Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Madeni paralarda yeni dönem: Basım tamamen durduruldu!

Madeni paralarda yeni dönem: Basım tamamen durduruldu!

Enflasyonun etkisiyle madeni paralar değer kaybediyor. Veriler, bu durumu doğruluyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Madeni paralarda yeni dönem: Basım tamamen durduruldu!
KAYNAK: Haber Merkezi

2023 yılında Darphane, tam 10 ay boyunca 1 ve 5 kuruş madeni para basımı gerçekleştirmeyerek, bu durumu çoğu vatandaşın fark etmemesine neden oldu.

Ayrıca, 1 kuruş madeni parasının sadece Aralık ve Temmuz aylarında sınırlı sayıda basıldığı, 5 kuruşluk madeni paranın ise Aralık ve Kasım aylarında sınırlı sayıda basıldığı ortaya çıktı. Bu durum, madeni paraların genel kullanımdan kalkmasına ve vatandaşların cüzdanlarından, esnafların kasalarından tamamen çıkmasına sebep oldu.

Enflasyon ve finansal dijitalleşme etkisiyle madeni paraların kullanım alanları azalırken, özellikle bakırdan üretilen 2 kuruşluk madeni paraların değeri arttı. Şu anda, 1 kilogram 1 kuruşluk madeni paranın kilo satış fiyatı 225 TL ile 230 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

2023 yılında Darphane'nin verilerine göre, en çok basılan madeni para ise 1 TL oldu. Bu durum, küçük değerli madeni paralara olan talebin azaldığını gösterdi.

Habertürk'e konuşan bir bakkal esnafı, artık küsuratları yuvarladıklarını ve en düşük fiyatın 1 lira olduğunu ifade etti. Bunun nedeni olarak da piyasada 1 ve 5 kuruş madeni paraların bulunmamasını gösterdi. Bu durum, 1 ve 5 kuruşluk madeni paraların eksikliğinin günlük alışverişlerde etkili olduğunu ve fiyatlandırmada değişikliklere yol açtığını ortaya koyuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dev şirket iflas etti: Borçları için 25 uçak satıldı

Dev şirket iflas etti: Borçları için 25 uçak satıldı