Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Küçük işletmelere ve yatırımcılara 'enflasyon muhasebesi'nde kolaylık sağlanıyor

Küçük işletmelere ve yatırımcılara 'enflasyon muhasebesi'nde kolaylık sağlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, küçük işletmeler için enflasyon muhasebesinde önemli düzenlemeler yapacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Küçük işletmelere ve yatırımcılara 'enflasyon muhasebesi'nde kolaylık sağlanıyor
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küçük işletmeler için enflasyon muhasebesi uygulamasında önemli düzenlemelere gidileceğini duyurdu. Yeni kararlarla yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacak.

Enflasyon Muhasebesi ve Yeni Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda enflasyon muhasebesi uygulamasında önemli değişiklikler yapacaklarını açıkladı. Bakan Şimşek, özellikle küçük işletmelere yönelik yeni kararlar aldıklarını belirtti. Bu kararlar kapsamında, 2023 yıl sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmalarına gerek kalmayacak.

2004 Sonrası İlk Uygulama

Türkiye'de enflasyon muhasebesi, son olarak 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmıştı. 2021 yılı sonunda enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşmasına rağmen, meslek kuruluşlarının talepleri üzerine uygulama 2023 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Şimşek, "Enflasyon düzeltmesi 2023 yılı sonuna kadar ertelendi. Ancak iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri doğrultusunda, bu düzenlemenin 2024'te devam etmesi sağlanacak" dedi.

Mükellefler İçin Uzatılmış Süreler

Bakan Şimşek, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmış beyannamelerin verilme sürelerinin önce 27 Ağustos'a, sonra ise 6 Eylül'e kadar uzatıldığını açıkladı. Bu süre zarfında düzeltme beyannamesi veren mükellefler, ceza veya faiz ödemekten muaf tutulacak.

Küçük İşletmelere Destek

Küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmeleri için alınan yeni kararlar, özellikle düşük cirolu ve yatırım döneminde olan işletmeleri kapsıyor. Şimşek, "TOBB, MÜSİAD ve TÜRMOB gibi kuruluşlarla yapılan istişareler sonucu, küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmeleri sağlanacak" dedi.

Yatırım Yapan Mükellefler İçin Yeni Model

Bakan Şimşek, yatırım yapan mükellefler için yeni bir model üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu modelde, yatırım finansman giderlerinin enflasyon düzeltmesinden kaynaklı olumsuz etkilerinin asgariye indirileceği ve yatırım döneminde bu olumsuz etkilerin minimumda tutulacağı ifade edildi. Ekim ayında Meclis açıldığında, bu konunun yasama gündemine taşınması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin'de o noktadan sek sek oynamadan geçmiyorlar!

Mersin'de o noktadan sek sek oynamadan geçmiyorlar!