Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Asayiş Santa Maria Kilisesi Saldırısı: Savcılığın Açıkladığı Detaylar

Santa Maria Kilisesi Saldırısı: Savcılığın Açıkladığı Detaylar

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'nde 28 Ocak tarihinde gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin detaylar, Savcılık tarafından hazırlanan sevk yazısında gün yüzüne çıktı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Santa Maria Kilisesi Saldırısı: Savcılığın Açıkladığı Detaylar
KAYNAK: İHA

Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'nde 28 Ocak'ta gerçekleşen silahlı saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Cihan hayatını kaybetmiş, operasyonlar sonucu Tacikistan uyruklu Amirjon K. ve Rusya uyruklu David T. dahil 60 şüpheli gözaltına alınmıştı. 26 şüpheli sınır dışı edilirken, 34 şüpheli Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmişti.

Savcılığın sevk yazısına göre, saldırganlar kilisede bulunanlara yönelik ateş etmeye devam etmek istemiş, ancak tabancanın ara ara tutukluluk yaptığı belirlendi. Saldırıyı gerçekleştiren Amirjon K. ve David T., olay öncesi kiliseye keşif yaparak otomobilleriyle gelmişlerdi.

Kilise Saldırısı Detayları

Şüpheliler, olay günü kilisenin Pazar Ayini sırasında yüzleri maskeli ve tabancalı bir şekilde kilise kapısına gelerek saldırıyı başlatmışlardı. David T., Tuncer Cihan'ı öldürmüş ve diğer kilise üyelerine ateş etmeye devam etmeye çalışmıştı. Sevk yazısında, David T.'nin kilise içinde yüksek sesle bir şeyler söylediği ancak kamera kayıtlarının sesli kayıt yapmaması ve kilisedekilerin anlamaması nedeniyle ne söylediğinin tespit edilemediği belirtildi. Diğer şüpheli Amirjon K. ise hedef gözetmeksizin ateş etmiş, ancak başka bir can kaybı yaşanmamıştı.

Operasyon ve Ele Geçen Malzemeler

Şüphelilere araç temin eden ve saklanma ihtiyaçlarını karşılayan kişilere yönelik yapılan operasyonda ormanlık alanda tabanca parçaları, maske ve kamufle amaçlı giyilen kıyafetler ele geçirilmişti. Savcılık, saldırıdan önce 5 şüphelinin Kayseri'de buluştuğunu ve Amenullah Hacı'ya ait mekanda konakladığını belirtti. Şüphelilerin örgütsel bir toplantı düzenlemiş olabileceği değerlendirildi. Şüphelilerin olay sonrası araçlarını terk ettikleri noktada yapılan aramada, tıraş makinesi ve yeni kesilmiş uzun sakallar ele geçirildi. David T.'nin yakalanmadan önce sakalını kestiği ve tedbir aldığı belirtildi.  Sevk yazısında, yapılan aramalarda Amirjon K.'nin ikamet izin belgesinin Kuran-ı Kerim içine gizlenmiş şekilde bulunduğu ifade edildi.

DEAŞ Üstlenmişti

Savcılık, saldırıya dair DEAŞ terör örgütünün üstlendiği bir paylaşımda resmi bulunan şahısların şüpheliler olduğunu belirtti. Ayrıca, şüphelilerin DEAŞ'a destek veren bir sitede paylaşımlar yaptıkları ortaya çıktı.

Örgütsel Toplantı Yapılmış

Santa Maria Kilisesi saldırısını gerçekleştiren şebeke üyelerinin kilit isimleri olan David T., Amirjon K., Abdulaziz A., Rasul A., İslam M., Omadbek K.D. ve Temurbek M.U.E., 5 Ocak'ta İstanbul'dan 34 LP ve 34 FOU plakalı 2 araçla yola çıktı. Bu hücre üyeleri, Kayseri'de bulunan "Abdullah" kod adlı Amenullah H. tarafından karşılandı ve örgütsel toplantı için belirlenen adrese götürüldü. 7 Ocak'ta ise güvenlik güçlerinin bilinen bir otelinde buluşarak toplantı gerçekleştirdiler. Santa Maria Kilisesi saldırısında kullanılan Hyundai aracın, Tacikistanlı Abdullo B. tarafından 27 Kasım 2022'de Edirne Hamzabeyli Kara Hudut Kapısı'ndan Türkiye'ye sokulduğu belirlendi. Abdullo B., aracın girişinden iki gün sonra İstanbul'dan Rusya'nın başkenti Moskova'ya uçarak Rusya'ya gitmişti. Aracın sonraki hareketlerinde ise şüpheli Shamsullo R.'nin idaresinde kullanıldığı tespit edildi. Abdullo B.'nin, aracı Türkiye'ye soktuktan iki gün sonra İstanbul'dan Rusya'ya hava yolu ile gitmiş olması, soruşturmacıların dikkatini çekti. Bu bilgi, saldırı öncesindeki hareketlilikle ilgili daha fazla detayı ortaya koydu.

Hücre Üyelerinin Kayseri Ziyareti

Şüpheli hücre üyelerinin Kayseri ziyareti, saldırının planlı bir şekilde organize edildiğini ve örgütsel toplantıların gerçekleştirildiğini gösteriyor. Soruşturmanın devamında, bu buluşmaların saldırının detaylarını ve koordinasyonunu içerip içermediği daha detaylı şekilde ele alınacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Survivor All Star 2024’te Bu Hafta Kim Elendi

Survivor All Star 2024’te Bu Hafta Kim Elendi