Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Şalgam Nedir? Nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Şalgam Nedir? Nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Ülkemizin zengin bitki örtüsü, birçok çeşit sebze yetiştirmek için elverişli bir ortam sunmaktadır. Bu sebzeler, farklı yemek tarifleri ve içecekler için kullanılmaktadır. Şalgam suyu da bu içeceklerden birisidir ve oldukça lezzetlidir. Şalgam suyu nedir, nasıl yapılır faydaları nelerdir İşte haberin detayları...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şalgam Nedir? Nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Turpgiller ailesine ait olan şalgam vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. İçerisinde C vitamini, B6 vitamini, K vitamini, folat, niasin ve kolin gibi önemli vitaminleri içerir. Ayrıca Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, diyet lifi, sodyum ve potasyum gibi besin maddelerini de bünyesinde barındırır. Bu zengin içeriği sayesinde şalgam, sağlığa pek çok açıdan katkı sağlayabilir.

Şalgam, tescil belgesi ile Adana Ticaret Odası tarafından onaylanmıştır. Şalgam suyu da oldukça lezzetlidir ve özellikle kebaplarla tercih edilen bir içecektir. Hazırlanışı sırasında, içeceğin acılı veya acısız olmasını sağlamak için bazı küçük detaylara dikkat etmek önemlidir. İşte şalgam suyu hazırlanışı...

Şalgam suyu

ŞALGAM SUYU İÇİN GEREKEN MALZEMELER:

  • 1 baş sarımsak (dişlerine ayrılıp, soyulacak)
  • 2 adet orta boy şalgam turpu (doğranacak)
  • 1 kilo mor havuç (kalem gibi doğranacak)
  • 2 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 2 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlık işlemlerine geçmeden önce bu malzemeleri temin edin.

salgam-suyu-faydalari-1

MAYA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

  • 10 bardak kaynatılmış ve soğumuş su
  • 3-4 dilim ekşi mayalı ekmek

kirmizi-salgam

ŞALGAM SUYU YAPIMI

  1. Maya hazırlamak için, büyük bir cam kavanoza 2 litre kaynatılmış ve soğumuş suyu ve 3-4 dilim ekşi mayalı ekmekleri ekleyin.

  2. Ekmeklerin su yüzeyine çıkmaması için üzerlerine bir ağırlık koyun ve tülbentle örtün. Bu karışımı 2 gün boyunca bekletin.

  3. İki günün sonunda mayayı süzün ve ekmeklerden ayırın.

  4. Daha büyük bir kavanoza, tercihen 3 litrelik olanı kullanın. Bu kavanoza sırasıyla soyulmuş sarımsakları, doğranmış şalgam turplarını ve havuçları koyun.

  5. Önceden hazırladığınız mayaya tuz ekleyerek tadını ayarlayın ve ardından limon suyunu ilave edin.

  6. Sebzelerin üzerine bu mayalı karışımı dökün. Ancak sebzelerin suyun dibinde kalmasına dikkat edin.

  7. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve hazırladığınız şalgam suyunu serin ve karanlık bir ortamda 20 gün boyunca bekletin.
  8. 20 günün sonunda şalgam suyunuzu ince bir süzgeçten geçirin ve tüketmeye hazır hale getirin. Dilerseniz bu süreçte olgunlaşan havuçları da tüketebilirsiniz.


Şalgam suyu faydaları

ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI

  1. Bağırsak Sağlığını Destekler: Şalgam suyu, laktik asit bakımından zengin bir içecektir. Ağızdan başlayarak bağırsaklara kadar fayda sağlar. Ağız içi enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda yemek borusu, mide ve bağırsaklar gibi sindirim organlarındaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu, hücrelerin mutasyona uğramasını engelleyerek kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

  2. Kemik Sağlığını Destekler: Şalgam suyu, kalsiyum, potasyum ve demir gibi önemli mineraller açısından zengindir. Bu, kemik gelişimine katkıda bulunabilir. Kemik erimesi veya kireçlenme gibi hastalıkların gelişimini engellemeye yardımcı olabilir. Bazı uzmanlar, kırıkları olan hastalara şalgam suyu tüketmeyi önermektedir.

  3. Solunum Yolu Sağlığını Korur: Üst solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan kuru öksürük ve boğaz iltihaplarına iyi gelebilir. Sigara ve hava kirliliği gibi faktörler akciğerlerde sorunlara yol açabilir. Şalgam suyu, A vitamini içeriği sayesinde akciğerlerdeki iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabilir.

  4. Cilt Sağlığını Destekler: Ciltteki C vitamini eksikliği erken yaşlanma belirtilerine yol açabilir. Şalgam suyu, C vitamini içeriği ve antioksidanları sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltabilir, cildin genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, çıban, apse, egzama gibi cilt sorunlarına da iyi gelebilir. Şalgam suyu bu tür sorunların üzerine uygulandığında kaşıntıyı azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.
  5. Kalp Sağlığını Korur: Şalgam suyu, fosfor bakımından zengin bir içecektir. Bu, damar tıkanıklığını ve yüksek kolesterolü önlemeye yardımcı olabilir, böylece kalp hastalıklarını riskini azaltabilir.

Şalgam suyu diyette içilir mi?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhuriyet Bayramı'nda iki mutluluk!

Cumhuriyet Bayramı'nda iki mutluluk!