Başbakan'ın 'Eyaletşehir rüyası" bir avuç vatansever AKP milletvekili sayesinde suya düştü.

Başbakan ve BOB Eş Başkanı Recep Tayip Erdoğan, 15 Mart 2007 tarihinde Bursa'da bir yabancı sermaye kuruluşunun açılışında ''Tüm ülkede güven, istikrar varken, kalkıp da erken seçimi gündeme getirmenin hiçbir anlamı yok. Biz o konuda kararlıyız. O noktayı koyduk. Halkımız bize 5 yıllığına görev vermiştir. Böyle bir zamanda erken seçim talebinde bulunmak, bu ülkenin huzur tablosuna çomak sokmaktır, bana göre ihanettir" demişti.

Peki ne oldu da Erdoğan son üç aydır erken seçim diye tutturdu? Belediyeler işlemez halde mi çöplerini toplayamıyorlar Şehir içi ulaşım durdu, su,gaz dağıtımı, gibi şeyler felç mi oldu? Belediye başkan ve meclislerine  5 yıllığına verilen görev süresi bitmeden yerel erken seçimleri istiyor. Kendi görev süresi bitmeden erken seçim isteyenleri "vatan haini "gören başbakan belediye yönetimlerinde istikrarı bozacak her hangi bir şey yokken neden bu kadar erken yerel seçim çığırtkanı oldu?

Bana göre bunun iki nedeni var.

Bir. 2014 baharında yapılacak yerel seçimlerinde olası bir hezimet. İki, eyaletşehir yasasını çıkarıp hemen işleme koymak.

Eğer seçim Ekim ayında yapılarsa, kampanya başlangıç ayı Ağustostur. Yaz aylarında enflasyon düşüktür, henüz kış gelmemiştir, doğalgaz yakacak masrafı yoktur, ekonomik açıdan rahat dönemdir. Daha birçok insan tatilinde ya da yaylasındadır. 2014 Martında yapılacak seçimlerde ise halk kışın yokluğunu  ağır şekilde yaşayarak seçime girecektir.

Her geçen gün ekonomi daralmakta, bakanların biri gaza biri firene basmaktadır. Cari açık ve bütçe açığı önlenemez boyutta varmaktadır.

Diğer ve en büyük neden ise hükümetin Bütünşehir, benimse Eyaletşehir yasası dediğim yasanın bir an önce çıkıp en yaygın şekilde uygulanmasına fırsat bulmaktır.

Başbakan, çok önem verdiği tasarı için katkı veren Antalya Milletvekili Menderes Türel'i Yerel Yönetimlerden Sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcısı yaptı.

Eyaletşehir yasasıyla ülkemizde 148 yıldır var olan il genel meclisleri kaldırılacak yerine özel bütçeli, "Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri"(YİKM) kurulacak. Valiye bağlı bu Kurulların atamalarını,  657 sayılı kanuna uygun olarak hükümet yapacak, kentteki tüm yatırımlar Kurul kararı ile gerçekleşecek. Büyükşehir statüsündeki tüm illerde köyler mahalle sayılacak şehirlerin bir parçası olacak,köy meraları parsellenip satılacaktır. İleride eğitim, sağlık, güvenlik gibi kurumlar ve görevlerde belediye başkanlığına bağlanarak ABD, AB ve PKK'nın istekleri yerine getirilecektir.

Başbakan, böylesi köklü değişikliklerin yapılacağı yasa öncesi kendisi için en uygun zamanda seçimleri yapmak için önce yerel seçimleri öne almak istedi. MHP'nin AKP'ye destek olduğu CHP'nin ise başbakanın kafasındakini halka anlatıp yeter şekilde muhalefet edemedi. Oysa muhalefet başbakan "Muhalefet erken seçimden kaçar mı bunlar halktan korkuyorlar" dediği zaman "Hodri meydan sen erken seçimden korkma, 2014 Mart'ta yerel seçim ve erken genel seçimleri bir arada yapalım" diyebilirdi.

Bu ortamda erken yerel seçimler için Anayasa değişikliği oylaması yapıldı. Anayasa değişikliği referandum gerektirecek şekilde TBMM'den geçti. Sonucun böyle olmasındaki katkıyı tıpkı 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi AKP içerisinde bir grup vatansever milletvekili koydu. Çünkü o AKP'li vekiller başbakanın niyetini en yakından biliyorlardı. Bu tasarıya karşıydılar ama açıktan bir şey diyemiyorlardı. Bülent Arınç'ın referanduma gidilecek sonuçtan kurtulmak için muhalefetten 8 vekile olumlu oy kullanmak için söz aldıklarını söylemesine rağmen referandum kaçınılmaz oldu.

Referandum Başbakan'ın  tüm hesaplarını alt üst etti. Erken seçim kararının yılbaşından önce gerçekleşmesi olanaksız. Ondan sonra da "Seçimlerden bir yıl önce yapılacak yasa değişiklikleri o seçimde kullanılamaz" anayasa maddesi değişikliği için TBMM'de oylama yapılacak. Ben orada da Başbakan'ın istediğini alamayacağını ve referanduma gidileceğini zannediyorum. Bu arada AKP eyalet yasasını mecliste görüşmeye başlayacak. Yasa çok madde ve çok yerleşim yeri içeriyor. Eğer CHP ve MHP tüm maddeler ve yerleşim yerleri için çok sayıda önerge verir ve konuşma yaparsa yasanın çıkması da bayağı zaman alacaktır.

Sözün özü Başbakan'ın eyaletşehir hayalleri, bir avuç AKP'li vekil sayesinde suya düşmüştür. Eğer bu süreçten sonra CHP ve MHP üzerine düşeni yaparsa Başbakan'ın yerel seçimler ve ABD, AB ve PKK'ya söz verdiği eyaletşehir yasası gelecek dönem ülkemizde uygulanmayacaktır.