Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Merkez Bankası'ndan beklenti: Faizde 250 puanlık yükseliş

Merkez Bankası'ndan beklenti: Faizde 250 puanlık yükseliş

Merkez Bankası, perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Politika faizindeki 250 baz puanlık artışın ardından yüzde 45 seviyesinin bir süre korunması öngörülüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Merkez Bankası'ndan beklenti: Faizde 250 puanlık yükseliş
KAYNAK: Haber Merkezi

Merkez Bankası'nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi, beklentiler politika faizindeki artış yönünde yoğunlaşıyor. PPK'nın önceki toplantılarda belirttiği yönlendirmelere dayanarak, politika faizindeki 250 baz puanlık artışla birlikte oranın yüzde 45'e çıkarılması öngörülüyor. Bu beklenti, önceki PPK metinlerinde verilen mesajlara dayanarak, şimdilik son faiz artışı olabileceği yorumlarına yol açtı.

Merkez Bankası, Haziran ayından bu yana 7 toplantıda politika faizini yüzde 8,5'ten başlayarak 3400 baz puanlık bir toplamda yüzde 42,5'e çıkardı. Bu haftaki toplantıda ise beklentiler, politika faizinin 250 baz puan daha artırılarak yüzde 45'e çıkarılacağı yönünde. Öngörüler, bu seviyenin bir süre korunacağı yönünde.

Foreks anketine katılan 23 ekonomistin tamamı, bu haftaki PPK toplantısından faiz artışı bekliyor. Ankete göre, en yüksek tahmin yüzde 45,00, en düşük tahmin ise yüzde 44,00 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin 21'i 250 baz puan, 2'si ise 150 baz puan faiz artışı öngörüsünde bulundu.

Mehmet Şimşek Ile Hafize Gaye Erkan

2024 yılsonu faiz beklentisi ankette yüzde 38,75 olarak belirlendi. Geçen ayın beklentilerine kıyasla bu rakamda bir düşüş yaşandı. Ekonomistler, Foreks anketine göre, 2024'ün son çeyreğinde ilk faiz indirimini bekliyor. İlk faiz indirim tarihi konusunda 14 ekonomistten alınan yanıtlar arasında ekim ayının öne çıktığı görülüyor.

Öte yandan, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, basında çıkan asılsız haberlere sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Erkan, kendisini ve Bankayı itham eden haberleri reddederek, sorumlular hakkında yasal haklarını kullanacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu haberleri "Mehmet Şimşek-Gaye Erkan Krizi" başlığı altında sunulan iddiaları akıl dışı ve mesnetsiz olarak nitelendirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana'da gül rekolte ve fiyatıyla üreticileri memnun ediyor

Adana'da gül rekolte ve fiyatıyla üreticileri memnun ediyor