Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Yazın çocuklarda ishal riskine dikkat!

Yazın çocuklarda ishal riskine dikkat!

Yaz aylarında çocuklarda ishal vakalarının artmasıyla sağlık uzmanlarından uyarılar gelmeye devam ediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yazın çocuklarda ishal riskine dikkat!
KAYNAK: İHA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ali Şimşek, dünyada 5 yaş altı çocuklarda yılda 1,3 milyar ishal vakası yaşandığını ve 1,5 ile 2,5 milyon arasında ölüm görüldüğünü açıkladı. İshal, karın ağrısı, ateş ve daha ciddi belirtilerle kendini gösteren akut gastroenterit, özellikle yaz aylarında çocukları etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.

İshale Neden Olan Etkenler

İshalin nedenleri viral, bakteriyel ve paraziter etkenler olarak sıralanabilir. Dr. Şimşek, 'Akut ishallerin en sık görülen etkenleri enfeksiyonlar olup, norovirus, rotavirus, adenovirus gibi virüsler bu enfeksiyonlara yol açar. Bakteriler arasında salmonella, campylobacter, Shigella ve parazitler arasında cryptosporidium, giardia gibi etkenler bulunur' dedi.

Şikayet Süresi ve Tedavi

İshalin günde 3'ten fazla sulu dışkılama ile kendini gösterdiğini belirten Dr. Şimşek, sıvı ve elektrolit kaybına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 'Hastalarda ateş, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishal gibi belirtiler olabilir. Sıvı kaybının derecesine göre tedavi yaklaşımı değişir ve genellikle sıvı ve elektrolit takviyesi gerektirir' diye ekledi.

Beslenme ve Sıvı Kaybı

İshalli hastalarda beslenmenin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Şimşek, 'Anne sütü alan bebeklerin sık sık emzirilmesi gerekir. Daha büyük çocuklara ise su, yoğurt, patates haşlaması, pirinç lapası, muz ve taze meyve suları verilmelidir. Ağır sıvı kaybı olan hastalar için damardan sıvı desteği kritik önem taşır' ifadelerini kullandı.


Rotavirüs İshali

Dr. Şimşek, rotavirüs ishalinin çocukluk çağında daha sık ve ağır seyrettiğini belirterek, 'Rotavirüs aşısı, rotavirüs ishalinin önlenmesi veya hafifletilmesi için etkili bir yöntemdir. İlk dozun en erken 1,5 aylıkken, en geç 15 haftalıkken yapılması gerekir' dedi.

Yaz Aylarında Korunma Önerileri

Yaz aylarında ishal vakalarının artışını önlemek için Dr. Şimşek, 'Küçük bebeklerde sadece anne sütü ile beslenmeye devam edilmelidir. Ayrıca el hijyenine dikkat edilmeli, besinler uygun koşullarda hazırlanmalı ve temiz içme suyu kullanılmalıdır. İshal gelişen çocuklar yakından takip edilmeli ve 3 günü geçen ishal vakalarında sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır' şeklinde önerilerde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kavuran sıcaklarda  göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor

Kavuran sıcaklarda göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor