Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Çocuklara konserve gıdalar verirken dikkat! Erken ergenliğe neden olabilir

Çocuklara konserve gıdalar verirken dikkat! Erken ergenliğe neden olabilir

İç hastalıkları uzmanı, günlük hayatta sıkça kullandığımız konserve kutular, plastik saklama kapları ve damacanalar gibi ürünlerin uzun vadeli kullanımının sağlık açısından tehlikelerine dikkat çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çocuklara konserve gıdalar verirken dikkat! Erken ergenliğe neden olabilir
KAYNAK: İHA

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız konserve kutular, plastik saklama kapları ve damacanalarla ilgili önemli uyarılarda bulunan Doç. Dr. Mustafa Temizel, bu ürünlerin uzun vadeli kullanımının tehlikeli olabileceğine vurgu yaptı. Özellikle BPA (Bisfenol A) maddesinin östrojen hormonunu taklit ettiğini belirten Temizel, bu durumun çocuklarda erken ergenliğe, erkeklerde ise kısırlığa neden olabileceğini vurguladı.

A W242120 03

BPA'nın Sağlık Üzerindeki Etkileri

BPA, plastik ürünlerin temel malzemesi olan polikarbonatın bir bileşenidir ve günlük hayatta birçok alanda kullanılmaktadır. Temizel, BPA'nın doğrudan yiyecek ve içeceklerde bulunmasa da, bu maddelerin kaplamasında yer aldığı için insan sağlığına zarar verebileceğini belirtti. BPA'nın uzun vadeli etkilerini açıklayan Temizel, bu maddenin meme kanseri riskini artırabileceğini ve hormonal dengeyi bozarak obezite ve kalp damar hastalıklarını tetikleyebileceğini söyledi.

Pet Şişeler ve Damacanalar

Doç. Dr. Mustafa Temizel, Türkiye'de ve dünyada BPA'nın kullanımı konusunda çeşitli yasaklar bulunduğunu belirtti. Özellikle biberon üretiminde BPA'nın yasaklandığını ifade eden Temizel, damacanalar ve pet şişelerde kullanılan numaralandırma sisteminin sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı. Pet şişelerin yapımında kullanılan polietilen maddesinin, uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde suya geçebileceğini ve uzun vadede kansere yol açabileceğini belirtti.

A W242120 01

Yüksek Sıcaklıkların Tehlikesi

Sıcak havalarda pet şişe sularının araçlarda bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Temizel, yüksek sıcaklıkların plastik maddelerin suya geçişini kolaylaştırdığını belirtti. Bu durumun uzun vadede toksik maddelerin kanserojen etkilerine yol açabileceğini ifade eden Temizel, cam şişe ve paslanmaz çelik kapların kullanımının daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ticaret Bakanlığı 'Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni yayımladı

Ticaret Bakanlığı 'Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni yayımladı