikle çiftçi eğitiminde önemli başlıklardan birisi olan ve tarımda kullanılan toksik kimyasallar, (ensekisit- herbisit vb.) zararlı bileşikler hakkındaki ayrıntılar üzerinde kalcı eğitim program, adı geçen enstitünün kapsamında yer almalıdır. Halen Gazipașa kırsalında (41 köyle ilgili açık tarım alanlarında ve merkez mahallelerindeki örtülü tarım alanlarında kullanılan tarım ilaçları çok büyük oranlarda başı boş bir anlayışla kontrolsüz koşularda kullanıldığından tonlarla ifade edebileceğimiz toksik kimyasallarla, boşaltılmış ambalajları olduğu şekliyle açık alanlara çöp niyetiyle atıldığından binlerce hektar arazi, yer altı ve yer üstü su kaynakları kirletilmektedir. Bu nedenle bu ve benzeri konular kurulması düşünülen tarımsal araştırma enstitüsünün amaçları arasında yer almalıdır.