Hakan Sonok'un not defterinden bir bölüm...Matruşka tarzı bir yazıdır…

Bu yazının en son bölümünde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamına 'evet' diyenlerin tam listesi vardır!

1

Gazeteci Aslı Selçuk'un babası, edebiyatçı Füruzan'ın (1932-2024) eski eşi, gazeteci İlhan Selçuk'un (1925-2010) ağabeyi karikatürist Turhan Selçuk'un (1922-2010) " Manzara-i umumiye" adlı kitabı vardır...

2

Nazım Hikmet "Gideni ve gelmekte olanı" anlayabilmek için daima zekasını kullandığını söylemişti.

3

Film tavsiyesi: Türk Hamlesi - Turetskiy gambit (2005; 208 dakika)

Yönetmen:Dzhanik Fayziev

Yapım harcaması : 3 buçuk ila 4 milyon dolar

Çekimlerin gerçekleştirildiği yer: Bulgaristan

Rumi takvimde 1293 yılına denk gelmesi sebebiyle 93 Harbi adıyla Türk tarih yazımında yer alan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, iki ülke ilişkileri açısından önemli bir kırılma noktasıdır.Bu savaş sonunda Rusya Kars'ı ve Plevne'yi, İngiltere Kıbrıs'ı elde eder...

2. Abdülhamit Ayasofya'nın kiliseye çevrilmesini ve İstanbul'a Rus ordusunun girmesini önlemek için İngiltere'ye rüşvet olarak Kıbrıs'ı verir...İngiltere Rus ordusunu bugünkü Atatürk Havaalanı Yeşilköy bölgesinden çıkarır...

Japon dili ve tarihi uzmanı bir Gürcü olan Boris Akunin (20 Mayıs 1956 doğumlu; gerçek adı: Grigori Shalvovich Chkhartishvili) tarafından yazılan "Türk Hamlesi" adlı romanın beyazperde uyarlaması...

"Türk Hamlesi", Rus yazar Boris Akunin'in yazdığı Erast Petrovich Fandorin'in Maceraları adlı 13 kitaplık roman serisinin ikinci kitabına dayanıyor. İlk macerada Erast Petrovich Fandorin'i 1876'da Rus İngiliz mücadelesinde görürüz, Fandorin detektif yardımcısıdır ve 20 yaşındadır...

"Türk Hamlesi"nde Fandorin 21 yaşındadır...Yıl: 1877'de Rus-Türk savaşı sürüyor...Fandorin Rus ordusunun içine sızmış Türk casusunu bulmaya çalışıyor... Erast Fandorin, Türk hapishanesinden yeni kaçmış ve Osmanlı ordusunun yaklaşan saldırısı hakkında önemli bilgiler vermek için bir an önce Rus tarafına geçmeye çalışıyor. Yolda, Rus ordusunun bir askeri olan nişanlısını görmeye giden genç kadın Varvara Suvorova ile tanışır. Erast da biliyor ki Rus ordusunun içinde bir Türk casus var, onu bulmak zorundadır...

Turetskiy gambit-Türk Hamlesi (2005)

Filmde kullanılan özgün müzik

Soundtracks:

Şarkının yaratıcısı:

Nogu Sveló!

Şarkı:

Haydi doğuya gidelim!

Идем на восток!

Idem na Vostok

Let's go east!

https://www.youtube.com/watch?v=YNk27xMM48s

Nogu Svelo!, efsanevi Rus-Amerikan punk rock grubudur...Bu grup artık ABD'nde yerleşmiş durumda ve orada yaşıyor…

Nogu Svelo! 35 yıldır Rusya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sahne alıyor. Grubun ana dili Rusça olsa da Nogu Svelo! uluslararası izleyicilere İngilizce şarkılarını sunmanın heyecanını yaşıyor.

Nogu Svelo! 16 tam uzunlukta albüm, 69 resmi müzik videosu yayınladı ve MTV ödülü olmak üzere Rusya ve Avrupa'da birçok ödül kazandı. Grubun kurucusu Max Pokrovskiy, filmler şarkılar üretti, yarattı...Max Pokrovskiy, realite şovu “Survivor”un Rusya versiyonunun iki sezonunda yer aldı.

Şarkıcı, bas gitarist ve tüm şarkıların yazarı Max Pokrovskiy, Ukrayna'daki savaş öncesinden bu yana şarkılarında ve söyleşilerinde, röportajlarında Vladimir Putin'in baskısını eleştirdi ve Alexei Navalny'ye verdiği destek nedeniyle Rusya'da konser vermesi yasaklandı. Savaşın başlangıcından bu yana on savaş karşıtı şarkı yayınladı.

«Ногу Свело!» — легендарная российско-американская панк-рок-группа, базирующаяся сейчас в США.

Ногу Свело! 35 лет выступает в России, Европе и США. Хотя основной язык группы — русский, «Ногу Свело!» рады предложить международной аудитории свой английский сет.

Ногу Свело! выпустил 16 полноформатных альбомов, 69 официальных музыкальных клипов и завоевал множество наград в России и Европе, в том числе MTV Russia

Best Sound Track. Основатель группы Макс Покровский написал заглавные песни к фильмам и принял участие в двух сезонах российской версии мирового реалити-шоу «Выживший».

Певец, бас-гитарист и автор всех песен Макс Покровский открыто критиковал путинское притеснение в своих песнях и интервью еще до войны на Украине, и ему запретили выступать в России из-за его поддержки Алексея Навального. С начала войны он выпустил десять антивоенных песен.

Nogu Svelo!, the legendary Russian-American punk rock band now based in the US.

Nogu Svelo! has been performing in Russia, Europe, and the United States for 35 years. Although the primary language of the band is Russian, Nogu Svelo! are excited to offer international audience their English set.

Nogu Svelo! has released 16 full-length albums, 69 official music videos, and has won multiple awards in Russia and Europe, including MTV Russia Best Sound Track. The group’s founder Max Pokrovskiy has written title songs for movies and taken part in two seasons of Russia’s version of the worldwide reality show “Survivor.”

The singer, and bass guitarist and the author of all songs Max Pokrovskiy has been an outspoken critic of Putin’s oppression though his songs and interviews since before the war in Ukraine, and has been banned from performing in Russia because of his support for Alexei Navalny. He has released ten anti-war songs since the start of the war.

https://nogusvelo.com/events/

4

Edebiyatçı, film eleştirmeni, senaryo yazarı Onat Kutlar'ın (1936-1995) en çok beğendiği 10 film

Ana -Мать - Mat 1926 Vsevolod Pudovkin

Bronenosets Potyomkin-Potemkin zırhlısı

1925 Sergei Eisenstein

The Gold Rush- Altına Hücum 1925 Charles Chaplin

Cezayir Savaşı- La battaglia di Algeri 1966 

Gillo Pontecorvo

Yağmurdan Sonraki Soluk Ayın Hikâyeleri-

Ugetsu monogatari 1953 Kenji Mizoguchi

Los olvidados-Unutulmuşlar 1950 

Luis Bunuel

O Dragão da Maldade contra o Santo Guerreiro-

Antonio das Mortes-Antonio the Killer 1969 

Glauber Rocha

Venedik'te Ölüm- Morte a Venezia 1971

Luchino Visconti

Hiroşima Sevgilim-Hiroshima mon amour 

1959 Alain Resnais

Hamlet- Gamlet 1964

Grigoriy Kozintsev

4-19 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan 34. İstanbul Film Festivali’nde festivalin kurucularından biri olan ve 1965’te Türk Sinematek Derneği’ni de kuran Onat Kutlar, yazarın en beğendiği yönetmenlerden biri olan Luchino Visconti’nin (1906-1976) “Leopar” adlı filminin gösterilmesiyle anılmıştı...

Arkeolog Yasemin Cebenoyan ile senaryo yazarı Onat Kutlar 30 Aralık 1994’te The Marmara Oteli Pastahanesi’ne düzenlenen bombalı saldırı sonrasında hayatını kaybetmişti…

Türkiye sinemalarında Ocak 1965’te gösterilen ”Leopar” 9-23 Mayıs 1963 tarihleri arasında düzenlenen 16. Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanmış ve sadece Fransa sinemalarında 3 milyon 680 bin seyirci toplamıştı…

Alain Delon ile Claudia Cardinale 2010 Cannes Film Festivali’nde baş rollerinde oldukları “Leopar”ı (1963) temsil etmiş ve bu filmin restore edilmiş kopyasının özel gösterimine katılmıştı.

Halit Refiğ, Luchino  Visconti ve “Leopar”ı şöyle anlatmıştı:

Yönetmen, senaryo yazarı Halit Refiğ “Şehirdeki Yabancı” adlı filminin yarışmalı bölümünde yer aldığı 1963 üçüncü Moskova Film Festivali’nde dünya ile İtalyan sinemasının en değerli ve en önemli iki yönetmeninden Federico Fellini ile Luchino Visconti’nin yan yana gelmemek için özel çaba göstermesi gibi tarihi bir olaya tanık olmuştu...

Luchino Visconti’nin “Senso-Günahkar Gönüller”ini Halit Refiğ 28 kere izlemişti…Sergei Eisenstein, Luchino Visconti, John Ford, İngmar Bergman, Halit Refiğ’in en çok  beğendiği film yaratıcılarıydı.

Visconti, Halit Refiğ’le 1963’teki karşılaşmasında “Leopar” adlı filmini her gün bir kere izlediğini anlatacaktı.Refiğ sadece balo sahnesi 72 dakika süren bu filmin Türkiye’de ithalatçısı tarafından kesilmesine ve meşhur balo sahnesinin Beyoğlu Yeni Melek Sineması’nda yarım saatten daha kısa olarak gösterilmesine tanık olacaktı.

Onat Kutlar’ın film senaryoları:

Onat Kutlar, Ömer Kavur’un yönettiği “Yusuf ile Kenan”ın (1979) senaryosunu Ömer Kavur'la birlikte yazmıştı…

Onat Kutlar, Ali Özgentürk’ün yönettiği “Hazal”ın (1980) senaryosunuysa Ali Özgentürk ile birlikte kaleme almıştı…

Onat Kutlar, Erden Kıral’ın yönettiği “Hakkari’de Bir Mevsim”in (1983) senaryosunu Ferit Edgü’nün romanından tek başına beyazperdeye uyarlamıştı…

”Hazal” Ali Özgentürk’e 1980’de San Sebastian Film Festivali’nde en iyi ilk film yönetmeni ödülünü kazandırırken, Meral Çetinkaya 1981 Antalya Film Festivali’nde “Hazal”daki oyunculuğuyla ödüllendirilmişti…

“Hakkari’de Bir Mevsim” Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı için yarıştı; film Carlo Levi’nin (1902-1975) “Cristo si è fermato a Eboli-İsa Eboli’de Durdu” adlı romanı (1945) ve Mikhail Bulgakov’un (1891-1940) 1920’lerde yazdığı “A Country Doctor's Notebook- A Young Doctor's Notebook” adlı kısa öyküler kitabı gibi, yöresel gelişmişlik farklarını /uçurumlarını konu alan Ferit Edgü’nün “O / Hakkari’de Bir Mevsim” adlı romanının (1977) çok başarılı bir uyarlamasıydı…

“Hakkari’de Bir Mevsim” Berlin Film Festivali’nde C.I.C.A.E Ödülü (International Confederation of Art Cinemas) yanı sıra, Seçici Kurul Özel Ödülü’nü, FIPRESCI (Film Eleştirmenleri) Ödülü’nü ve “Sürü”nün de kazanmış olduğu Interfilm Ödülü’nü (Otto Dibelius Ödülü olarak da anılıyor) kazanmıştı…

Onat Kutlar’ın “Senaryolar” kitabının ilk baskısı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanır yayınlanmaz tükenirken, kitapta muhalif olduğu için 1948’de öldürülen yazar Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf” ve “Kürk Mantolu Madonna” adlı romanları için Onat Kutlar’ın yazdığı film sinopsisleri de yer alıyor…

5

NASA (National Aeronautics and Space Administration) öngörüsünde Anadolu 2040'ta tamamen çölleşiyor...

Anadolu 2040'tan bile önce çölleşebilir...Türkiye'de son 60 yılda, 240 gölden 186'sı tamamen kurudu.

6

İktisatçı Mahfi Eğilmez: “Ödediği verginin nereye harcandığı sorusunu sormayan bir toplumun şikâyete hakkı yoktur.”

Vatandaş sadece 2024 yılında 8,4 trilyon TL vergi ödeyecek.

7

Kandıra Cezaevi'nde bazı mahkumların yatakları 12 saatlik vardiyalarla dönüşümlü olarak kullandığı ortaya çıktı...Türkiye'de 356 bin mahpus bulunuyor. Oysa cezaevlerinin toplam kapasitesi 295 bin.

8

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu: "Biz anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz"

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1982 Anayasası, 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olarak yürürlükte yer alıyor. Anayasa; Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler olmak üzere toplam yedi bölümden oluşuyor. Anayasa'nın ilk 4 maddesi ise değiştirilemez.

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ NEDİR?

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

T.C. ANAYASA İÇERİĞİ NEDİR?

Başlangıç kısmı Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirtir ve Anayasa metnine dahildir. Anayasa'nın nasıl yorumlanacağını ve yurttaşların vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunduğunu ifade eden bölümüdür.

Genel Esaslar ise devlet ile ilgili tanımları içerir ve "Türk Milleti" olarak tanımlanan vatandaşların egemenlik haklarından anayasal devlet organlarına verdiği yetkileri tanımlar. İlk üç madde 4. maddede belirtildiği üzere değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
Cumhuriyetin Temel Organları olarak belirlenmiş ve kuvvetler ayrılığı prensibi ile hareket etme zorunluluğu olan Yasama, Yürütme ve Yargı organlarına verilen yetkileri ve bunların görevlerini tanımlar.

Malî ve Ekonomik Hükümler devletin hareket edeceği temel mali ekonomik politikaları ve kuralları belirler.

Çeşitli Hükümler kısmında Başlangıç'ta da belirtilen İnkılâp kanunlarının korunması ile ilgili durum daha önceki anayasalarda yer alan kanunlar sıralanarak detaylı biçimde açıklanır.
Geçici Hükümler kısmında anayasa değişiklikleri sırasında ortaya çıkan geçici durumlar yer alır.

Son Hükümler Anayasa değişikliğinin nasıl yapılabileceğini ve bu anayasa metni içeriği ile ilgili teknik bilgileri içerir.

9

4500 yılda (Milattan önce 2500'den bugüne) gezegenimizde 10.624 savaş çıkmış ve dünyaya gelen 110+ milyar insanın büyük bölümü bu savaşlarda can vermiş, öldürülmüş...

10

Orta Doğu notları :

CIA ve Mossad'ın öldürmeye çalıştığı Hamas lideri Yahya Sinwar, akıllı telefon,internet ve bilgisayar kullanmayarak, haberleşmelerinde teknolojik iletişim araçlarına başvurmayarak, güvenilir kuryeler kullanarak canını korumaya çalışıyor...

11

16 mart 1988'de Singapur, Hollanda, Almanya, Hindistan üretimi hardal, sarin ve tabun gazıyla Saddam Hüseyin'in askerleri Halepçe'ye saldırdığında Irak Türkiye sınırına yakın Şemdinli'de kovanlardaki bal arıları ölmüştü...

12

ABD başkanı Bill Clinton 6 Kasım 1998 tarihli mektubunda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ABD'nin Saddam Hüseyin'i yok etmeye karar verdiğini bildirdi..."Saddam'ın ordusunun tırnakları da sökülecekti" bu mektuba göre...Çünkü ABD Orta Doğudaki müttefiklerini (Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, Kuveyt, Türkiye ve diğer) ve Orta Doğu'dan elde ettiği petrolü koruma ihtiyacındaydı...

13

CIA, 2002'de Irak'ın / Saddam Hüseyin'in Nijer'den atom bombası üretmek için gereken zenginleştirilmiş uranyumun yarı mamul maddesi sarı hamur temin etmeye çalıştığından kuşkulanmaktaydı...

14

Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in (1937-2006), Libya diktatörü Muammer Kaddafi'nin (1942-2011) atom bombası elde etme hayalleri, sevdaları öldürülmelerine ve ülkelerinin kaos ortamına sürüklenmesine yol açmıştı...

Haziran 2009'da İngiliz eski başbakanı Tony Blair "Dünya Saddam'ın öldürülmesinden sonra daha güvenli bir yerdir," dedi...

15

1971-2000 döneminin Suriye diktatörü Hafez al-Assad'ın Sovyetler Birliği destekli ordusu Ekim 1973'te İsrail ordusu karşısında ağır bir yenilgiye uğradı...Hafez al-Assad Türkiye'nin nehirlerinden daha fazla su koparabilmek için de PKK terör örgütünü kullandı...15 Mart 2011'de başlayan Suriye iç savaşında Hafez al-Assad'ın oğlu Bashar al-Assad diktatörlük koltuğunu koruyabilmek için Rusya'yı, İran'ı, İran'ın vekili Hizbullah'ı kendisine yardıma çağırdı…

16

Eylül 2024 haberi:

ABD güçleri iki yıl içinde Irak’tan çekiliyor, Kuzey Irak’ta varlığına devam edecek...Irak Savunma Bakanı Sabit Abbasi’nin açıklamasına göre, Bağdat ve Washington'un ABD güçlerinin Irak'taki misyonunu sona erdirme konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesi iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşama bu yıl başlayacak ve 2025'e kadar devam edecek, ikinci aşama ise 2026'da sona erecek.ABD birliklerinden oluşan küçük bir kuvvetin Irak Kürdistan Bölgesi'nde kalacağı iddiası da var. Kuzey Irak’taki ABD varlığı daha çok bölgenin yönetim merkezi Erbil ile İran ve Türkiye sınırına yakın Harir havaalanı ve çevresinde bulunuyor.

Türkiye Kuzeydoğu Suriye’de ABD himayesindeki PYD/DSG’nin oluşturduğu özerk yönetimin varlığına son vermek istiyor...

ABD Merkez Komutanlığı, Kuzeydoğu Suriyedeki üslerini hava savunma sistemleriyle güçlendiriyor. ABD Merkez Komutanlığı, İran bağlantılı milislerin (Hizbullah'ın) ABD tesislerine yönelik saldırılarını yeniden başlatma tehdidine yönelik geçtiğimiz hafta Doğu Suriye'deki üslerine savunma sistemleri de dahil büyük askeri takviye sevk etti.

Bölgedeki üsleri İHA ve SİHA saldırılarından korumak için ABD Merkez Komutanlığı, PYD/DSG güçleri kadrolarını kısa menzilli hava savunma sistemleri kullanımı için eğitime aldı. Bölgede yapılan ortak tatbikatlar sonrasında sistem 2025 yılında bölgeye konuşlandırılacak.ABD’nin bölgeye yönelik elektronik harp silahları dahil büyük askeri sevkiyatı sürerken özellikle Suriye’nin doğusunda İran, Hizbullah ve Suriye'ye ait silahlı grupların bölgeye yoğun silah ve savaşçı takviyesi yapması dikkat çekiyor.

17

İran'da her yıl 500'den fazla kişi molla rejimine muhalif olduğu gerekçesiyle idam ediliyor.

18

Londra’da bulunan sanat merkezi Southbank Center tarafından son 50 yılın en güzel 50 aşk şiirinden biri olarak seçilmiştir.

19

SEVERMİŞİM MEĞER

28 Mart 1962

Nazım Hikmet

Prag-Berlin treninde pencerenin yanındayım

akşam oluyor

dumanlı ıslak ovaya akşamın yorgun bir kuş gibi inişini severmişim meğer

akşamın inişini yorgun kuşun inişine benzetmeyi sevmedim toprağı severmişim meğer

toprağı sevdim diyebilir mi onu bir kez olsun sürmeyen

ben sürmedim

Platonik biricik sevdam da buymuş meğer

meğer ırmağı severmişim

ister böyle kımıldanmadan aksın kıvrıla kıvrıla tepelerin eteğinde

doruklarına şatolar kondurulmuş Avrupa tepelerinin

ister uzasın göz alabildiğine dümdüz

bilirim aynı ırmakta yıkanılmaz bir kere bile

bilirim ırmak yeni ışıklar getirecek sen göremeyeceksin

bilirim ömrümüz beygirinkinden azıcık uzun karganınkinden alabildiğine kısa

bilirim benden önce duyulmuş bu keder

benden sonra da duyulacak

benden önce söylenmiş bunların hepsi bin kere

benden sonra da söylenecek

gökyüzünü severmişim meğer

kapalı olsun açık olsun

Borodino savaş alanında Andırey’in sırtüstü seyrettiği gök kubbe

hapiste Türkçeye çevirdim iki cildini Savaşla Barış’ın

kulağıma sesler geliyor

gök kubbeden değil meydan yerinden

gardiyanlar birini dövüyor yine

ağaçları severmişim meğer

çırılçıplak kayınlar Moskova dolaylarında Peredelkino’da kışın

çıkarlar karşıma alçakgönüllü kibar

kayınlar Rus sayılıyor kavakları Türk saydığımız gibi

İzmir’in kavakları

dökülür yaprakları

bize de Çakıcı derler

yar fidan boylum

yakarız konakları

Ilgaz ormanlarında yıl 920 bir keten mendil astım bir çam dalına

ucu işlemeli

yolları severmişim meğer

asfaltını da

Vera direksiyonda Moskova’dan Kırım’a gidiyoruz Koktebel’e

asıl adı Göktepe ili

bir kapalı kutuda ikimiz

dünya akıyor iki yandan dışarda dilsiz uzak

hiç kimseyle hiçbir zaman böyle yakın olmadım

eşkiyalar çıktı karşıma Bolu’dan inerken Gerede’ye kırmızı yolda ve yaşım on sekiz

yaylıda canımdan gayri alacakları eşyam da yok

ve on sekizimde en değersiz eşyamız canımızdır

bunu bir kere daha yazdımdı

çamurlu karanlık sokakta bata çıka Karagöz’e gidiyorum Ramazan gecesi

önde körüklü kaat fener

belki böyle bir şey olmadı

çiçekler geldi aklıma her nedense

gelincikler kaktüsler fulyalar

İstanbul’da Kadıköy’de Fulya tarlasında öptüm Marika’yı

ağzı acıbadem kokuyor yaşım on yedi

kolan vurdu yüreğim salıncak bulutlara girdi çıktı

çiçekleri severmişim meğer

üç kırmızı karanfil yolladı bana hapishaneye yoldaşlar 1948

yıldızları hatırladım

severmişim meğer

gözümün önüne kar yağışı geliyor

ağır ağır dilsiz kuşbaşısı da buram buram tipisi de

meğer kar yağışını severmişim

güneşi severmişim meğer

şimdi şu vişne reçeline bulanmış batarken bile

güneş İstanbul’da da kimi kere renkli kartpostallardaki gibi batar

ama onun resmini sen öyle yapmayacaksın

meğer denizi severmişim

hem de nasıl

ama Ayvazofki’nin denizleri bir yana

bulutları severmişim meğer

ister altlarında olayım ister üstlerinde

ister devlere benzesinler ister ak tüylü hayvanlara

ay ışığı geliyor aklıma en aygın baygın en yalancısı en küçük burjuvası

severmişim

yağmuru severmişim meğer

ağ gibi de inse üstüme ve damlayıp dağılsa da camlarımda yüreğim

beni olduğum yerde bırakır ağlara dolanık ya da bir damlanın

içinde ve çıkar yolculuğa hartada çizilmemiş bir memlekete gider

yağmuru severmişim meğer

ama neden birdenbire keşfettim bu sevdaları Prag-Berlin treninde

yanında pencerenin

altıncı cigaramı yaktığımdan mı

bir eski ölümdür benim için

Moskova’da kalan birilerini düşündüğümden mi geberesiye

saçları saman sarısı kirpikleri mavi

zifiri karanlıkta gidiyor tren

zifiri karanlığı severmişim meğer

kıvılcımlar uçuşuyor lokomotiften

kıvılcımları severmişim meğer

meğer ne çok şeyi severmişim de altmışında farkına vardım bunun

Prag-Berlin treninde yanında pencerenin yeryüzünü dönülmez bir

yolculuğa çıkmışım gibi seyrederek

NAZIM HİKMET RAN

20

Önemli Ek :

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın idamına 'evet' diyenlerin tam listesi

***Deniz Gezmiş hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin öncelikli olarak okuması gereken 4 temel kitap:

1-Deniz Gezmiş'in Günlüğü Belgesel Anlatı / Ali Yıldırım hazırlamış / İtalik Yayınevi / 462 sayfa / ilk baskı: Mayıs 2012

2-Hırçın Bir Deniz Hikayesi /Ahmet Tahir Can / Tutku Yayınevi /346 sayfa /ilk baskısı : Nisan 2014

3-Gülünün Solduğu Akşam / 298 sayfa / yazar Erdal Öz'ün (1935-2006) 1986 yayınlanan anı-belgesel-inceleme-araştırma-roman türündeki kitabı...Aslında kitap belgesel niteliktedir, tümüyle tarihi belgelere, mektuplara, hatıralara, tarihi gerçeklere dayanan bir inceleme-araştırma kitabıdır...Hatıraların, mektupların, tutanakların, zabıtların ve günlüklerin birleşiminden oluşan türler arası bir eserdir. Adını Turgut Uyar'ın dizelerinden alır. Bu dizeler kitabın girişinde de verilmiştir. Yazar Erdal Öz, 12 Mart 1971 Askeri Darbesi'nden hemen sonra tutuklanır ve burada Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la tanışır. Onların hikâyelerini dinler, amacı dönemin romanını yazmaktır. Günlük ve notlar tutar. Bu eser o tuttuğu günlük ve notların derlemesidir. Yazar idam edilen, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'a ek olarak Mehmet Asal, Mustafa Yalçıner, Mete Ertekin, Sinan Cemgil, İrfan Uçar ve 1968 kuşağının diğer devrimcilerinin hikâyelerine de yer vermektedir. Ayrıca anılarından derlediği bir öykü şeklinde yazdığı romanında asılan devrimcilerin avukatlarından notlar, son istekleri ve son mektuplarına da yer vererek romanını belgelemiştir.

“ Herkes ne zaman ölür

elbet gülünün solduğu akşam"

4-Karanlık Oda / Osman Balcıgil /

Bir Türk vatandaşı Büyükada'daki evinde fotoğrafçılıkta kullanılan KARANLIK ODA da, bulduğu resimleri tab ederken yakın tarihimizi hatırlıyor...Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla alakalı olayları sohbet havasında gözünüzün önünde canlandıran bir roman-kitap.6-7 eylül 1955 yağmalarını, talanlarını, olaylarını, Demokrat Partinin iktidara geldikten sonra Cumhuriyetin kurucu değerlerini tek tek törpülemesini (laiklikten tümüyle vazgeçmek, Türkçe ezanı yasaklamak, Köy enstitülerini kapatmak, tarikat, cemaat şeyhlerinden fetva almak, onları örtülü ödenekten beslemek) 1960 darbesine giden yolda ki tüm yanlışlıkları, sapmaları ve 1960 sonrasında emperyalist güçlerin Komünizm, Sosyalizm isteyenler gün geçtikçe artıyor endişesiyle tek istekleri Tam bağımsız Türkiye olan gençleri katletmek için yaptıkları girişimleri örneklerle ve hatıralarla anlatıyor. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesi için çaba sarf eden insanları ve sonrasında 1980 darbesine giden yoldaki gelişmeleri ve darbeden sonra alevlenen laiklik karşıtı siyasi hareketlerin analizi...

***Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesi için mecliste "elini kaldıranlar" hala hafızalarda. Deniz Gezmiş, Yusuf

Aslan , Hüseyin İnan'ın idamına 'evet' diyenlerin tam listesi aşağıda...Bu üç idama "Evet" diyen milletvekililerinin (!) bazıları "Adnan Menderes,Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun 16-17 Eylül 1961'de idam edilmesinin intikamını-öcünü aldık" diyebildi...

Oylamanın yapıldığı tarihlerde Adalet Partisi (AP), Bağımsız (Bğz.), Birlik Partisi (BP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Güven Partisi (GP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Millet Partisi (MP) Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeni Türkiye Partisi (YTP) mecliste bulunan partilerdi.

Tutanaklara göre, söz konusu yasa tasarısıyla ilgili mecliste oy verenler 323, kabul edenler 273, reddedenler 48, çekimserler 2, oylamaya katılmayanlar 118 ve açık üyelikler 9 olarak kayıtlara geçti.

İşte o isimler:

KABUL EDENLER

Adana: Cevdet Akçalı (AP), Fazıl Güleç (CHP), M. Salahattin Kılıç (AP), Melih Kemal Küçüktepepınar (CHP), Ali Cavit Oral (AP), Emir H. Postacı (CHP), Kemal Satır (CHP), Ahmet Topaloğlu (AP), Turgut Topaloğlu (GP), Alpaslan Türkeş (MHP), Hüsamettin Uslu (AP)

Adıyaman: M. Zeki Adıyaman (AP), Ali Avni Turanlı (Bğz.)

Afyonkarahisar: Hasan Dinçer (AP), Hamdi Hamamcıoğlu (GP), Ali İhsan Ulubahşi (AP), Kazım Uysal (AP)

Amasya: Yavuz Acar (AP), Salih Aygün (AP)

Ankara: Orhan Alp (AP), Oğuz Aygün (AP), Musa Kazım Coşkun (AP), Orhan Eren (AP), İ. Sıtkı Hatipoğlu (CHP), Mustafa Maden (AP), H. Turgut Toker (AP), Aydın Yalçın (AP), Ferhat Nuri Yıldırım (AP), Şerafettin Yıldırım (AP), Mustafa Kemal Yılmaz (AP)

Antalya: Hasan Akçalıoğlu (AP), İhsan Ataöv (AP), Süleyman Çiloğlu (AP), Ömer Eken (AP), Rafet Eker (AP, Hasan Ali Gülcan (CHP)

Artvin: Mustafa Rona (AP)

Aydın: Nahit Menteşe (AP), İsmet Sezgin (AP), Fikret Kayaalp Turhangil (AP)

Balıkesir: İbrahim Aytaç (AP), Cihat Bilgehan (AP), M, Şükrü Çavdaroğlu (AP), Kemal Erdem (AP), Ahmet İhsan Kırımlı (AP), M. Nurettin Sandıkçıoğlu (CHP), Osman Tarı (AP)

Bilecik: Şadi Binay (AP)

Bingöl: Mehmet Sıddık Aydar (Bğz.), Mehmet Bilgin (YTP)

Bolu: Ahmet Çakmak (AP), Nihat Bayramoğlu (AP), Halil İbrahim Cop (AP), M. Şükrü Kıyıkoğlu (AP)

Burdur: A. Mukadder Çiloğlu (AP), Mehmet Özbey (AP)

Bursa: Ahmet Türkel (AP), Barlas Küntay (AP), Cemal Külahlı (AP), Ertuğrul Mat (AP), Kasım Önadım (AP), Mehmet Turgut (AP), Mustafa Tayyar (AP)

Çanakkale E. Kemal Bağcıoğlu (AP), Mesut Hulki Önür (AP), Refet Sezgin (AP), Zekiye Gülsen (AP)

Çankırı: Nuretin Ok (AP)

Çorum: Abdurrahman Güler (AP), Arslan Topçubaşı (AP), İhsan Tombuş (AP), Kemal Demirer (AP), Yakup Çağlayan (AP)

Denizli: Ali Uslu (AP), Hasan Korkmazcan (AP), Mehmet Emin Durul (AP), Sami Arslan (AP)

Diyarbakır: Abdüllatif Ensarioğlu (AP), Behzat Eğilli (AP), Hasan Değer (Bğz.), Necmettin Gönenç (AP), Nazif Yıldırım (YTP), Sabahattin Savcı (AP)

Edirne: M. İlhami Ertem (AP)

Elazığ: Hayrettin Hanağası (CHP), Samet Güldoğan (AP)

Erzincan: Hüsamettin Atabeyli (AP)

Erzurum: Cevat Önder (AP), Naci Gacıroğlu (AP), Rasim Cinisli (AP), Rıfkı Danışman (AP), Turhan Bilgin (AP), Sabahattin Aras (AP)

Eskişehir: Mehmet İsmet Angı, (AP) Şevket Asbuzoğlu (CHP), Orhan Oğuz (AP), Seyfi Öztürk (AP), M. Şemsettin Sönmez (AP)

Gaziantep: Ali İhsan Göğüş (CHP), Erdem Ocak (AP), İ. Hüseyin İnceoğlu (GP), Mehmet Kılıç (AP), Mehmet Lütfi Söylemez (AP)

Giresun: Abdullah İzmen (AP), M. Emin Turgutalp (AP), Hidayet İpek (AP), İ. Kayhan Naiboğlu (CHP), Mustafa Kemal Çilesiz (CHP), Nizamettin Erkmen (AP)

Gümüşhane: Ekrem Saatçi (AP), Mustafa Kahraman (AP), Necati Alp (CHP), Nurettin Özdemir (CHP)

Hatay: Ali Yılmaz (AP), Hüsnü Özkan (CHP), Halil Akgöl (AP), Talat Köseoğlu (AP)

Isparta: Ali İhsan Balım (AP), Süleyman Demirel (AP), Yusuf Uysal (AP)

İçel: H. Cavit Okyayuz (AP), Kadir Çetin (AP) Mazhar Arıkan (AP), Turhan Özgüner (CHP)

İstanbul: İbrahim Abak (AP), İsmail Hakkı Arar (CHP), Sadettin Bilgiç (AP), Ferruh Bozbeyli (AP), İlhan Egemen Darendelioğlu (AP), Tekin Erer (AP), Nuri Erdoğan (AP), Orhan Cemal Fersoy (AP), Hasan Güngör (AP), Mustafa Fevzi Güngör (AP), A. Şeref Laç (AP), Osman Özer (AP), Akgün Silivrili (AP), İsmail Hakkı Tekinel (AP), Naime İkbal Tokgöz (AP), A. Turgut Topaloğlu (AP), Hasan Türkay (AP), Mehmet Yardımcı (AP)

İzmir: Şevket Adalan (CHP), Mustafa Akan (AP), Şükrü Akkan (AP), Muzaffer Fazlı Arınç (AP), Burhanettin Asutay (CHP), Münir Daldal (AP), Ali Nailli Erdem (AP), İhsan Gürşan (AP), Nihat Kürşad (AP), Akın Özdemir (AP), Orhan Demir Sorguç (AP)

Kars: Latif Aküzüm (AP), İsmail Hakkı Alaca (AP), Mustafa Doğan (AP), Kemal Kaya (AP), Veyis Koçulu (AP), Osman Yeltekin (CHP)

Kastamonu: Orhan Ali Deniz (AP), Hüseyin Sabri Keskin (AP), Mustafa Topçular (AP), Hasan Tosyalı (GP)

Kayseri: M. Şevket Doğan (AP), Turhan Feyzioğlu (GP), Hayrettin Nakipoğlu (AP), Vedat Ali Özkan (AP), Enver Turgut (AP), Mehmet Türkmenoğlu (GP)

Kırklareli: Mehmet Atagün (AP), Feyzullah Çarıkçı (AP), Hasan Korkut (AP)

Kırşehir: Cevat Eroğlu (MP), Mustafa Kemal Güneş (AP)

Kocali: Cevat Ademoğlu (AP), Vehbi Engiz (AP), Sabri Yahşi (AP)

Konya: İrfan Baran (CHP), Bahri Dağdaş (AP), Mustafa Kubilay İmer (AP), İhsan Kabadayı, (GP) M. Necati Kalaycıoğlu (AP), İ. Ethem Kılıçoğlu (AP), Baha Müdderrisoğlu (AP), Tahsin Yılmaz Öztuna,(AP) Faruk Sükan (AP), Vefa Tanır (GP)

Kütahya: Ahmet Fuat Azmioğlu (AP), Ali Erbek (CHP), A. Mesut Erez (AP), İlhan Aksoy (AP)

Malatya: Ahmet Karaaslan (Bğz.), İsmail Hakkı Şengüler (AP)

Manisa: Ertuğrul Akça (AP), Mustafa Orhan Daut (AP), C. Selçuk Gümüşpala (AP), Hilmi Okçu (AP), Vehbi Sınmaz (AP), Kamil Şahinoğlu (AP), Önal Şakar (AP)

Maraş: Atilla İmamoğlu (AP), Veysi Kadıoğlu (AP), M. Zekeriya Kürşad (AP)

Mardin: Esat Kemal Aybar (AP), Abdülkadir Kermooğlu (AP), Abdülkadir Özmen (Bğz.), Abdürrahim Türk (Bğz.)

Muğla: Adnan Akarca (AP), Mualla Akarca (CHP), Ahmet Buldanlı (AP), İzzet Oktay (AP)

Muş: Nimet Ağaoğlu (YTP), Kasım Emre (Bğz.)

Nevşehir: Hüsammettin Başer (AP), Esat Kıratlıoğlu (AP)

Niğde: M. Naci Çerezci (AP), H. Avni Kavurmacıoğlu (AP), M. Nuri Domanoğlu (CHP), Haydar Özalp (AP)

Ordu: Ata Bodur (AP), Cengiz Ekinci (AP), Hamdi Mağden (AP), Kemal Şensoy (AP)

Rize: Erol Yılmaz Akçal (AP), Hasan Basri Albayrak (AP), Salih Zeki Köseoğlu (AP)

Sakarya: Nuri Bayar (AP), Yaşar Bir (AP), Güngör Hun (AP), M. Vedat Önsal (AP)

Samsun: Talat Asal (AP), Mustafa Boyar (CHP), Doğan Kitaplı (AP), Nafiz Yavuz Kurt (AP), Hüseyin Özalp (AP), Bahattin Uzunoğlu (AP), İsmet Yalçıner (AP)

Siirt: Zeki Çeliker (AP), Mehmet Nebi Oktay (GP)

Sinop: Hilmi Biçer (AP)

Sivas: Enver Akova (AP), Kadir Eroğan (AP), Tevfik Koraltan (AP), Yusuf Ziya Önder (AP)

Tekirdağ: Orhan Öztrak (GP)

Tokat: Hüseyin Abbas (AP), İsmet Hilmi Balcı (Bğz.), Osman Hacıbaloğlu (AP), Mehmet Kazova (AP), Reşit Önder (GP), Yusuf Ulusoy (BP)

Trabzon: Ahmet İhsan Birincioğlu (AP), Necati Çakıroğlu (AP), Ekrem Dikmen (AP), Selahattin Güven (AP), Cevat Küçük (CHP), Ali Rıza Uzuner (CHP)

Urfa: Mehmet Aksoy (AP), Necmettin Cevheri (AP), Mehmet Ali Göklü (AP), Bahri Karakeçili (AP)

Uşak: Orhan Dengiz (AP), M. Fahri Uğrasızoğlu (AP)

Van: Mehmet Emin Erdinç (Bğz.), Kinyas Kartal (AP), Fuat Türkoğlu(AP), Mehmet Salih Yıldız (GP)

Yozgat: İsmet Kapısız (MP), Turgut Nizamoğlu (AP), Neşet Tanrıdağ (AP)

Zonguldak: Fuat Ak (AP), Ahmet Nihat Akın (AP), Ahmet Güner (CHP), S. Tekin Müftüoğlu (AP), Kevni Nedimoğlu (AP)

REDDEDENLER

Adıyaman: Kemal Kırıkoğlu (CHP), Yusuf Ziya Yılmaz (CHP)

Ankara: Kemal Ataman (CHP), İbrahim Cüceloğlu (CHP), A. Sakıp Hiçerimez (CHP), Osman Soğukpınar (CHP), Yusuf Ziya Yağcı (CHP)

Artvin: Abdullah Naci Budak (CHP)

Bitlis: Kenan Mümtaz Akışık (CHP)

Bolu: Kemal Demir (CHP)

Burdur: Nadir Yavuzkan (CHP)

Bursa: Nail Atlı (CHP)

Çankırı: Nuri Çelik Yazıcıoğlu (CHP)

Edirne: Cevat Sayın (CHP)

Elazığ: Mehmet Aytuğ (CHP)

Erzincan: Hasan Çetinkaya (CHP)

Erzurum: Selçuk Erverdi (CHP)

İçel: Celal Kargılı (CHP)

İstanbul: Mehmet Ali Aybar (TİP), Hüseyin Dolun (CHP), Mustafa Necdet Uğur (CHP), Reşit Akif Ülker (CHP), Lebit Yurdoğlu (CHP).

İzmir: Şeref Bakşık (CHP), M. Hulusi Çakır (CHP)

Kars: Kemal Güven (CHP), Kemal Okyay (CHP)

Kayseri: Tufan Doğan Avşargil (CHP), Mehmet Yüceler (CHP)

Kırklareli: Beyti Arda (CHP)

Konya: Mustafa Üstündağ (CHP)

Malatya: Hakkı Gökçe (CHP), İsmet İnönü (CHP)

Manisa: Muammer Ertem (CHP), Mustafa Ok (CHP)

Maraş: Mehmet Özdal (CHP).

Muğla: Ali Döğerli (CHP)

Muş: Nermin Neftçi (CHP)

Niğde: Mevlüt Ocakçıoğlu (CHP)

Ordu: Hasan Ferda Güley (CHP)

Sakarya: B. Turgut Boztepe (CHP), Hayrettin Uysal (CHP)

Samsun: Yaşar Akal (CHP)

Siirt: Mehmet Adil Yaşar (CHP)

Tekirdağ: Yılmaz Alpaslan (CHP)

Tunceli: Hüseyin Yenipınar (CHP)

Uşak: Adil Turan (CHP)

Zonguldak: Bülent Ecevit (CHP)

ÇEKİMSERLER

Erzurum: Gıyasettin Karaca (CHP)

Samsun: Nihat Kale (CHP)

OYLAMAYA KATILMAYANLAR

Adana: Ali Rıza Güllüoğlu (CHP), Şevket Yılmaz (CHP)

Afyonkarahisar: Mehmet Rıza Çerçel (AP), Şevki Güler (AP), Süleyman Mutlu (CHP)

Ağrı: Abdülkerim Beyazıt (CHP), Nevzat Güngör (AP), Kasım Küfrevi (GP)

Amasya: Vehbi Meşhur (CHP), Kazım Ulusoy (BP)

Ankara: Hüseyin Balan (BP), Orhan Birgit (CHP), Sinan Bosna (AP), Osman Bölükbaşı (MP), Şinasi Özdenoğlu (CHP), Emin Paksüt (GP), Fatma Suna Tural (MP), Cengizhan Yorulmaz (CHP)

Antalya: Ömer Buyrukçu (CHP)

Artvin: Sabit Osman Avcı (AP)

Aydın: Kemal Ziya Öztürk (AP), Mehmet Çelik (CHP), M. Kemal Yılmaz (CHP)

Balıkesir: Salih Zeki Altınbaş (CHP), Mehmet Niyazi Gürer (CHP), Mevlüt Yılmaz (AP)

Bilecik: Mehmet Ergül (CHP)

Bitlis: Abidin İnan Gaydalı (AP)

Bursa: Sadrettin Çanga (CHP), İbrahim Öktem (CHP)

Çanakkale: Mustafa Çalıkoğlu (CHP)

Çankırı: Mustafa Hazım Dağlı (AP), Arif Tosyalıoğlu (AP)

Çorum: Cahit Angın (CHP), Ali Naki Ulusoy (BP)

Denizli: İlhan Açıkalın (CHP), Fuat Avcı (AP), Arif Hüdai Oral (CHP)

Edirne: Veli Gülkan (AP)

Elazığ: Ali Rıza Septioğlu (Bğz.)

Erzincan: Sadık Perinçek (AP), Naci Yıldırım (CHP)

Erzurum: Fetullah Taşkesenlioğlu (AP)

Eskişehir: B. Sıtkı Karacaşehir (CHP)

Gaziantep: Şinasi Çolakoğlu (CHP), Muhittin Sayın (CHP)

Hatay: Abdullah Cilli (Bğz.), M. Sait Reşa (CHP)

Isparta: Hüsamettin Akmumcu (AP)

İçel: Hilmi Türkmen (AP), Çetin Yılmaz (CHP)

İstanbul: Eşref Derinçay (CHP), İbrahim Bedreddin Elmalı (MP), Ahmet Bahir Ersoy (CHP), Orhan Eyüboğlu (CHP), Orhan Kabibay (CHP), Rıza Kuas (TİP)*, Sezai Orkunt (CHP), Haydar Özdemir (BP), M. Kazım Özeke (CHP), İlhami Sancar (CHP)

İzmir: Coşkun Karagözoğlu (CHP), Talat Orhon (CHP), Şinasi Osma (AP), Kemal Önder (CHP), Ali Naki Üner (AP)

Kars: Turgut Artaç (CHP)

Kastamonu: Muzaffer Akdoğanlı (CHP), Mehmet Seydibeylioğlu (CHP)

Kırşehir: Mustafa Aksoy (CHP)

Konya: Necmettin Erbakan (Bğz.), Sezai Ergun (AP), Sadi Koçaş (CHP), Orhan Okay (CHP), Özer Ölçmen (AP)

Kütahya: Mehmet Ersoy (AP), Kemal Kacar (AP)

Malatya: Mustafa Kaftan (CHP)

Manisa: Veli Bakırlı (CHP), Süleyman Çağlar (AP)

Maraş: M. Nejat Çuhadar (CHP), İbrahim Öztürk (Bğz.).

Mardin: Şevki Altındağ (CHP), Seyfi Güneştan (YTP)

Ordu: Memduh Ekşi (CHP), Ata Topaloğlu (CHP), Orhan Vural (CHP)

Rize: Sami Kumbasar (CHP)

Samsun: Kamran Evliyaoğlu (CHP), İlyas Kılıç (CHP)

Siirt: Selahattin Oran (YTP)

Sinop: Hilmi İşgüzar (MP), Mustafa Kaptan (AP), Tevfik Fikret Övet (CHP)

Sivas: Vahit Bozatlı (CHP), Hüseyin Çınar (BP), Ahmet Durakoğlu (CHP), Ekrem Kangal (CHP), M. Kemal Palaoğlu (CHP), Mustafa Timisi (BP)

Tekirdağ: Nedim Karahalil (AP), Mustafa Sabri Sözeri (AP)

Tokat: İsmail Hakkı Birler (CHP)

Trabzon: Mehmet Aslantürk (CHP), Mehmet Ali Oksal (AP), Ahmet Şener (CHP)

Tunceli: Kenan Aral (CHP)

Urfa: Necati Aksoy (CHP), Vehbi Melik (CHP)

Yozgat: İsmail Hakkı Akdoğan (AP), Abdullah Baştürk (CHP), Celal Ahmet Sungur (CHP)

Zonguldak: Hüseyin Baytürk (CHP), Sinan Fevzi Fırat (AP), Cahit Karakaş (CHP)

*TİP İstanbul milletvekili Rıza Kuas ağır hastalığı nedeniyle...