Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber O mektup Başbakan'da

O mektup Başbakan'da

Mimarlar Odası Başkanı Aydın, devlet eliyle falezler üzerine yapılan ilk ruhsatsız kaçak bina olan ve 2004 yılında kolonları patlayan İl Özel İdare eski binasının yıkımı için Başbakan'a yazdığı ve Vali Altıparmak'ın ricasıyla göndermekten vazgeçti

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
O mektup Başbakan'da

Mimarlar Odası Başkanı Aydın, devlet eliyle falezler üzerine yapılan ilk ruhsatsız kaçak bina olan ve 2004 yılında kolonları patlayan İl Özel İdare eski binasının yıkımı için Başbakan'a yazdığı ve Vali Altıparmak'ın ricasıyla göndermekten vazgeçtiği o mektubu Başbakan'a gönderdi. Aydın, gönderdiği mektupta Başbakan'dan "Kaçak binaların yıkılmasıyla ilgili 2004'den bu yana talimatınız bulunmakta. Çıkardığınız yönetmelik ve yasaların Antalya'da benimsenmesi için, çekilecek çürük dişlerin arasına bu çürük azı dişini de katınız ve çekilmesine (yıkımına) katkı koyunuz" talebinde bulundu.

 

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, İl Özel İdare eski binasının yapımıyla ilgili sözleşmenin 27 Kasım 1980 yılında yapıldığını ve 1982 Şubat'ın da inşaatın bitirilerek, 1983 yılında binanın geçici kabulünün yapıldığını söyledi. İnşaat ruhsatı bulunmayan ve devlet eliyle falezler üzerinde yapılan ilk kaçak bina konumundaki İl Özel İdare'nin eski binasının 11 Mayıs'ta kolonlarının patladığını hatırlatan Aydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kurban Bayramı tatilinin hemen bitiminde gönderdiği ve şu anda elinde olan mektupta tüm detayları en ince ayrıntısına kadar yazdığını ve binanın yıkılması için kendisinden talepte bulunduğunu söyledi. Aydın'ın Başbakan'a yazdığı o mektupta şu ifadelere yer verildi: "Sayın Başbakanım binanın inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi yoktur. TV konuşmalarında Sn. Tonguç döneminde binanın belediyece mühürlendiğini belirtmektedir. Kısaca bina ruhsatsız ve kaçaktır. Binada 11 Mayıs 2004 tarihinde saat 17.45'de güney cephesi zemin katında yer alan bir adet betonarme perde kolon ve kolon çevresinde yer alan döşeme ve duvarlar ağır hasara uğramıştır. Binanın diğer katlarında yapılan incelemelerde hasarlı kolunun çevresinde yer alan duvarların tüm katlarda hasara uğradığı belirlenmiştir. Binada bu hasarların taşıyıcı sistemden, zemin yapısından, zemin yapı etkileşiminden, malzeme kalitesizliğinden, donatı eksikliğinden kaynaklanabileceği çeşitli raporlarda yer almıştır. Şubemiz arşivlerinden elde edilerek gerek Özel İdare binası arsası, gerek bu alana çok yakın alanlarda yapılan araştırma raporlarında zeminde sorun olduğu Yerel Gündem 21 Alt Yapı Çalışma Grubu rapor ve açıklamalarında bütün bu bölgede zeminde sorunlar olabileceği, acil araştırma gerektiği belirtilmiştir."

 

 

"KANUN VE GENELGELER DOĞRULTUSUNDA KAÇAK BİNA YIKILMALIDIR"

Aydın mektubun devamında şubelerinin kolon patlamasının meydana geldiği 11 Mayıs 2004 tarihinden bugüne Özel İdare binasıyla ilgili net bir tavır içinde olduklarını da hatırlatarak şu ifadelere yer verdi: "Özel İdare binası; 1-Binanın, dünya ve ülkemiz için çok önemli bir Kadın Yarı'nın hemen yanına Kadın Yarı'nı tahrip edecek şekilde yapılmış olması nedeniyle en başından yer seçimi yanlıştır. 2-Bina hangi zorunla olursa olsun hasar görmüştür. Psikolojik olarak insanların artık bu kamu binasını kullanmaları mümkün değildir. 3-Bölge zemininde sorunlar vardır. Daha önce yapılan raporlara itibar edilmiyorsa Yerel Gündem 21 Alt yapı Çalışma Grubu önerileriyle ciddi araştırma yapılması zorunludur. 4-En önemlisi bina kaçaktır. Her ne kadar karşı olup güçlendirmeye çok katılmasak da binanın güçlendirilmesi ile ilgili çalışma yapılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre bütün yapılar ruhsat almak zorundadır. Ancak Kanun'un 26. maddesine göre; 'Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyet bu kamu kurum ve kuruluşlarınca üstlenilmesi ve mülkiyeti belgelenmesi kaydıyla avam projeye göre ruhsat verilir' hükmü getirilmiştir. Yani yapılacak yapının kamu yapısı olması onun ruhsatsız olarak yapılacağı anlamına gelmez, aksine yasa gereği ruhsat almak zorundadır. Yasanın 32. maddesi ise ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılarla ilgili yapılacak işlemleri belirlemektedir. Maddeye göre; 'ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıldığı ilgili idarece tespiti...... veya herhangi bir şekilde muttali olunması üzerine belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir ve durdurulur. ...... bu tarihten itibaren en çok bir ay içerisinde yapı sahibi..... ruhsat alarak belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister. ........ ruhsat alındığı anlaşılırsa inşaatın devamına izin verilir. Aksi taktirde bina Belediye Encümeni veya İl Daimi Encümeni veya İl İdare Kurulu kararını müteakip belediye veya valilikçe yıktırılır....' Hükmü getirilmiştir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın muhtelif tarihlerde tüm il valiliklerine gönderdiği genelgelerde, imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapılara ilişkin yapılması gereken işlemler belirtilmiştir. Söz konusu genelgelerde '.... İmar planı ve mevzuatına aykırı yapı ve tesis yapılmasına izin veren ve/veya yasal işlem tesis etmeyerek yürürlükteki kanun ve genelgelerimize aykırı davranış içinde bulunan yetkililer hakkında idari ve adli soruşturma yapılacağı bilgi alınmasını...' şeklinde tüm valiliklere gönderilerek belediyelere duyuru yapılması istenmiştir. Yukarıda açıklandığı gibi 3194 sayılı İmar Kanunu ve Bakanlık genelgeleri doğrultusunda kaçak olarak yapılan Özel İdare binası kesinlikle yakılmalıdır." 

 
"KAÇAK BİNALARLA İLGİLİ ACIMADAN YIKIN TALİMATINIZ VAR"

İl Özel İdare binasına güçlendirme projesinin yapılması, kaçak ve ruhsatsız olması nedeniyle mümkün olmayacağı ve yasal da olmadığına Başbakan'ın 'Kaçak binaları acımadan yıkın' yönündeki talimatının bulunduğuna dikkat çekilen mektupta Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın şu bilgilere de yer verdi: "Güçlendirme projesine ayrılan kaynak, yıkım için kullanılmalıdır. O nedenle öncelikle bu binaya 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21. maddesi gereği 26. maddeye göre ruhsat alması zorunludur. Ruhsat alabilmesi için yine ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde zemin etüdleri yapılarak zemin emniyet gerilme katsayısının belirlenip buna göre statik ve betonarme projelerinin hazırlanması gerekir. Mevcut binada zemin etüdü yapılması olanağı bulunmamaktadır. Bu nedenle imar mevzuatına aykırı olarak yapılan kaçak yapıya hiçbir kurumun güçlendirme projesi hazırlayarak altına imza atmaması gerekir. Kaldı ki; sizin tarafınızdan 2004 yılından bu yana 'Bu tip kaçak binalarla ilgili acımadan yıkın. Kaçak yapılar ile mücadele etmek için acımaksızın yıkmalısınız. Yarın Allah korusun bir depremde yöneticiler olarak acınacak hale gelirsiniz. Ondan sonra ağlamanın hiçbir anlamı yok. Bu konuda yürütme yasama ve yargı da üzerine düşeni yapmalı' şeklinde belediye başkanlarına yönelik yaptığınız çağrı talimatınız bulunmaktadır. Riskli alanlar yasası yönetmeliği çıktı. İstanbul'da resmi kurum alanlarında yıkımlar başladı. Mimarlar Odası'nın çağrısı açıktır. Çıkardığınız yasa ve yönetmeliklerin Antalya'da benimsenmesi ve size olan güvenin artması için bu binanın biran önce yıkılmasını sağlayın."

 

 

"32 YILLIK ÇÜRÜK AZI DİŞİN ÇEKİLMESİNE KATKI KOYUNUZ"

Aydın mektubunun devamında Başbakan Erdoğan'dan, "Sayın başbakanım gelin bu binayı yıkalım. Oluşacak projeyle bir bölüme bu binanın öyküsünü yazalım. 32 yıllık ayıbı nasıl ortadan kaldırdığımızı anlatalım. Gelişmiş ülkelerde yapılan bu girişimlerle ilgili ülkemizde de bir örnek yaratalım. 32 yıllık ayıbı kaldırdık listesinde sizin ve örgütünüzün ismi olsun istemez misiniz? Kent merkezinde çekilecek çürük dişlerin arasına bu çürük azı dişini de katınız. Çekilmesine katkı koyunuz. Bu binanın yıkılarak yerine meydan yapılması en hayırlısı ama. İl Özel İdare'nin de içinde yer aldığı ve 3 bin metrekareyi geçmeyen bir kültür merkezi yapılabilir" talebinde bulundu. (Esin KÜMBETLİOĞLU)

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Stadyuma

Stadyuma