Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Özel Haber “TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN BAĞIMSIZ ENERJİ”

“TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN BAĞIMSIZ ENERJİ”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, dünyada yaşanan iklim değişikliğinin Türkiye’yi de olumsuz etkilediğini aktardı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN BAĞIMSIZ ENERJİ”

Yağmur sularının verimli olarak depolanmadığını, Türkiye’nin elektrik üretiminin büyük bir bölümünde ise dışa bağlı olduğunu aktaran Başkan Tat, “Güzel yaşanılabilir tam bağımsız bir ülke için enerjide de tam bağımsızlık ilke edinilmelidir” dedi.

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, sayısal verilere bakarak konunun daha açık halde görülebildiğini anlatarak, “Dünya da yaşanan iklim değişikliği enerji üretiminde ülkemizi de derinden etkilemektedir. Yağışların uzun süre olmaması veya yağan yağmurların bir anda m2 ye düşen yağış miktarının çok fazla olması sellere neden olmaktadır. Yağan yağmur kontrollü bir şekilde barajlarda depolanamadığı için gerek akarsu gerek baraj kaynaklı elektrik üretimini derinden etkilemektedir. 2022 sonu itibarıyla verilere göre elektrik üretiminde yüzde 43,6 oranında ithal kaynak kullanılmıştır. İthal kaynak kullanımında doğal gazın payı yüzde 21,9, ithal kömürün payı yüzde 19,4 ve fuel oil+motorin payı da yüzde 1,1 olmuştur” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNCELİK VERİLMELİ”

Başkan Şaban Tat, “2023 yılı Şubat ayı sonu verilerine göre üretimde ithal kaynak payı yüzde 52,1 olarak gerçekleşmiştir. Ocak ve Şubat aylarında su kapasitesinin azalması, barajlı ve akarsu santrallarından elde edilen elektrik üretimini de etkilemiştir. Nitekim Barajlı ve Akarsu HES kaynaklı üretimin Şubat 23 itibarıyla toplam üretim içindeki payı da yüzde 10,5 seviyesine kadar düşmüştür. İklim değişikliği ile birlikte yaşanan su sıkıntıları enerjide dışa bağımlılığın artmasına neden olmuştur. Gerek arz güvenliği gerekse ülke ekonomisi için elektrik üretiminde kaynak planlaması yapılarak yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi önem taşımaktadır. Özellikle yüksek potansiyele sahip olduğumuz rüzgar ile güneş enerjisinden azami oranda yararlanabilmenin teknik ve ekonomik olanakları yaratılmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları için teşvik, destek ve hibeler her geçen gün daha da arttırılmalıdır. Güzel yaşanılabilir tam bağımsız bir ülke için enerjide de tam bağımsızlık ilke edinilmelidir” ifadelerini kullandı.

Buse YEŞİL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Deprem sigortası yaptırmadan önce mutlaka okuyun

Deprem sigortası yaptırmadan önce mutlaka okuyun