Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Antalya 61. Altın Portakal tanıtıldı! 60. festivale ne oldu?

61. Altın Portakal tanıtıldı! 60. festivale ne oldu?

Kanun Hükmü belgeseli tartışmaları nedeniyle iptal edilen 60. Altın Portakal Festivali'nin 61'incisi bu yıl düzenlenecek. 60. festivale ne oldu? İşte yanıtı...

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MUHABİR: Banu Yapar

61. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nin tanıtım toplantısı düzenlendi. 5-12 Ekim arasında düzenlenecek festivalin tanıtımına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Jüri Başkanı Yönetmen Ferzan Özpetek, Jüri Üyeleri İlker Kaleli, Deniz Kobanbay, Jale İncekol, Pınar Göktaş, Festival Koordinatörü Deniz Yavuz, Festival İdari Direktörü Cansu Tuncer ve Evren Bingöl katıldı.

bu yıl 61. altın portakal film festivali düzenlenecek

Başkan Muhittin Böcek, geçtiğimiz yıl iptal edilen 60. Altın Portakal'da üzücü gelişmelerin yaşandığını belirterek, bu yıl tekrarının yaşanmaması için 61. Altın Portakal Film Festivali'ni sinemacılarla birlikte ve belediyenin imkanları ile hazırladıklarını söyledi. Başkan Böcek, “Çok mutluyum diyorum, çünkü geçen yıl için üzüntüm büyük. Geçtiğimiz yıl sizlerin de bildiği gibi festivalimizi gerçekleştiremedik. Bu konuda sadece bir belediye başkanı olarak değil bir vatandaş, bir sinemasever olarak da son derece üzgünüm. Altını bir kez daha çizmek isterim ki, tüm bilgi kirliliğine rağmen, her sene olduğu gibi geçtiğimiz yıl da festivalimizi en iyi şekilde gerçekleştirmek için çok büyük bir çaba ve mücadele gösterdik. Geçtiğimiz seneden derslerimizi aldık. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak gözbebeğimiz olan Altın Portakal Film Festivali'nin devam etmesi gerekliliğine tüm kalbimizle inanıyoruz. Bu nedenle, bu sene festivalimizin ev sahipliğini Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık.” açıklamasını yaptı.

60. Festivale ne oldu?

Basın mensuplarının '60. festivale ne oldu?' sorusunu yanıtlayan Festival Koordinatörü Deniz Yavuz, “Geçtiğimiz yıl talihsiz sıkıntılar oldu, 60. festival tamamlanamadı. Hiç bir şey olmamış gibi 60. yıldan devam edemezdik. Tekrar yerine koymak için sinemacılarla ortak çözüm bulmak istiyoruz” dedi.

Altın portakal tanıtımlarında antalya halkı var

tanıtım toplantısında Antalyalıların yer aldığı tanıtım filmleri ve afişler gösterildi. Başkan Muhittin Böcek, Altın Portakal'da bu yıl ilk kez tanıtımda Antalya halkına yer verildiğine dikkat çekti. Görüntülerde kentin çeşitli noktalarında vatandaşların bulunduğu çekimlere yer verildi.

Festival korteji yapılacak mı?

61. Altın Portakal Film Festivali'nde geçmiş dönemlerde olduğu gibi kortej yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt veren Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, "Dün akşam uzun uzun kortej konusunu konuştuk. Dijital çağda artık ünlü oyunculara daha yakın insanlar. Her dakika sosyal medyada görebildikleri kişileri isterler mi? Konuşuyoruz. Birkaç güne bu konuda açıklama yapacağız" ifadelerini kullandı.

Altın Portakal'a Kültür Bakanlığı desteği var mı?

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bir soru üzerine Kültür Bakanlığı'nın 61. festivalde desteği olmadığını ifade ederek, "Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinema emekçileri ile festivalimizi yapıyoruz. Bu yıl bakanlıkla çalışmıyoruz“ şeklinde konuştu. Festivalde salon sıkıntısı konusuna da açıklık getiren Başkan Böcek, ”Geçtiğimiz yıl desteklerini çekip 10 bin kişilik salonu festivalden almışlardı. Bu yıl etkinliklerimizi belediyemizin yerinde, Cam Piramit'te yapacağız." dedi.

ulusal film yarışmasına yoğun başvuru: 10 yılın en büyük katılımı

Altın Portakal Film Festivali'nin ülkenin en eski festivali olduğu ve dünyanın en uzun soluklu 10 festivalinden biri olduğuna dikkat çeken Festival Koordinatörü Yavuz, bu yılki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na 51 filmin katıldığını söyledi. Son 10 yılın en büyük katılımlı festivali olduğunu belirten Yavuz, “Niteliği çok yüksek 51 film başvurdu. Jürimiz seçimde zorlandı. 12 film finale kaldı.” dedi.

21 yıl sonra Sinema Çalıştayı düzenlenecek

Festival İdari Cansu Tuncer, 21 yıl sonra ilk kez 61. Altın Portakal'da Sinema Çalıştayı düzenleneceğini duyurdu. 10-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Sinema Çalıştayı'nda 3 gün boyunca gerçekleştirilecek 9 oturum ve 2 panelle, sinema ile ilgili konular tartışılacak. Perihan Taşöz ve Aydın Sayman'ın başkanlığını yürüteceği çalıştayın son gününde sonuç bildirgesi yayınlanacak. Sinema Çalıştayı'nda; sinemada telif hakları, sektördeki çalışma koşulları, akademi ve sektör iş birliği, Türkiye'de sinema yatırımcılığı, belgesel ve sinema gibi konu başlıkları ele alınacak.
 

Ferzan Özpetek: hedefim yeni yönetmenlere, yeni filmlere yol açmak

61. Altın Portakal Film Festivali'nin Jüri Başkanı olan Ferzan Özpetek, festivalin ve Antalya'nın kendisinde ayrı bir yeri olduğuna dikkat çekerek, "Jüri Başkanlığı teklifi gelince çok heyecanlandım. 19 yıl önce de Jüri Başkanlığı yapmıştım. Antalya'ya çok şey borçluyum. 1997'de ilk filmim Hamam'ı yapmıştım. Kimseyi tanımıyordum, bir tek Betül Mardin'le konuşum. Yalnız ve huzursuz olduğumu, filme tepkilerin olduğunu söyledim. Geri dönmek istiyorum dedim. Hatta Jüri Başkanı Memduh ün için, 'Çok maçodur bu filmi görünce yepki gösterir' diyorlardı. festivalde film gösterilince sessizlik olmuş. Memduh Ün, 'Bu yönetmen dünya çapında çok iyi bir yönetmen olacak' demiş. Hamam filmi, Şerif Gören'den sonra festival tarihinde ikinci kez hem En İyi Film hem En İyi Yönetmen ödüllerini aldı. O yıl Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz da yarışıyordu. Şimdi onlarla ayrı ayrı dosyluklarım var. Benim için bu nedenlerle çok önemli bir festival." dedi.

Geçen yılki sorunlara da değinen Özpetek, "Jüri Başkanlığı teklifi geldiğinde geçen seneki olayları soranlar oldu. Ben onu hiç düşünmedim. Benim hedefim yeni yönetmenler, yeni filmler keşfetmek. yenilere yol açalım kafamda başka bir şey yok." diye konuştu.

Sinema Okulları Öğrenci Filmi Yarışması ilk kez düzenlenecek

Bu yıl festivalde ilk kez Sinema Okulları Öğrenci Filmi Yarışması düzenleyeceklerini söyleyen Cansel Tuncer, şu bilgileri paylaştı: "2019 yılında başlatmış olduğumuz Altın Portakal Sinema Okulumuz vardı, festivalimiz kapsamında bir ilki gerçekleştireceğiz. Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışması düzenleyeceğiz, Türkiye çağında sinema okullarında bulunan öğrencileri teşvik etmek amacıyla bu yarışmayı düşündük. 1 Eylül 2022 -30 Temmuz 2024 tarihleri arasında çekilmiş olan en fazla 15 dakikalık filmleriyle yarışmaya katılabilecekler. Finale kalan öğrenci filmimizi festival süresince konuk edeceğiz. En iyi öğrenci filmi ve jüri ödülü kategorisinde de Altın Portakal heykelciğini kendilerine ödül olarak vereceğiz."
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MasterChef’te Eleme Adayları ve Dokunulmazlık Kazananı Belli Oldu

MasterChef’te Eleme Adayları ve Dokunulmazlık Kazananı Belli Oldu