Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Kalp krizi sonrası hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek

Kalp krizi sonrası hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek

Doç. Dr. Bengi Özkahraman'ın yürütücülüğünde geliştirilecek protein temelli kardiyak yamalarla kalp dokusu onarılacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kalp krizi sonrası hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek
KAYNAK: İHA

A W251176 01

Hitit Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Bengi Özkahraman’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje kapsamında, kalp krizi sonrası oluşan hasarlı dokuyu iyileştirecek biyomalzeme geliştirilecek. Proje, makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan üniversite bünyesinde gerçekleştirilecek.

Projenin amacı, kalp krizi sonrasında hasar gören kalp dokusunu taklit eden protein temelli kardiyak yamalar geliştirmek. Bu biyomalzemeler, kalp krizi sonrası hasarlı dokunun iyileşmesine katkı sağlayacak ve kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olacak.

Kalp Krizi Sonrası Yaşam Kalitesini Arttırma Hedefi

Doç. Dr. Bengi Özkahraman, dünya genelinde ve özellikle Türkiye’de kalp krizi geçiren kişi sayısının arttığını belirtti. Bu durumun yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü ifade eden Özkahraman, kalp krizi sonrası hasar görmüş kalp dokusunun kendini yenileyemediğini ve bunun da kalp yetmezliğine yol açabileceğini söyledi.

Biyomalzemeler üzerine yapılan çalışmaların, hastalık sonrası yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olduğunu belirten Özkahraman, 'Bu projede kalp dokusunu fizyolojik, mekanik ve iletkenlik özellikleri açısından taklit eden protein temelli kardiyak yamalar elde edilecek ve bunların kullanım potansiyeli araştırılacaktır. Üretilecek yamanın, kalbin hasarlı bölgesine yerleştirilmesi ile doku hasarını iyileştirmesi ve kalp yükünü hafifletmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir.'dedi.

A W251176 05

Biyomalzeme Teknolojilerinde Önemli Bir Adım

Projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması halinde, biyomalzeme teknolojileri alanında hasar görmüş kalp dokusunu yenileyebilecek alternatif bir ürün elde edileceğini belirten Özkahraman, bu projenin kalp krizi sonrası yaşam kalitesini artırmada önemli bir adım olacağını vurguladı.

A W251176 02-1

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya nöbetçi eczane 21 Temmuz Pazar

Antalya nöbetçi eczane 21 Temmuz Pazar