Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Malatya’nın yedili çapraz nakil başarısı: Dünya tarihinde ikinci

Malatya’nın yedili çapraz nakil başarısı: Dünya tarihinde ikinci

Malatya'da Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, dünya tıp tarihinde ikinci kez gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakli operasyonunu başarıyla tamamladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Malatya’nın yedili çapraz nakil başarısı: Dünya tarihinde ikinci
KAYNAK: Haber Merkezi

Malatya'da, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünya tıp tarihinde ikinci kez gerçekleştirilen ve aynı anda 14 ameliyathanede yürütülen yedili çapraz karaciğer nakli operasyonunu başarıyla tamamladı. 50’si cerrah olmak üzere toplamda 120 kişilik ekip, 7 donör ve 7 alıcıdan oluşan bu eşsiz operasyonla bir kez daha tarihe geçti. Operasyon, tüm dünyanın dikkatini Malatya’ya çekti.

“Dünya Tarihinde İkinci Kez Gerçekleştirildi”

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, gerçekleştirdikleri bu önemli operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Bu operasyon, dünya tarihinde ikinci kez yapılıyor ve ilki de yine Malatya’da gerçekleştirilmişti. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde dünyanın başka bir yerinde bu büyüklükte bir operasyonun gerçekleştirilmesini mümkün görmüyorum. Şimdiye kadar dünyada 7 tane dörtlü çapraz karaciğer nakli yapıldı ve bunların tamamı Malatya’da gerçekleştirildi. Üç altılı ve üç beşli çapraz karaciğer nakli de burada yapıldı. Yedili çapraz karaciğer naklini yine ilk kez biz yapmıştık. Bugün tarihi bir gün, ikinci yedili çapraz karaciğer naklini de yine biz gerçekleştirdik,” dedi.

“Dünyanın En İyi Ekibiyle Çalışıyoruz”

Prof. Dr. Yılmaz, operasyonun detaylarına ve ekibin gücüne de dikkat çekti: “Aynı anda 14 ameliyathanede yürütülen bu operasyonda 50 cerrah aktif olarak çalıştı. Anestezistler, hemşireler, yardımcı personel, anestezi ve radyoloji teknisyenleri dahil toplamda 120 kişilik bir ekip görev aldı. Böylesi karmaşık operasyonlar için güçlü bir ekip, gelişmiş fiziki olanaklar ve ileri tıbbi teçhizat gerekiyor. Burada inanılmaz bir eğitim potansiyeli var. Genç akademisyenler yetişiyor ve her ne kadar bazıları batıya göç etse de güçlü yapımız hiçbir şekilde zayıflamıyor.”

İnönü Üniversitesi, Çapraz Karaciğer Naklinde Dünya Lideri

Prof. Dr. Yılmaz, Malatya’da bulunan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de karaciğer hastaları için bir umut merkezi haline geldiğini belirtti: “Türkiye ve yurt dışından birçok hasta, çapraz karaciğer nakli için enstitümüze başvurarak sağlıklarına kavuşuyor. Bugün, bu yılın 200’üncü karaciğer naklini gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çapraz karaciğer nakli sayısı 157. Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kırım ve Yemen gibi ülkelerden gelen hastalar da bu sayede tedavi olma şansı yakalıyor. Ülkemizde ve dünyada karaciğer hastaları için önemli bir bilinç oluştu ve hastalar çapraz karaciğer nakli için Malatya’ya başvurmaya başladı.”

Nobel Ödüllü Türk Profesörlerin Algoritması Kullanılıyor

Çapraz karaciğer nakillerinin, birden fazla bilim dalının iş birliği ile gerçekleştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, bu operasyonların arkasında Nobel ödüllü Türk profesörlerin geliştirdiği algoritmanın bulunduğunu belirtti. “Boston College’den Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver ile çalışıyoruz. Onlar, 2012’de çapraz böbrek nakilleriyle ‘Ekonomi Alanında Nobel Ödülü’ kazanan ekipteki en önemli role sahip ekonomistler. Geliştirdikleri algoritma sayesinde çoklu çapraz nakiller mümkün hale geliyor. Çapraz karaciğer nakli gerçekten son derece yenilikçi bir yaklaşım,” dedi.

“Yedili Nakil, Hastalar İçin Yeni Bir Umut Işığı”

Prof. Dr. Yılmaz, Kırım’dan gelen bir hasta örneğiyle yedili çapraz karaciğer naklinin önemini vurguladı: “Bugün gerçekleştirdiğimiz yedili çapraz karaciğer nakli içerisinde bir hastamız, Kırım’dan annesiyle birlikte başvurdu. Uzun zamandan beri karaciğer nakli bekleyen bu kız çocuğu, çapraz nakil sayesinde uygun bir donör buldu ve başarılı bir operasyon geçirdi. Annesi de başka bir hastaya karaciğer verdi. Son derece iyi bir sonuç elde ettik diyebilirim.”

İnönü Üniversitesi, Karaciğer Naklinde Dünya Çapında Bir Merkez

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, gerçekleştirdiği yenilikçi operasyonlar ve güçlü ekibiyle dünya genelinde karaciğer nakli konusunda adres gösterilen bir merkez haline geldi. Yedili çapraz karaciğer nakli gibi zorlu ve karmaşık operasyonlar, enstitünün uluslararası alandaki öncülüğünü pekiştiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım'ın Kızı Dünyaevine Girdi

Antalya Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım'ın Kızı Dünyaevine Girdi