Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “Tek adam” modeli sermayeyi uzaklaştırdı

“Tek adam” modeli sermayeyi uzaklaştırdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, ticaret yapan, yatırım yapan şirketlerin güvenli bir liman aradığını belirterek, “Tek adam yönetimine geçtikten sonra bir de ekonominin başına damadını getirdin mi dünya piyasalarını tedirgin ediyorsun ve sermaye kaçıyor” diye konuştu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Tek adam” modeli  sermayeyi uzaklaştırdı


 

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, ülkenin yaşadığı ekonomik krizin en önemli sebeplerinden bir tanesinin de tek adam yönetimi olduğunu söyledi. Türkiye’deki ticari hayatın global bir sistem çerçevesinde yürüdüğünü hatırlatan Subaşı, “Ticaret yapan, yatırım yapan şirketler güvenli bir liman arar. Burada bizim yönetim biçimimiz her ne kadar bize has ‘Türk tipi’ de desek böyle bir model yok. Bu model daha önce de yoktu. Ancak otoriter ülkeler var bu modelle yönetilen, onların da durumu malum. Gittikçe o yapıya benzememiz, sermaye piyasalarını, ekonomi dünyasını tedbirli olmaya sevk ediyor. Doğal olarak da çektiler kendilerini. Bunu sadece dış mihrakların saldırıları olarak yorumlarsak tedbir almakta da gecikiriz” dedi.

 

ÖZELEŞTİRİ YAPILMALI

Ülkeyi yönetenlerin özeleştiri yapması gerektiğini kaydeden Subaşı, “Biz dış dünya ile kavga yerine kendi eksiklerimizi giderme çabası içinde olmalıyız ya da kendimize bakmayı öğrenmeliyiz. Yanlışlarımızı gidermek, nerede yanlış yaptıysam düzeltmek zorundayız. Bunun içinde ortak akıl lazım ama bu sistemde maalesef ortaya böyle bir yapı çıkaramazsınız. Bu sıkıntıların geçmesi için çok ciddi özeleştiri sistemini geliştirmek lazım. Bunu yaptığın zaman, ortak aklı aradığın zaman, hakkaniyete önem verdiğin zaman her şeyin kendiliğinden düzeldiği görülecektir. Böyle bir sistemde sonra bir de ekonominin başına damadını getirdin mi dünya piyasaları kuşkularında yani tek adam modelinde ısrarı görmüş oluyor. Cumhurbaşkanınız ekonomiyi de kendine bağlama isteği olarak yorumlandı bu dünyada. Bu da tam bir güven bunalımı yarattı. Sermaye de yavaş yavaş uzaklaştı” diye konuştu.

 

25 YILLIK ANISINI PAYLAŞTI

Subaşı açıklamasının sonunda 25 yıl önce Dubai’de yaşadığı bir anısını da paylaştı. Dubai gibi şeriatla yönetilen bir ülkenin bile ticaret hukukunda İsviçre yasalarıyla yönetildiğini vurgulayan Subaşı şöyle konuştu: “Bundan 25-30 yıl önce Dubai’ye gitmiştim. O kadar büyük finans çevrelerini gördüm ki Dubai’nin içinde, çok şaşırmıştım. Mihmandarı çağırdım ve ‘Bütün sermaye ve dış piyasa sanki Dubai’ye yerleşmiş, siz şeriatla idare edilmiyor musunuz’ dedim. ‘Evet’ dedi. ‘Nasıl olur bu sizin hukuk düzeninize uymak ki’ dedim. Sonra güldü ve ‘ticari yaşamımızda İsviçre Ticaret Yasası var’ dedi. Yani ticari yaşamda tam bir batı sistemini benimsemişler. ‘Şeriat hukuku yok mu?’ dedim. O ayrı, aile hukukunda geçerli’ dedi. Bende ‘çok akıllı bir şeyhiniz var’ dedim. Dolayısıyla Dubai bile 25 yıl önce ekonomide dünya standartlarına uyum sağlamış, biz hale tek adamın ağzından çıkan, ona bağlı olan bir ekonomiyle idare ediliyoruz.” Senem KÖR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tek adamla bu kadar!

Tek adamla bu kadar!