Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Hangi çikolata tercihi edilmeli? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Hangi çikolata tercihi edilmeli? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü'nde, kaliteli ve doğru miktarda çikolata tüketiminin önemine dikkat çekti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hangi çikolata tercihi edilmeli? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?
KAYNAK: İHA

Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü'nde, çikolatanın sağlık açısından faydalarına değinirken, doğru miktar ve kalitede tüketilmesinin önemine vurgu yaptı.

Hangi Çikolata Tercihi Edilmeli Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir 2

Dünya Çikolata Günü Nasıl Başladı?

Dünya Çikolata Günü, 7 Temmuz 1550'de kakao çekirdeklerinin Avrupa'ya ilk kez gelişi üzerine her yıl kutlanmaktadır. Çikolatanın sağlığa faydaları olduğu kadar, fazla miktarda tüketildiğinde zararları da ortaya çıkabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, çikolatanın faydalarından, hangi ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine kadar merak edilenleri yanıtladı.

Hangi Çikolata Tercihi Edilmeli Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir 4

Hangi Çikolata Tercihi Edilmeli? Bitter Çikolata Sağlıklı mı?

Kaliteli ve yüksek kakao oranına sahip çikolataların tercih edilmesini öneren Çakaloğlu, '7 Temmuz Çikolata Günü, çikolatanın keyfini çıkarmak için harika bir fırsat. Ancak, çikolata tüketirken dikkatli olmak önemlidir. Kaliteli ve yüksek kakao oranına sahip (en az yüzde 60 kakao içeren bitter) çikolataları tercih etmek, hem lezzet hem de sağlık açısından daha faydalı olacaktır. 20 gram bitter çikolatanın yaklaşık 100 kalori olduğunu hatırlayıp, kan şekeri dengesi için yanında süt veya badem gibi protein kaynağı besinlerle tüketmek iyi bir seçenek olabilir' dedi.

Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Bitter çikolatanın faydalarına değinen Çakaloğlu, 'Çikolatanın faydaları arasında, özellikle bitter çikolata, antioksidanlar açısından zengindir. Bitter çikolatanın yüksek antioksidan ve flavonoid içeriği sayesinde antioksidan kapasitesi arttırılabilir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyabilir. Ayrıca, bitter çikolata magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Magnezyumun yeterli alımı kas krampı, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik gibi durumları hafifletebilir. Yapılan bazı araştırmalar, stresin neden olduğu fiziksel dengesizliklere karşı bitter çikolatanın destek sağladığını göstermektedir' diye konuştu.

Chocolate 968457 1280

Bitter Çikolata Ne Kadar Tüketilmeli?

Bitter çikolatanın hormon düzeylerini düzenleyici etkisine dikkat çeken Çakaloğlu, 'Özellikle bel çevresi yağlanması ile bağlantılı hormon artışını azaltmada olumlu bir rol oynayabileceği öne sürülmüştür. Bitter çikolatanın içerdiği bileşenler, serotonin salınımını artırarak mutluluk hissi sağlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, kan basıncını düşürüp kalp-damar sisteminin rahatlamasına katkıda bulunabilir. Bu faydaları elde edebilmek için doğru miktarlarda ve uygun kalitede bitter çikolata tüketmek önemlidir' dedi.

Bitter Çikolatayı Aşırı Tüketirsek ne Olur?

Sağlık açısından dikkat edilmesi gereken yönlere de değinen Çakaloğlu, 'Aşırı çikolata tüketimi bağımlılığa neden olabilir ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabilir. Çikolatanın içeriği (yağ ve kakao oranı), etkilerini belirler, bu nedenle türünü seçerken dikkat etmek gereklidir' şeklinde konuştu.

Çikolata satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapan Çakaloğlu, 'Bitter çikolata seçiminde dikkatli olmak büyük önem taşır. Özellikle Consumer Reports'un raporunda bahsedilen kadmiyum ve kurşun gibi ağır metallerin yüksek seviyelerde bulunması, tüketiciler için endişe verici bir durumdur. Gıda güvenliği konusunda bilinçli olmak, etiketleri doğru okumak ve güvenilir markaları tercih etmek önemlidir. Bu tür raporlar, tüketicilerin daha bilinçli ve sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olabilir' dedi.

Kimler Ne Kadar Çikolata Tüketmeli?

Çikolata tüketimi konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini belirten Çakaloğlu, 'Diyabet, obezite veya kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler, çikolata tüketimini sınırlamalı ve diyetisyen tavsiyelerine uymalıdır. Sağlıklı bireyler için günde 20-30 gram (yaklaşık 2-3 kare) bitter çikolata tüketimi makul bir miktar olarak kabul edilebilir. Fazla tüketim ise kilo alımına, kan şekeri seviyelerinde dengesizliklere ve bağımlılık benzeri etkiler oluşturabilir' dedi.

Kalp Sağlığı ve Çikolata

Bitter çikolatanın az bilinen faydalarına da değinen Çakaloğlu, 'Flavonoidler, kan akışını artırarak beyin fonksiyonlarını destekleyebilir. Flavonoidlerin antioksidan özellikleri, beyin hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyabilir. Düzenli ve ölçülü tüketim durumunda, bitter çikolatanın kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir. Ancak, bu faydaları elde etmek için doğru miktarlarda ve kalitede bitter çikolata tüketmek önemlidir' ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hakan Çalhanoğlu: "Kendimizle Gurur Duymamız Gerekiyor"

Hakan Çalhanoğlu: "Kendimizle Gurur Duymamız Gerekiyor"