Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Yaz aylarında diüretik ilaç kullanımına dikkat!

Yaz aylarında diüretik ilaç kullanımına dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı, yaz sıcaklarında kalp yetmezliği ve tansiyon hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yaz aylarında diüretik ilaç kullanımına dikkat!
KAYNAK: İHA

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, yaz aylarında kalp yetmezliği hastalarının dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Dr. Kayan, 'Kalp yetmezliği hastalarının kullandığı diüretik ilaçlar, sıcakların artmasıyla beraber terlemeyi artırarak ciddi sıvı kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden, bu ilaçların dozunu azaltmak tercih edilmelidir. Kardiyoloji uzmanları tarafından ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden ayarlanması gerekmektedir' dedi.

Hissedilmeyen Sıvı Kayıpları

Yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber insensible kayıplar, yani hissedilmeyen sıvı kayıplarının arttığını belirten Dr. Kayan, bu durumun özellikle tansiyon hastaları için risk taşıdığını ifade etti. Dr. Kayan, 'Aşırı terleme ve sıvı kaybı, tansiyon hastalarının kullandığı anti-hipertansif ilaçlarla birleşince tansiyonlarının çok fazla düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, tansiyon hastalarının günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri önemlidir' dedi.

'Güneşin En Yoğun Olduğu Saatlerde Dışarı Çıkılmamalı'

Güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Dr. Kayan, 'Sabah saat 10.00'dan sonra ve öğleden sonra saat 16.00'ya kadar aşırı sıcaklarda dışarı çıkmamak, direk güneşe maruz kalmamak gerekmektedir. Çok gerekli ise, bir şemsiye gibi koruyucu materyaller kullanmak önemlidir' dedi. Özellikle yaşlı popülasyonda bu kurallara uyulmasının kalp sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sıcakların Kalp Krizi Üzerindeki Etkisi

Dr. Kayan, aşırı sıcakların kalp krizine neden olduğuna dair bir veri olmadığını, kalp krizlerinin daha çok sonbahar ve kış aylarında görüldüğünü belirtti. 'Sıcakların direkt kalp krizini tetikleyici bir faktör olduğu söylenemez' diyerek sözlerini tamamladı.

Diüretik İlaç Nedir?

İdrar söktürücü olarak da bilinen diüretik ilaçlar, böbrekte idrar oluşumunu artırır. Böylece vücudun sıvı ve sodyum gibi minerallerinin artması sağlanır. Sıvı hacminde ve sodyum düzeylerinde düşme ise kan damarlarının daha genişlemesine, kan akımının artmasına ve kanın damar duvarına uyguladığı basıncın azalmasına neden olur. 

En sık kullanılan diüretik sınıfları loop (lup) diüretikleri (lasix, lizik, desal, furomid vb); potasyum tutucular (triamteril, trianseril, aldacton vb) ve tiyazid diüretikleridir (birçok tansiyon ilacında kombinasyon olarak bulunur).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MasterChef 2024 Ayşe Ekiz Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli?

MasterChef 2024 Ayşe Ekiz Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli?