Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Citi'nin gözü Türkiye'de: Ekonomik büyümede sert gerileme bekliyor

Citi'nin gözü Türkiye'de: Ekonomik büyümede sert gerileme bekliyor

Citi, Türkiye'de 2024'te büyümenin son 15 yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini, işsizliğin hızla artacağını ve enflasyonun yüksek seyredeceğini öngörüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Citi'nin gözü Türkiye'de: Ekonomik büyümede sert gerileme bekliyor
KAYNAK: Haber Merkezi

ABD merkezli finans kuruluşu Citi, Türkiye ekonomisinin bu yıl beklenenden güçlü bir performans sergilediğini, ancak 2024'te gözle görülür bir yavaşlama öngördüğünü açıkladı.

Büyüme ve Finansal Koşullar:
Citi'nin raporuna göre, daha sıkı finansal şartlar nedeniyle Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2024'te yüzde 0,4'e kadar yavaşlayabileceği tahmin ediliyor. Bu, 2023'teki yüzde 4,2'lik büyüme oranından önemli bir gerilemeyi ifade ediyor. 2025 için ise büyüme beklentisi yüzde 3,5 olarak belirlendi.

Enflasyon ve İşsizlik:
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) konusunda yapılan tahminlere göre, Citi, Türkiye'de bu yıl yüzde 53,9 olan enflasyonun, 2024'te yüzde 62,7'ye yükselebileceğini ancak 2025'te yüzde 27,7'ye gerileyebileceğini öngörüyor. İşsizlik oranının ise bu yıl yüzde 9,6, 2024'te yüzde 12,4 ve 2025'te yüzde 12,1 olması bekleniyor.

Döviz Kuru:
Raporda ayrıca, ABD doları-Türk lirası paritesi için 2024'te ortalama 35,93, 2025'te ise 41,59 olarak öngörüldüğü belirtiliyor.

Seçim Sonrası Belirsizlik:
Citi'nin raporunda, Türkiye'de Mart 2024'te gerçekleşecek yerel seçimlerin ardından ekonomik görünümle ilgili belirsizliklerin artabileceği vurgulanıyor. Seçim sonrası yetkililerin alacakları politika kararlarının, ekonomik normalleşme veya sıkılaşma sürecini etkileyebileceği ifade ediliyor.

Makroekonomik Zorluklar ve Dış Finansman Gereksinimi:
2024 yılında GSYH'nin yaklaşık %6,5'i olarak öngörülen bütçe açığının, yetkililere olumsuz şoklara karşı sınırlı bir politika alanı bırakabileceği belirtiliyor. Yabancı yatırımcılardaki düşük maruziyetin yanı sıra, zorlu makroekonomik görünümün ve büyük dış finansman gereksinimlerinin, para birimi ve tahviller için zorlu bir atmosfere işaret ettiği vurgulanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
25 saniyede tıkalı burunu açmanın en basit yolu! İlaç kullanmadan burun tıkanıklığını açma!

25 saniyede tıkalı burunu açmanın en basit yolu! İlaç kullanmadan burun tıkanıklığını açma!