Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Gençlerin dijital zehri

Gençlerin dijital zehri

Dijital ortamda ‘Deepfake’ adı altında geçen mevcut görüntüyü yapay olarak başka bir görüntüye entegre ederek servis edilmesi gençler arasında yaygınlaşırken bu durum kişisel veya toplumsal sorunlara zemin hazırlıyor. Müstehcen ve şiddet görüntüleri elde etmek için kullanılan sistem en çok gençler arasında yaygınken uzmanlar gençlerin bu konuya yönelmesini siyasilerin kullandığı şiddet dili ile birleştiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gençlerin dijital zehri

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim dönemine girilirken kademeli olarak arttırdığı, kamuoyunda ‘Nefret dili’ olarak adlandırılan şiddet eğilimli söylemlerin üzerine gençlerin de bu yöne evrilmesi durumu eğitimciler tarafından da dile getiriliyor. Eğitimciler gençlerde ortaya çıkan şiddet dilini ve saldırgan tutumların sebebini, “Pedagojik olarak ülkeyi yönetenlerin şiddet dilini ön plana çıkarıyor olması her türlü olayda şiddet kültürünün gençler arasında yaygınlaşmasını sağlıyor” diyerek açıklıyor.

ŞİDDET EĞİLİMLİ NESİL

‘Deepfake’ adlı sistemde ise müstehcen görüntüler ile şiddet dilinin birleşerek ortaya çıktığı bir yapı görülüyor. Bu durum gençler arasında normal bir davranış olarak kabul edilirken uzmanlar pedagojik açıdan tehlikeli bir neslin ortaya çıkacağını ve bu yapının toplumsal olarak büyük kayıplara yol açacağı konusunda endişeli. Son yıllarda yaşanan toplumsal olaylar sonrası ‘Z kuşağı’ olarak kabul edilen gençlerin iyimser ve nazik tavır sergilemek yerine saldırgan ve şiddete eğimli tavırları gün geçtikçe artıyor. Konu ile bağımsız olan bireylerin dijital ortamda sakıncalı biçimde video ve fotoğraflarının servis edilmesi sonrası hukuki süreç işlemeye başlıyor. Bilişim suçu kabul edilen ve ‘5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 245/A maddesi uyarınca’ program aracılığıyla kişilik hakkına yapılan saldırı nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunularak ilgili kişilerin cezalandırılması talebinde bulunulabileceği söyleniyor. ‘Z kuşağı’ olarak adlandırılan genç grubun üyelerinin ise agresif ve şiddete eğilimli bir yapıya sahip olmasını son 20 yıldır AKP iktidarının kullandığı eğitim metoduna bağlayan eğitimciler, ilerleyen yıllarda toplumda da şiddet eğiliminin artacağı konusunda endişeli.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ANTALYA FİRMASINDAN HALKA ARZ REKORU

ANTALYA FİRMASINDAN HALKA ARZ REKORU