Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Çamur gölü korkusu büyüyor: Su seviyesi 4 metreye indi

Çamur gölü korkusu büyüyor: Su seviyesi 4 metreye indi

Trabzon'un ünlü turistik noktası Uzungöl, derinliğini kaybediyor. Göl, 20-25 yıl önceki 35 metrelik derinlikten şimdi 4 metreye kadar düştü.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çamur gölü korkusu büyüyor: Su seviyesi 4 metreye indi
KAYNAK: İHA

Trabzon'un dünyaca ünlü turizm cenneti Uzungöl, zamanla sığlaşma tehdidi altında. Göl, su seviyesinin düşmesi ve besleyen derelerin getirdiği çamur nedeniyle giderek doluyor.

Gölü besleyen Haldizen Deresi üzerindeki tersip bentlerinin temizlenmemesi, Uzungöl'ün karşılaştığı temel sorun olarak öne çıkıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) geçtiğimiz günlerde, gölün çamur ve balçıkla dolmasını önlemek amacıyla tersip bentlerinin temizliği için çalışmalara başladı.

Uzungöl Birlik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz, göldeki temel problemi kirlilik olarak tanımlayarak, "Temizlik bizim temel problemimiz. Günde ortalama 30 bin ziyaretçi buraya geliyor ve bu da doğal olarak temizlik açısından zorluk yaratıyor. Maalesef yerel yönetimler bu konuda pasif kalarak sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanıyorlar. Göl, yaklaşık 6-7 sene önce temizlendiği seviyeye maalesef geri döndü" dedi.

Akyüz, en büyük sorunun Uzungöl'ün girişindeki tersip bentlerinin temizlenmemesi olduğunu vurgulayarak, "Göldeki derinlik 20-25 yıl önceki 35 metreden, bugün 3-4 metrelere düşmüş durumda. Özellikle gölün güney tarafı son derece sığlaştı. Temizlenmesi zor; çünkü bir önceki temizlik süreci oldukça sorunlu geçmişti. Dolayısıyla temizlikten çok, dolmamasını sağlayacak tedbirlerin hızla alınması gerekiyor" diye konuştu.

Uzungöl Mahalle Muhtarı Mehmet Öztürk ise DSİ'nin gölü korumak için tersip bentlerinde çalışmalara başladığını belirterek, "Uzungöl'ü korumak amacıyla yapılan 4 tersip bendi, 3-4 senedir boşaltılmadığı için dolmuş durumda. Şu anda boşaltma çalışmaları sürüyor. Gölün alüvyonlarla dolmasını engellemek istiyoruz. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz" şeklinde ifade etti.

dHoWSmimdkuMFm9Ha-7RJQipDe1RqZ8kSpMgyjQd1wEwSaJYFaFnjkCwbTh5fhZb8ACtNNoiVQRUqWnnBGGQvlFgpvAKKmX42UaNoq9ZU3YZ0Q-1pvAKKmX42UaNoq9ZU3YZ0QO63CwNeUa0uaW7eM5PTklgclgy3CA4ak6ujrNIxnqcvw

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP’li Yönter’den Gazeteci Alican Uludağ’a Tehdit

MHP’li Yönter’den Gazeteci Alican Uludağ’a Tehdit