Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Otlu peynir ve tuzlu balığa dikkat! Hipertansiyon riskini artırıyor

Otlu peynir ve tuzlu balığa dikkat! Hipertansiyon riskini artırıyor

Kardiyoloji Uzmanı, beslenme alışkanlıklarını değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle otlu peynir ve tuzlu balık tüketimi konusunda uyarıda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Van
Haberleri
Otlu peynir ve tuzlu balığa dikkat! Hipertansiyon riskini artırıyor
KAYNAK: İHA

Van ve çevre illerinde hipertansiyon, halk sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, özellikle bölgeye özgü bazı gıda ürünlerinin tansiyon yüksekliğini tetiklediğine dikkat çekti. Otlu peynir ve tuzlu balık, bu ürünlerin başında geliyor. Sarıkaya, otlu peynirde bulunan yüksek tuz oranının hipertansiyon riskini artırdığını ifade etti. Özellikle otlu peynirin üretim aşamasında tuz oranının kontrol altına alınması gerektiğini belirten Sarıkaya, bu peynirin tüketilmeden önce suda bekletilmesinin tuz oranını düşürmek için etkili bir yöntem olabileceğini vurguladı.

"Beslenme Alışkanlıklarımızı Değiştirmemiz Gerekiyor"

Doç. Dr. Sarıkaya, bölgedeki hipertansiyon hastalarının kan basıncının genellikle yüksek seyrettiğini belirterek, aşırı tuzlu yiyecek tüketiminin ve ilaç uyumsuzluğunun bu durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi. Sarıkaya, “Yüksek tansiyonun kalp büyümesi, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını görüyoruz. Özellikle otlu peynir, tuzlu balık ve et ürünlerinin aşırı tuzlu tüketimi, hipertansiyonun en önemli sebeplerinden biri. Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarımızı acilen değiştirmemiz gerekiyor. Otlu peynir üretilirken tuz oranı için standartizasyon sağlanmalı ve tüketirken de suda bekletme yöntemine başvurulmalıdır” dedi.

"Van Balığının Tuzlu Tüketimi Tehlikeli"

Tuzlu balık tüketiminin de ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, Van balığının taze tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, son yıllarda raflarda yerini alan inci kefali konservesi gibi seçeneklerin de tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Sarıkaya, yemek pişirilirken tuz kullanımının minimum seviyede tutulması gerektiğini ve restoranların da bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Masadan tuzluğu kaldırmalıyız. Günlük tuz ihtiyacımız sadece bir çay kaşığı kadardır ve bunu zaten tükettiğimiz besinlerle birlikte alıyoruz. Fazlası, geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına neden olur” diyerek sözlerini tamamladı.

"Sağlıklı Beslenme ile Hipertansiyonun Önüne Geçilebilir"

Van ve çevresindeki hipertansiyon problemleri, büyük oranda beslenme alışkanlıklarına dayanmaktadır. Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, özellikle aşırı tuz tüketiminin önlenmesi gerektiğini belirterek, halkı daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına yönlendirmek amacıyla önemli uyarılarda bulunuyor. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
E-Devlet'e giriş yapacaklar dikkat! e-Devlet ne zaman açılacak?

E-Devlet'e giriş yapacaklar dikkat! e-Devlet ne zaman açılacak?