Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Asayiş Alanya’da Ata Tohumu Seferberliği: 18 Yerli Tohum Tespit Edildi

Alanya’da Ata Tohumu Seferberliği: 18 Yerli Tohum Tespit Edildi

Alanya Ziraat Odası'nın Ata Tohumu Projesiyle 18 Yerli Tohum Gün Yüzüne Çıkarıldı

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Alanya’da Ata Tohumu Seferberliği: 18 Yerli Tohum Tespit Edildi
KAYNAK: Haber Merkezi
MUHABİR: Kamer Durdu

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ilçede yürütülen ata tohumlarının tespit çalışmaları kapsamında 18 yerli tohumun tespit edildiğini açıkladı. Göktepe, bu projenin yerel tarımı güçlendirmek ve ata tohumlarının çoğaltılmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini belirtti.

Ata Tohumu Projesiyle Geleceğe Yatırım

Göktepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata tohumlarını koruma ve çoğaltma çalışmaları kapsamında ilçe genelindeki üreticilere çağrıda bulunduklarını belirtti. "Atadan, dededen yadigar tohumlara ulaşmak için öncelikle oda üyelerimizle iletişime geçtik ve ardından kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Elde edilen tohumların ekim, çoğaltma ve yetiştirme aşamalarında hiçbir kimyasal müdahale yapılmamış olması öncelikli hedeflerimizden biri oldu," dedi.

Ata Tohumlarıyla Tarımsal Çeşitliliği Arttırma Çabası

Toplanan tohumların, bir üretim zinciri oluşturmak amacıyla yeniden üreticilere dağıtıldığını belirten Göktepe, "Bugün hasat için geldiğimiz Emir Erdoğan adlı üreticimizin bahçesinde yetiştirilen yıldız domatesin 100 yıllık bir geçmişi var. Dedelerinden ve babasından kalan bu domatesin tohumlarından üretim yapılıyor. 2,5 ay önce ekilen bu tohumların bugün hasadı gerçekleştiriliyor. Bu tohumları diğer üreticilere çoğaltmaları için vereceğiz," diye konuştu.

Gen Bankası Oluşturma Hedefi

Göktepe, yerli tohumlarda kaliteye 3 yıl üst üste ekim yapıldıktan sonra ulaştıklarını vurgulayarak, kimyasal ürün kullanılmayan bu bitkilerin, iyi tarım uygulamaları çerçevesinde yetiştirildiğini belirtti. Ayrıca, "Oda olarak köylerimizdeki üreticilerden tedarik ettiğimiz 18 çeşit ürünü, diğer üreticilere ve vatandaşlara ulaştırmak hedefindeyiz. Ata tohumu ile ilgili bir gen bankası oluşturmak istiyoruz. Bu konuda hem üreticilerden hem de tüketicilerden destek bekliyoruz," ifadelerini kullandı.

Gelecek Nesillere Bırakılan Bir Miras

Ata tohumlarından elde edilen mahsullerin, ay çekirdeği, biber, patlıcan, kabak, börülce, salatalık, acur, fasulye, barbunya, mısır, bamya, buğday gibi birçok yerli ürünü kapsadığını belirten Göktepe, bu tohumları hobi bahçelerinde ve saksılarda üretmek isteyen vatandaşlara da ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Göktepe, tüketicilerin ata ve hibrit tohumlar arasındaki farkı bildiğini ve ata tohumlarının kimyasal ürün kullanılmaması nedeniyle maliyetlerinin daha düşük olduğunu vurguladı.

100 Yıllık Domates Mirası

Ata tohumlarından domates yetiştiren üretici Emir Erdoğan ise dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan ata tohum mirasını geleceğe aktarmak istediğini belirtti. Erdoğan, "100 yıl önce kalan bu mirası 35 yıldır devam ettiriyorum. Ticari amaçla üretmediğim bu domatesi kendimiz tüketirken, gelecek nesillere de ulaştırmak istedim," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yazın uyurken oda sıcaklığı kaç derece olmalı?

Yazın uyurken oda sıcaklığı kaç derece olmalı?