Ülkemizin ve toplumumuzun sürdürülebilir geleceği, ayrıca insanımızın yaşam kalitesinin artırılabilmesi için Ana yasamızın 43 ve 56. Maddeleriyle 1593 ve 2782 sayılı mevzuatlarımız doğrultusunda olmak üzere bir toplumun kader planında huzur güvenin hakim olduğu bir ülke, he zaman için hayalimiz oluştur.
Ülkemizin ihtiyacı olan her türlü gıda maddesi, sanayi ürünü endüstriyel maddeleriyle teknolojik malzemenin ithalatı çok önemlidir elbet. Ancak bazı yayın organlarından alınan bilgilere göre 2023 yılında birçok Avrupa ülkelerinden ithal edilen, plastik maddelerinin de içinde bulunduğu binlerce ton çöpün dökümünü vermektedirler.
Şayet bunlar doğruysa; acaba bu çöplerin kompozisyonunda toksik madde bulaşığı var mıdır, çöplerde radyasyon bulaşığı var mıdır, insan sağlığına, çevreye, ekolojik döngülere, ekosisteme, kısa, orta ve uzun vadede zarar verebilecek bir unsurun olup olmadığına ilişkin çöplerin gümrüklerden girerken kimyasal analizlerinin yapılıp yapılmadığı yapılıyor mu bilmiyoruz.
ALINAN BİLGİLERE GÖRE İTHAL EDİLEN ÇÖPLERİN MİKTARI ŞÖYLEYMİŞ:
İngiltere'den: 141.000 ton
Almanya'dan: 87.000 ton
İtalya'dan: 41.000 ton
Belçika'dan: 74.000 ton
Hollanda'dan: 27.000 ton
Birleşik krallık 141.000 ton
Olmak üzere toplam 511000 ton çöp ithal edilmiştir.
ÖNEMLİDİR: 511000 ton olup, mahiyeti hakkında bilgimizin bulunmadığı çöplerden elde edilecek (üretilecek) mamul madde plastik kapların hangi amaçla, ne şekilde kullanılacağı, mesela gıda maddeleri ve her türlü sıvı içeceklerin o kaplarda muhafaza edilip edilemeyeceği yahut hangi tür gıda ve içeceğin söz konusu 2. El kaplarda hangi şartlarda ne kadar süreyle saklanabileceği hakkında tüketicinin bilgisi yoktur.
Peki dış ülkelerden bu şekilde plastik orjinli çöp ithalatı yapılmasa da bunun yerine yerli kaynaklarımızdan yararlanarak aynı sonuca ulaşmak için projeler geliştirilse daha uygun olmaz mı, merak konusu olmuştur.
Bize göre bu konu hakkında bilim adamlarımızın, teknokratlarımızın siyaset adamlarımızın, velhasıl hükümet yetkililerimizin bir araya gelerek, bu işin kısa, orta ve uzun vadeli sonuçları dikkate alınarak bir ortak akıl oluşturulmak suretiyle müştereken sağlıklı bir sonuca gidilse daha iyi olmaz mı?