Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi İthalatın etkisiyle kırmızı et fiyatları düşmüyor

İthalatın etkisiyle kırmızı et fiyatları düşmüyor

Bu yıl 800 bin canlı büyükbaş hayvan ithalatına rağmen Türkiye'de kırmızı et fiyatları düşmüyor, Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç uyarıda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İthalatın etkisiyle kırmızı et fiyatları düşmüyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ithal edilen canlı hayvanların et fiyatları üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını belirterek, "Getirilen canlı hayvanlar küçük işletmelere dengeli bir şekilde dağıtılırsa, fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir" dedi.

Tunç, yaptığı açıklamada, bu yıl yurt dışından 800 bin canlı büyükbaş hayvanın getirildiğini söyledi ve "İthal edilen canlı hayvanların küçük işletmelere bir faydası yok. Bu nedenle piyasaya olumlu etkisini göremiyoruz. Büyük işletmelerin ithalat izni var" diye konuştu.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışlara dikkat çeken Tunç, şunları ekledi: "Canlı hayvan ithalatına rağmen fiyatlar yükseldi. Kilogramı 120 liraya mal edilen ithal canlı hayvanlar, küçük işletmelere yaklaşık 200 liradan satılıyor. Büyük işletmeler hayvanları kendi iş yerlerinde değerlendiriyor. Kalan kısmı ise besiciye pahalı fiyattan satılıyor. Bu durum iç piyasada fiyatları artırıyor. Kısa süre önce 220 lira olan ortalama kilogram başına et kesim fiyatı 300 liraları gördü. Küçük işletmecilerin elindeki hayvan sayısının artması lazım. Getirilen canlı hayvanlar küçük işletmecilere de dengeli dağıtılırsa fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir."

Kırmızı Et

Tunç, küçük işletmelerin rekabetçi olması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkede sektörün de küçük işletmeleri düşünerek hareket etmesi gerekiyor" dedi. Ayrıca, hayvancılık sektöründeki desteklerin büyük işletmelere değil, küçük çaplı işletmelere yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tunç, "Ülkede hayvan işletmelerinin küçük çaplı olması ve bunun teşvik edilmesi lazım" diye ekledi.

Hayvancılık sektörünün rekabet koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Tunç, sektörde hayvan sayısının artması için çalışıldığını ifade ederek, "Hayvan sayısında kalıcı bir artış yaşandığında kırmızı et fiyatlarında da bu tarz dalgalanmalar yaşanmayacaktır" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2 otomobil kafa kafaya çarpıştı

2 otomobil kafa kafaya çarpıştı