Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Kimlik hatası hayatını kararttı! 38 yıl kadın kimliğiyle yaşamına gölge düşürdü

Kimlik hatası hayatını kararttı! 38 yıl kadın kimliğiyle yaşamına gölge düşürdü

Yazar Aziz Nesin’in filmlere de konu olan “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanını aratmayacak olay Giresun’da yaşandı. Nüfus müdürünün hatası nedeniyle nüfusa kadın olarak kaydedilen Kumral Bodur, 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştı. Bir taraftan hukuk mücadelesi verirken, diğer taraftan evlendi, resmi nikah yaptıramadı, 4 çocuğunu ise kardeşinin nüfusuna kaydettirmek zorunda kaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kimlik hatası hayatını kararttı! 38 yıl kadın kimliğiyle yaşamına gölge düşürdü
KAYNAK: İHA

Giresun'un Bulancak ilçesi Hisarkaya köyünde yaşayan 52 yaşındaki Kumral Bodur'un hayatı, nüfus müdürünün bir hatası sonucunda pembe kimlikle kadın olarak kaydedilmesiyle tamamen değişti. Hukuk mücadelesi verirken bir yandan evlenip çocuklarına resmi kimlik sağlayamayan Bodur, 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çabaladı.

Hata Anında Başlayan Hukuk Mücadelesi

Kumral Bodur, hatanın kökenini şu şekilde açıklıyor: "Eskiden nüfus müdürleri köylere gider, kayıtları yapar, nüfusa geçirirdi. Babam, benim ve kardeşlerimin bilgilerini verdiğinde, bir hata sonucu benim kimliğim pembe renkte, yani kadın olarak kaydedilmiş. Okula başladığımda öğretmenim bunu fark etti, ancak babamın "Okul bitsin, kendiliğinden düzelir" demesiyle hukuk mücadelem başlamış oldu."

Hukuk Mücadelesi ve Sürekli Değişen Hakimler

Bodur'un hukuk mücadelesi, adeta bir film senaryosunu aratmayacak bir süreç yaşadı. Kemal Sunal'ın "Davacı" filmindeki gibi durumları anlatan Bodur, "15 hakim, 19 savcı değişmesine rağmen kimliğimi değiştiremedik" diyor. Davaların sonuçsuz kalması, davanın düşmesi ve tekrar açılmasıyla uzayan bir sürecin içinde, kimliğini değiştirmekte başarısız oldu.

Evlilik ve Çocuklarla İlgili Sorunlar

Kadın kimliğiyle yaşadığı birçok sorundan biri de evlilik olmuş. Resmi nikah yapamayan ve çocuklarını nüfusuna kaydedemeyen Bodur, "Eşim de kadın, ben de kadın görünüyorum. Çareyi çocuklarımı kardeşimin üzerine yazdırmakta bulduk. Şimdi çocuklarımı üzerime almak istiyorum, ancak mahkemeye gitmekten korkuyorum. Çocuklar 18 yaşından küçük olduğu için bu süreç, DNA testleri ve mevzuatlarla uzayabilir" şeklinde konuşuyor.

AW056300_03

Cezaevi Deneyimi ve Erkek Kimliğiyle Askerlik

Kumral Bodur, kadın kimliğiyle düştüğü cezaevinde erkek koğuşundan gece yarısı çıkartılmasını anlatırken, erkek kimliğiyle yaşayamamanın diğer bir örneğini de askerlikte yaşamış. "Kadın kimliğimden dolayı askere gidememiştim. Kimliğimi değiştirdikten sonra ilk işim askere gitmek oldu. Ancak yaşım ve durumum nedeniyle karışıklıklar yaşandı, sonuçta askere alınmadım" diye konuşuyor.

Kimliği Değiştikten Sonraki Şaşkınlık

38 yıl süren mücadelesinin ardından kimliğini değiştirebilen Bodur, bu sürecin 3 günde sona erdiğini belirtiyor. Ancak kimliğini eline aldığında geçen yılların şaşkınlığını yaşayan Bodur, "Bu kadar kolay mıydı da ben bu kadar çile çektim?" diye düşündüğünü ifade ediyor. Artık kimliğini polise gösterirken dahi temkinli davranan Bodur, yaşadığı deneyimleri paylaşarak dikkat çekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ali Koç'tan Erden Timur'a yanıt

Ali Koç'tan Erden Timur'a yanıt