Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Çevre İzmir'de başıboş sokak hayvanları için eylem planı hazırlanıyor

İzmir'de başıboş sokak hayvanları için eylem planı hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediye'si sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler yapmak üzere harekete geçti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İzmir'de başıboş sokak hayvanları için eylem planı hazırlanıyor
KAYNAK: İHA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik kapsamlı bir eylem planı hazırlığında. 'Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı'nın oluşturulması sürecinde, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri ile paydaş toplantıları düzenleniyor. Sokak hayvanlarının yanı sıra toplum sağlığını da korumaya yönelik çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, birlikte yaşamanın önemine vurgu yaptı. Okyay, 'Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi bir şekilde başta yaşam hakkı olmak üzere birbirimizin tüm haklarına saygı göstererek yapmak zorundayız' dedi.

Aw257964 01 (1)

Bilinçli ve Duyarlı Yaklaşım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu alanda atılacak somut adımları, 'Bilinçli ve duyarlı vatandaşlarımızla, hayvan haklarına gönül vermiş gönüllülerimizle birlikte çalışmalarımız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da can dostlarımızı yaşatmaktan yana olacaktır'sözleriyle duyurdu. Tugay, temel değeri 'yaşam hakkı' olan ve 'tek sağlık'anlayışını benimseyen Eylem Planı'nın hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

İlk Koordinasyon Toplantısı

Eylem Planı hazırlıkları kapsamında ilk koordinasyon toplantısı, ilçe belediyelerinin veteriner hekimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay'ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ve Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe katıldı.

Aw257964 02 (1)

Yol Haritası ve Gelecek Planları

Toplantıda, ilçe belediyesi veteriner hekimleri görüşlerini ve taleplerini dile getirerek, 5 yıllık Eylem Planı'na yönelik önerilerini sundular. Prof. Dr. Okyay, Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nın Türkiye'de ilk kez İzmir'de kurulduğunu hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz köpek popülasyonu ile ilgili yapacağı çalışmaları ve yol haritasını paydaşlarla değerlendirdi. Okyay, 'Böyle güzel çalışmalar bizden doğmayacaksa kimseden doğmaz. Çok güzel bir çalışma yapacağımızdan kuşkum yok'dedi.

Sokak Hayvanlarına Yönelik Düzenlemeler

Toplantıda, sokakta yaşayan sahipsiz köpeklere yönelik ötenazi düzenlemesini de içeren ve TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesi de ele alındı. Prof. Dr. Okyay, bilimsel ve kanıta dayalı bir yaklaşımla, hayvanlarla insanların etkileşiminde dengelerin ve risklerin gözetilerek, tüm tarafların haklarına saygı gösterilerek hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

A W257964 03

Saha Ekipleri ve Sayım Çalışmaları

Saha ekipleri oluşturularak sokakta yaşayan köpeklerin sayımının yapılacağını belirten Prof. Dr. Okyay, bu çalışmanın amacını şöyle açıkladı: 'Gerekli önlemleri alarak kazaları en aza indirmeyi hedefliyoruz. İzmir'de gerçekten 400-500 bin hayvanla mı karşı karşıyayız? Bunu ve bu hayvanların üreme potansiyelini anlamak için bu çalışmayı yapacağız. Ayrıca, müdahalelerin etkilerini ölçmek istiyoruz.'

İzmirlilerin Görüşleri ve İhtiyaçlar

İzmirlilerin bu konudaki görüşlerinin de alınacağını belirten Okyay, 'İzmir halkı bu konuda ne düşünüyor? Hangi şartlarda hayvanlarla temasta kendilerini iyi hissedecekler? Sahiplenme şartları için ne öngörüyorlar? Bu sorulara yanıt arayacağız. Süreci bütün paydaşlarla yöneteceğiz. Hem hayvanların sağlıksız ortamda yaşamasını hem de insanların sorunlarla karşılaşmasını azaltmak zorundayız' dedi.

5 Yıllık Eylem Planı

Hazırlanacak 5 yıllık eylem planı kapsamında, sahipsiz hayvan sayımı, sokak hayvanlarına yönelik tutum araştırmaları, personel ve altyapı iyileştirmeleri, farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme süreçlerini içeren program ve kampanyalar yürütülecek. Taslak plan hazırlandıktan sonra, 5 yıllık İzmir Eylem Planı kamuoyuna açıklanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İlk 6 ayda turizm gelirlerinde rekor kırıldı

İlk 6 ayda turizm gelirlerinde rekor kırıldı