Adana, geleneksel mutfağı ve zengin tatlarıyla ünlü bir şehir olarak öne çıkıyor. Son günlerde ise Adanalıların damaklarında özel bir yer edinen koyun kulağı, her geçen gün artan bir talep görüyor. Kilosu 50 liradan satılan koyun kulağı, kelle paça çorbasının içerisinde ya da özel olarak pişirilerek isteyen müşterilere servis ediliyor.
Bir Zamanlar Çöpe Atılıyordu
Adana Kasaplar Çarşısı'nda kilosu 50 liradan satılan koyun kulağı, vatandaşlar arasında ilgi odağı haline gelmiş durumda. Bir zamanlar çöpe atılan, ancak şu anda çiğ olarak tanesi 60, pişmişi de 100 liraya satılan şırdanın yerini ise koyun kulağı gibi alternatif ürünler almış durumda.
'İsteyen Kelle Paçada, İsteyen Izgarada Yiyor'
Adanalılar, hem lezzetli hem de vitamin açısından zengin olan koyun kulağını ızgara, çorba ve kavurma olarak tercih ediyor. İlginç bir şekilde, sosyal medyanın etkisiyle koyun kulağına olan talebin arttığı belirtiliyor.
Rağbet Fazla
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, koyun kulağına olan talebin sosyal medya sayesinde arttığını ifade etti. Yağmur, koyun kulağının ayrılıp ütülenerek kelle paça çorbasının içinde tüketildiğini belirtti. Kilogramı 50 liradan satılan koyun kulağına talebin, sıcak havalar nedeniyle arttığını ve hem sevenlerin hem de kelle alamayan vatandaşların bu lezzeti tercih ettiğini söyledi.
Sakatatın Başkenti: Adana
Yağmur, Adana'nın Türkiye'nin sakatat tüketiminde başkent il olduğunu vurgulayarak, hayvanın eti kadar sakatatının da vitamin açısından oldukça faydalı olduğunu belirtti. Adanalılar'ın, hayvanın bütün bölgelerini tükettiğini ifade eden Yağmur, 'Hiçbir rahatsızlık vermiyor bu sakatatlar. İnsanlar da gönüllerince tüketiyor' dedi.
Alternatif Ürünlere Talep Arttı
Koyun kulağını satan Güngör Güler, talebin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Güler, koyun kulağının eski bir lezzet olduğunu belirterek, sosyal medyanın bu lezzeti popüler hale getirdiğini ifade etti. Özel müşterilerin koyun kulağı talep ettiğini söyleyen Güler, bu lezzeti isteyenlerin kelle paça çorbasının içinde ya da ızgarada tükettiğini belirtti. Ancak şırdana olan talebin düştüğünü, çünkü şırdanın fiyatının arttığı için alternatif ürünlere yönelmenin başladığını belirtti.
Adanalılar Ne Diyor?
Koyun kulağı tüketen Berdan İnsan, 'Yedim çok beğendim. Zaten bildiğimiz bir lezzet, herkese tavsiye ederim. Biz Adanalılar hayvanın hiçbir bölgesini israf etmiyoruz' şeklinde konuştu.