Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Fiyatlarda Yine Rekor Artış

Fiyatlarda Yine Rekor Artış

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. İşte detaylar.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Fiyatlarda Yine Rekor Artış
KAYNAK: ATB/Bülten

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 7.51 ve yıllık yüzde 45.11 ilan edildiğini belirten Çandır, bu rakamların endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ocak ayları ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti.

Veterinerlik Fiyatlarında Rekor Artış

Çandır, Ocak ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerine bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 7.27 ve yıllıkta ise yüzde 41.22’lik artış olduğunu belirtti. Ayrıca, veteriner hizmetlerinde aylık yüzde 29.35 ve yıllıktaki yüzde 167.95’lik artışın tüm zamanların rekorları olduğunu vurguladı.

Üretici Enflasyonları ve Tarım Sektörü

Çandır, yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının tarım sektörünü dolaylı olarak etkilediğini belirtti. Yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE’nin Ocak’ta aylık yüzde 4.57 ve yıllıkta ise yüzde 59.27 gibi yüksek düzeyde arttığına dikkat çekti. Yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin de aylık yüzde 4.14 ve yıllık yüzde 44.20 yüksek düzeyde arttığını belirtti.

Tüketici Enflasyonu ve Gıda Enflasyonu

Ocak ayında tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 6.70 ve yıllık yüzde 64.86 arttığını anımsatan Çandır, gıda enflasyonunun Ocak ayında aylık yüzde 5.19 ve yıllık yüzde 69.71, işlenmemiş gıda enflasyonunun ise aylık yüzde 7.01 ve yıllık yüzde 87.35 arttığını belirtti. Çandır, tüketicinin gıdadaki ve işlenmemiş gıdadaki aylık yüksek enflasyonlarının, önümüzdeki dönemde olası yüksek seyrin kaynaklarından biri olacağını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çukurova'da dev operasyon! 20 silah bulundu, 212 kişi gözaltında

Çukurova'da dev operasyon! 20 silah bulundu, 212 kişi gözaltında