Bu muazzam bitki, demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko açısından zengin olmasının yanı sıra potasyum kaynağı olarak da bilinir. Kan basıncını düzenleyip kalp atış hızını normale çeker, özellikle anemi hastalığına karşı etkili bir destek sunar.
Kestane, diğer çekirdek ve kuru yemişlere nazaran düşük kalorili olup, yağ içeriği de düşüktür. Kahverengi kabuğun içindeki yenilebilir kısım, kremsi beyaz renkte, hafif şekerli ve nişastalı bir lezzete sahiptir. Kestanenin tüketilmesi, mide problemlerini hafifletir ve beyin hücrelerini canlandırır.
Kış aylarında sofralarımızı süsleyen kestane, farklı pişirme yöntemleri ile lezzetlenir. İşte bu enfes lezzetin fırında, suda ve tavada nasıl pişirileceğine dair püf noktalar:
FIRINDA KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?
- Kestanelerin kabuklarını bıçakla X şeklinde çizin.
- Yıkayıp su dolu bir kaba aktarın ve 1 saat bekletin.
- İsteğe göre tuz ekleyebilirsiniz.
- 1 saat sonra sudan alıp kuruladığınız kestaneleri 200 derece fırına dizin.
- Kabukları açılana kadar pişirin.
SUDA KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?
- Kestaneleri temiz bir bezle silip kaynayan suya atın.
- 2-3 dakika kadar suda beklettikten sonra alabilirsiniz.
KÖZDE KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?
- Kabuklarından en çıkıntılı noktaları kesmeden hafifçe çizin.
- Yıkayıp suyun içerisinde 2 saat dinlendirin.
- Sudan çıkarıp kurulayın ve yüksek ateşte köz tavasında pişirin.
TAVADA KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?
- Yıkayıp kuruladığınız kestanelerin üstlerine birer çizik atın.
- Yapışmayan bir tava seçtiğinizden emin olduktan sonra tavanızı ısıtmaya başlayın.
- Kestaneleri tavaya dizip pişmeye başladıkları sırada yarım su bardağı kadar suyu kestanelerin üzerine serpiştirin.